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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
21/08/2008 |
Data da última atualização: |
10/04/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MIGUEL, A. A.; PINHO, J. L. N. de; CRISÓSTOMO, J. R.; MELO, R. F. de. |
Afiliação: |
AURÉLIO ANTAS MIGUEL; JOÃO LICÍNIO NUNES DE PINHO; JOÃO RIBEIRO CRISÓSTOMO; ROSELI FREIRE DE MELO, CPATSA. |
Título: |
Comportamento produtivo e características pós-colheita de híbridos comerciais de melão amarelo, cultivados nas condições do litoral do Ceará. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 3, p. 756-761, 2008. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Desenvolveu-se, este trabalho, em condições de campo na Estação Experimental da Embrapa/ Agroindústria Tropical, em Pacajus - CE, no período de setembro a dezembro de 2000, objetivando caracterizar a produtividade e a qualidade dos frutos de nove híbridos de melão amarelo, nas condições do litoral leste do Estado do Ceará. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, com nove tratamentos e cinco repetições. Os tratamentos foram constituídos dos híbridos comerciais de melão amarelo descritos a seguir: Gold Pride, Gold Star, TSX 32096, Yellow Queen, PX 4910606, AF 682, XPH 13021, AF 646 e Gold Mine. Avaliou-se produção total, massa média de frutos na primeira colheita, sólidos solúveis (SS), resistência de polpa e classificação dos frutos. Para todas as variáveis analisadas observaram-se diferenças significativas entre os híbridos, com exceção do teor de SS. Os híbridos Gold Pride, Gold Star, XPH 13021 e Gold Mine apresentaram maiores produti vidades, com média de 32 tlha. O Gold Mine apresentou maior massa média de fruto (1,5 kg), diferindo significativamente dos híbridos Gold Pride (1,14 kg), AF 646 (1,02 kg), AF 682 (1,09 kg) e PX 4910606 (I, II kg), que apresentaram os menores valores médios. Os frutos dos híbridos Gold Mine, TSX 32096, PX 4910606, XPH 13021 e AF 682 apresentaram os maiores valores de SS e resistência de polpa, enquanto, o Yellow Queen e o AF 646 apresentaram os menores valores. Os híbridos Gold Mine, Gold Star, XPH 13021 e Gold Pride destacaram-se pelas maiores produtividades de frutos comercializáveis. MenosDesenvolveu-se, este trabalho, em condições de campo na Estação Experimental da Embrapa/ Agroindústria Tropical, em Pacajus - CE, no período de setembro a dezembro de 2000, objetivando caracterizar a produtividade e a qualidade dos frutos de nove híbridos de melão amarelo, nas condições do litoral leste do Estado do Ceará. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, com nove tratamentos e cinco repetições. Os tratamentos foram constituídos dos híbridos comerciais de melão amarelo descritos a seguir: Gold Pride, Gold Star, TSX 32096, Yellow Queen, PX 4910606, AF 682, XPH 13021, AF 646 e Gold Mine. Avaliou-se produção total, massa média de frutos na primeira colheita, sólidos solúveis (SS), resistência de polpa e classificação dos frutos. Para todas as variáveis analisadas observaram-se diferenças significativas entre os híbridos, com exceção do teor de SS. Os híbridos Gold Pride, Gold Star, XPH 13021 e Gold Mine apresentaram maiores produti vidades, com média de 32 tlha. O Gold Mine apresentou maior massa média de fruto (1,5 kg), diferindo significativamente dos híbridos Gold Pride (1,14 kg), AF 646 (1,02 kg), AF 682 (1,09 kg) e PX 4910606 (I, II kg), que apresentaram os menores valores médios. Os frutos dos híbridos Gold Mine, TSX 32096, PX 4910606, XPH 13021 e AF 682 apresentaram os maiores valores de SS e resistência de polpa, enquanto, o Yellow Queen e o AF 646 apresentaram os menores valores. Os híbridos Gold Mine, Gold Star, XPH 13021 e Gold Prid... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brasil; Ceará; Melon; Qualidade de frutos. |
Thesagro: |
Competição de Variedade; Cucumis Melo; Hibrido; Melão; Produtividade; Qualidade. |
Categoria do assunto: |
-- A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130436/1/41458.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Origem |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
08/02/2017 |
Data da última atualização: |
06/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MOSER, P.; SOUZA, R. T. de; TELIS, V. R. N. |
Afiliação: |
POLIANA MOSER, Food Engineering and Technology Department, S~ao Paulo State University, S~ao Jose do Rio Preto, Brazil; REGINALDO TEODORO DE SOUZA, CNPUV; VANIA REGINA NICOLETTI TELIS, Food Engineering and Technology Department, S~ao Paulo State University, S~ao Jose do Rio Preto, Brazil. |
Título: |
Spray drying of grape juice from hybrid cv. Brs Violeta: microencapsulation of anthocyanins using Protein/maltodextrin blends as drying aids. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Processing and Preservation, v. 41, n. 1, Feb. 2017, e12852; 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Grape juice contains high amounts of anthocyanins, with great potential for substituting synthetic food dyes. Carrier agents used in spray drying entraps anthocyanins, allowing their preservation. This work appraised whey protein/ maltodextrin (WM) and soy protein/maltodextrin (SM) blends as alternative carriers for spray drying of grape juice and encapsulation of anthocyanins. The effects of carrier agent concentration (CAC) and ratio protein/carrier agent (R) on grape juice powder properties were evaluated. The grape juice powders presented good solubility, low water content and high anthocyanin retention. WM blends resulted in higher yields and higher anthocyanin retention (from 77.9 to 94%) than SM blends, whereas SM blends leaded to higher encapsulation efficiency (>97%). Increasing CAC and R resulted in brighter powders, but reconstituted juices presented color parameters similar to those of fresh juice. WM and SM were suitable for encapsulating anthocyanins of grape juice, resulting in powders with potential applications in food industry. PRACTICAL APPLICATIONS The grape cultivar BRS violeta contains high levels of anthocyanins and is an alternative to produce antioxidant-rich and highly colored grape juice. Spray drying is applied for producing powdered grape juice with high anthocyanin content. In this technique, the addition of whey and soy proteins blended with maltodextrin as carrier agents avoid problems such as stickiness, which is negative to process yield and product quality. Moreover, the use of carrier agents in spray drying promotes the microencapsulation of bioactive compounds, allowing their protection and preservation during processing and storage. The grape juice powder from cv. BRS Violeta can be applied in the food industry as a potential substitute for synthetic food dyes, in addition to being a promising additive for incorporating anthocyanins into functional foods. MenosGrape juice contains high amounts of anthocyanins, with great potential for substituting synthetic food dyes. Carrier agents used in spray drying entraps anthocyanins, allowing their preservation. This work appraised whey protein/ maltodextrin (WM) and soy protein/maltodextrin (SM) blends as alternative carriers for spray drying of grape juice and encapsulation of anthocyanins. The effects of carrier agent concentration (CAC) and ratio protein/carrier agent (R) on grape juice powder properties were evaluated. The grape juice powders presented good solubility, low water content and high anthocyanin retention. WM blends resulted in higher yields and higher anthocyanin retention (from 77.9 to 94%) than SM blends, whereas SM blends leaded to higher encapsulation efficiency (>97%). Increasing CAC and R resulted in brighter powders, but reconstituted juices presented color parameters similar to those of fresh juice. WM and SM were suitable for encapsulating anthocyanins of grape juice, resulting in powders with potential applications in food industry. PRACTICAL APPLICATIONS The grape cultivar BRS violeta contains high levels of anthocyanins and is an alternative to produce antioxidant-rich and highly colored grape juice. Spray drying is applied for producing powdered grape juice with high anthocyanin content. In this technique, the addition of whey and soy proteins blended with maltodextrin as carrier agents avoid problems such as stickiness, which is negative to process yield and... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Antioxidant-rich; Cultivar BRS violeta; Suco de uva; Synthetic food dyes. |
Thesagro: |
Suco; Uva. |
Thesaurus NAL: |
Anthocyanins; Grape juice. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155072/1/Moser-et-al-2017-Journal-of-Food-Processing-and-Preservation.pdf
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Marc: |
LEADER 02689naa a2200241 a 4500 001 2063219 005 2019-05-06 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMOSER, P. 245 $aSpray drying of grape juice from hybrid cv. Brs Violeta$bmicroencapsulation of anthocyanins using Protein/maltodextrin blends as drying aids.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aGrape juice contains high amounts of anthocyanins, with great potential for substituting synthetic food dyes. Carrier agents used in spray drying entraps anthocyanins, allowing their preservation. This work appraised whey protein/ maltodextrin (WM) and soy protein/maltodextrin (SM) blends as alternative carriers for spray drying of grape juice and encapsulation of anthocyanins. The effects of carrier agent concentration (CAC) and ratio protein/carrier agent (R) on grape juice powder properties were evaluated. The grape juice powders presented good solubility, low water content and high anthocyanin retention. WM blends resulted in higher yields and higher anthocyanin retention (from 77.9 to 94%) than SM blends, whereas SM blends leaded to higher encapsulation efficiency (>97%). Increasing CAC and R resulted in brighter powders, but reconstituted juices presented color parameters similar to those of fresh juice. WM and SM were suitable for encapsulating anthocyanins of grape juice, resulting in powders with potential applications in food industry. PRACTICAL APPLICATIONS The grape cultivar BRS violeta contains high levels of anthocyanins and is an alternative to produce antioxidant-rich and highly colored grape juice. Spray drying is applied for producing powdered grape juice with high anthocyanin content. In this technique, the addition of whey and soy proteins blended with maltodextrin as carrier agents avoid problems such as stickiness, which is negative to process yield and product quality. Moreover, the use of carrier agents in spray drying promotes the microencapsulation of bioactive compounds, allowing their protection and preservation during processing and storage. The grape juice powder from cv. BRS Violeta can be applied in the food industry as a potential substitute for synthetic food dyes, in addition to being a promising additive for incorporating anthocyanins into functional foods. 650 $aAnthocyanins 650 $aGrape juice 650 $aSuco 650 $aUva 653 $aAntioxidant-rich 653 $aCultivar BRS violeta 653 $aSuco de uva 653 $aSynthetic food dyes 700 1 $aSOUZA, R. T. de 700 1 $aTELIS, V. R. N. 773 $tJournal of Food Processing and Preservation$gv. 41, n. 1, Feb. 2017, e12852; 2017.
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Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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