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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
18/11/2019 |
Data da última atualização: |
18/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FARIAS, A. E. M. de; ALVES, J. R. A.; ALVES, F. S. F.; PINHEIRO, R. R.; FACCIOLI-MARTINS, P. Y.; LIMA, A. M. C.; AZEVEDO, S. S.; ALVES, J. A. |
Afiliação: |
AREANO ETHÉRIO MOREIRA DE FARIAS, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brasil.; JOSÉ ROMERO ALEXANDRE ALVES, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brasil.; FRANCISCO SELMO FERNANDES ALVES, CNPC; RAYMUNDO RIZALDO PINHEIRO, CNPC; PATRICIA YOSHIDA FACCIOLI-MARTINS, CNPC; ANA MILENA CÉSAR LIMA, Universidade Federal do Piauí (UFPI) - Teresina, PI, Brasil; SÉRGIO SANTOS AZEVEDO, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brasil.; CLEBERT JOSÉ ALVES, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brasil. |
Título: |
Characterization of goat production systems in five states of northeastern Brazil. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, v. 40, n. 6, p. 3691-3708, 2019. Suplemento 3. |
DOI: |
10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3691 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Abstract: Goat farming is a very important activity contributing to the social and economic development of northeastern (NE) Brazil. The objective of the present study was to characterize the goat farming production system in five of the nine states that constitute the Brazilian NE (Ceará, Paraíba, Piauí, Rio Grande do Norte, and Sergipe). Research was carried out in 230 rural properties located in 62 municipalities of the NE of Brazil, in regions exhibiting a productive arrangement and significant goat population density. An epidemiological questionnaire seeking information on economic, productive, and social aspects of owners/properties was supplied to all properties. The results described the goat farming system in the Brazilian NE as family and subsistence, directed towards domestic consumption and local commerce, and exhibiting a low technological level. The farmers? education level, investments, and technical assistance were all considered low, and thus insufficient or inadequate for a full development of the activity in the region. Therefore, such aspects are suggested to be taken into account in the planning of future goat farming development policies?particularly financing and technical assistance, better preparation of farmers, administrative aspects, forage production and conservation, and the implementation of actions towards reproductive and frequent disease control. [Caracterização dos sistemas de produção de caprinos de cinco Estados no Nordeste]. Resumo: A criação de caprinos é uma atividade de grande importância para o Nordeste (NE), contribuindo para o desenvolvimento econômico e social da região. Diante disso, objetivou-se caracterizar o sistema produtivo da caprinocultura em cinco dos nove Estados que compõem o NE brasileiro (Ceará; Paraíba; Piauí; Rio Grande do Norte; Sergipe). A pesquisa foi realizada na região NE do Brasil, em 230 propriedades rurais de 62 municípios oriundos de regiões com arranjo produtivo e densidade populacional significativa de rebanhos caprinos. Nas propriedades foi aplicado questionário epidemiológico, buscando informações sobre aspectos econômicos, produtivos e sociais dos proprietários/propriedades. Os resultados obtidos classificaram o sistema de produção de caprinos no NE brasileiro como familiar e de subsistência, para consumo doméstico e comércio local, com baixo nível de tecnificação. O nível de escolaridade dos criadores foi considerado baixo, bem como dos investimentos e assistência técnica realizadas, insuficientes ou inadequados para o desenvolvimento pleno da atividade na região. Dessa forma, sugere-se que tais aspectos sejam levados em consideração quanto ao planejamento de futuras políticas de desenvolvimento para a caprinocultura, especialmente quando relacionados a financiamento e assistência técnica, no melhor preparo dos criadores, nos aspectos administrativos, de produção e conservação de forragens e na implementação de ações no controle reprodutivo e das doenças mais frequentes. MenosAbstract: Goat farming is a very important activity contributing to the social and economic development of northeastern (NE) Brazil. The objective of the present study was to characterize the goat farming production system in five of the nine states that constitute the Brazilian NE (Ceará, Paraíba, Piauí, Rio Grande do Norte, and Sergipe). Research was carried out in 230 rural properties located in 62 municipalities of the NE of Brazil, in regions exhibiting a productive arrangement and significant goat population density. An epidemiological questionnaire seeking information on economic, productive, and social aspects of owners/properties was supplied to all properties. The results described the goat farming system in the Brazilian NE as family and subsistence, directed towards domestic consumption and local commerce, and exhibiting a low technological level. The farmers? education level, investments, and technical assistance were all considered low, and thus insufficient or inadequate for a full development of the activity in the region. Therefore, such aspects are suggested to be taken into account in the planning of future goat farming development policies?particularly financing and technical assistance, better preparation of farmers, administrative aspects, forage production and conservation, and the implementation of actions towards reproductive and frequent disease control. [Caracterização dos sistemas de produção de caprinos de cinco Estados no Nordeste]. Resumo: A cr... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brasil; Características produtivas; Productive characteristics; Região Nordeste; Semiárido; Smallholders. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar; Caprinocultura; Produção Animal; Sistema de Produção. |
Thesaurus Nal: |
Animal production; Farming systems; Goats; Semiarid zones; Small farms. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/204843/1/cnpc-2019-Characterization.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
05/10/2017 |
Data da última atualização: |
20/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVEIRA, T. F. F. da; SOUZA, T. C. L. de; CARVALHO, A. V.; RIBEIRO, A. B.; KUHNLE, G. G. C.; GODOY, H. T. |
Afiliação: |
Tayse Ferreira Ferreira da Silveira, UNICAMP/University of Reading; Thais Cristina Lima de Souza, UNICAMP; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; Alessandra Braga Ribeiro, UFPI; Gunter G. C. Kuhnle, University of Reading; Helena Teixeira Godoy, UNICAMP. |
Título: |
White açaí juice (Euterpe oleracea): Phenolic composition by LC-ESI-MS/MS, antioxidant capacity and inhibition effect on the formation of colorectal cancer related compounds. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Functional Foods, v. 36, p. 215-223, 2017. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2017.07.001 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The phenolic compounds profile, the antioxidant capacity towards reactive oxygen species and the capacity to inhibit the nitrosation reaction (under simulated gastric environment) of white açaí (Euterpe oleracea) was investigated for the first time. The effect of time and ethanol concentration on the phenolic compounds extraction of white açaí was evaluated through a central composite design 22, using total phenolic compounds as response. Optimum conditions were 10 min extraction, 35:65 ethanol:water v/v. The phenolic profile was analysed by ultra-high performance liquid chromatography with electrospray ionisation and triple-quadrupole mass spectrometer in tandem (LC-MS/MS). White açaí contained vanillic acid and the isomers orientin and isoorientin as major phenolic compounds. In addition, the sample showed scavenging capacity towards ROO and HOCl. Lastly, it exhibited capacity for inhibiting nitroso compounds formation, suggesting a potential protective effect of white açaí towards the formation of colorectal cancer-related compounds derived from red meat intake. |
Palavras-Chave: |
Açaí branco; Capacidade antioxidante; Compostos fenólicos. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01905naa a2200229 a 4500 001 2076758 005 2022-05-20 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2017.07.001$2DOI 100 1 $aSILVEIRA, T. F. F. da 245 $aWhite açaí juice (Euterpe oleracea)$bPhenolic composition by LC-ESI-MS/MS, antioxidant capacity and inhibition effect on the formation of colorectal cancer related compounds.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aThe phenolic compounds profile, the antioxidant capacity towards reactive oxygen species and the capacity to inhibit the nitrosation reaction (under simulated gastric environment) of white açaí (Euterpe oleracea) was investigated for the first time. The effect of time and ethanol concentration on the phenolic compounds extraction of white açaí was evaluated through a central composite design 22, using total phenolic compounds as response. Optimum conditions were 10 min extraction, 35:65 ethanol:water v/v. The phenolic profile was analysed by ultra-high performance liquid chromatography with electrospray ionisation and triple-quadrupole mass spectrometer in tandem (LC-MS/MS). White açaí contained vanillic acid and the isomers orientin and isoorientin as major phenolic compounds. In addition, the sample showed scavenging capacity towards ROO and HOCl. Lastly, it exhibited capacity for inhibiting nitroso compounds formation, suggesting a potential protective effect of white açaí towards the formation of colorectal cancer-related compounds derived from red meat intake. 653 $aAçaí branco 653 $aCapacidade antioxidante 653 $aCompostos fenólicos 700 1 $aSOUZA, T. C. L. de 700 1 $aCARVALHO, A. V. 700 1 $aRIBEIRO, A. B. 700 1 $aKUHNLE, G. G. C. 700 1 $aGODOY, H. T. 773 $tJournal of Functional Foods$gv. 36, p. 215-223, 2017.
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Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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