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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  18/11/2019
Data da última atualização:  18/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FARIAS, A. E. M. de; ALVES, J. R. A.; ALVES, F. S. F.; PINHEIRO, R. R.; FACCIOLI-MARTINS, P. Y.; LIMA, A. M. C.; AZEVEDO, S. S.; ALVES, J. A.
Afiliação:  AREANO ETHÉRIO MOREIRA DE FARIAS, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brasil.; JOSÉ ROMERO ALEXANDRE ALVES, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brasil.; FRANCISCO SELMO FERNANDES ALVES, CNPC; RAYMUNDO RIZALDO PINHEIRO, CNPC; PATRICIA YOSHIDA FACCIOLI-MARTINS, CNPC; ANA MILENA CÉSAR LIMA, Universidade Federal do Piauí (UFPI) - Teresina, PI, Brasil; SÉRGIO SANTOS AZEVEDO, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brasil.; CLEBERT JOSÉ ALVES, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brasil.
Título:  Characterization of goat production systems in five states of northeastern Brazil.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Semina: Ciências Agrárias, v. 40, n. 6, p. 3691-3708, 2019. Suplemento 3.
DOI:  10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3691
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract: Goat farming is a very important activity contributing to the social and economic development of northeastern (NE) Brazil. The objective of the present study was to characterize the goat farming production system in five of the nine states that constitute the Brazilian NE (Ceará, Paraíba, Piauí, Rio Grande do Norte, and Sergipe). Research was carried out in 230 rural properties located in 62 municipalities of the NE of Brazil, in regions exhibiting a productive arrangement and significant goat population density. An epidemiological questionnaire seeking information on economic, productive, and social aspects of owners/properties was supplied to all properties. The results described the goat farming system in the Brazilian NE as family and subsistence, directed towards domestic consumption and local commerce, and exhibiting a low technological level. The farmers? education level, investments, and technical assistance were all considered low, and thus insufficient or inadequate for a full development of the activity in the region. Therefore, such aspects are suggested to be taken into account in the planning of future goat farming development policies?particularly financing and technical assistance, better preparation of farmers, administrative aspects, forage production and conservation, and the implementation of actions towards reproductive and frequent disease control. [Caracterização dos sistemas de produção de caprinos de cinco Estados no Nordeste]. Resumo: A cr... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Brasil; Características produtivas; Productive characteristics; Região Nordeste; Semiárido; Smallholders.
Thesagro:  Agricultura Familiar; Caprinocultura; Produção Animal; Sistema de Produção.
Thesaurus Nal:  Animal production; Farming systems; Goats; Semiarid zones; Small farms.
Categoria do assunto:  E Economia e Indústria Agrícola
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/204843/1/cnpc-2019-Characterization.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC39312 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  05/10/2017
Data da última atualização:  20/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SILVEIRA, T. F. F. da; SOUZA, T. C. L. de; CARVALHO, A. V.; RIBEIRO, A. B.; KUHNLE, G. G. C.; GODOY, H. T.
Afiliação:  Tayse Ferreira Ferreira da Silveira, UNICAMP/University of Reading; Thais Cristina Lima de Souza, UNICAMP; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; Alessandra Braga Ribeiro, UFPI; Gunter G. C. Kuhnle, University of Reading; Helena Teixeira Godoy, UNICAMP.
Título:  White açaí juice (Euterpe oleracea): Phenolic composition by LC-ESI-MS/MS, antioxidant capacity and inhibition effect on the formation of colorectal cancer related compounds.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of Functional Foods, v. 36, p. 215-223, 2017.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2017.07.001
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The phenolic compounds profile, the antioxidant capacity towards reactive oxygen species and the capacity to inhibit the nitrosation reaction (under simulated gastric environment) of white açaí (Euterpe oleracea) was investigated for the first time. The effect of time and ethanol concentration on the phenolic compounds extraction of white açaí was evaluated through a central composite design 22, using total phenolic compounds as response. Optimum conditions were 10 min extraction, 35:65 ethanol:water v/v. The phenolic profile was analysed by ultra-high performance liquid chromatography with electrospray ionisation and triple-quadrupole mass spectrometer in tandem (LC-MS/MS). White açaí contained vanillic acid and the isomers orientin and isoorientin as major phenolic compounds. In addition, the sample showed scavenging capacity towards ROO and HOCl. Lastly, it exhibited capacity for inhibiting nitroso compounds formation, suggesting a potential protective effect of white açaí towards the formation of colorectal cancer-related compounds derived from red meat intake.
Palavras-Chave:  Açaí branco; Capacidade antioxidante; Compostos fenólicos.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU54186 - 1UPCAP - DD
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