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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
15/09/2008 |
Data da última atualização: |
19/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
COSTA, K. de S.; SANTOS, S. L.; UZÊDA, R. S.; PINHEIRO, A. M.; ALMEIDA, M. A. O.; ARAUJO, F. R.; McALLISTER, M. M.; GONDIM, L. F. P. |
Afiliação: |
KATTYANNE DE SOUZA COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; SARA LIMA SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; ROSÂNGELA SOARES UZÊDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; ALEXANDRE MORAES PINHEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; MARIA ANGELA ORNELAS DE ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; FLABIO RIBEIRO DE ARAUJO, CNPGC; M. M. MCALLISTER, UNIVERSITY OF ILLINOIS; LUIS FERNANDO PITA GONDIM, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA. |
Título: |
Chickens (Gallus domesticus) are natural intermediate hosts of Neospora caninum. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal for Parasitology, v. 38, Issue 2, p. 157-159, Feb. 2008. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Short communication. |
Conteúdo: |
Neospora caninum naturally infects many mammal species, but has not previously been demonstrated in birds. We examined sera for N. caninum antibodies from 200 outdoor chickens and from 200 chickens confined indoors in the state of Bahia, Brazil. Seroprevalence was greater in outdoor chickens (23.5% versus 1.5%, P < 0.001). PCR testing for N. caninum was positive in six of 10 seropositive chickens. Amplicons from two of these were sequenced and had 97?98% nucleotide identity with N. caninum. This finding extends the list of intermediate hosts of N. caninum to include birds and may have important epidemiological consequences. |
Thesagro: |
Gallus Domesticus; Galo; Hospedeiro; Neospora Caninum; Neosporose; Parasito de Animal; Sanidade Animal. |
Thesaurus Nal: |
animal health; parasites. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/326627/1/Chickens-Gallus-domesticus-2008.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Registros recuperados : 109 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Unidades Centrais. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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49. | | DJIOUA, T.; CHARLES, F.; FREIRE JUNIOR, M.; FILGUEIRAS, H.; DUCAMP-COLLIN, M.-N.; SALLANON, H. Combined effects of postharvest heat treatment and chitosan coating on quality of fresh-cut mangoes (Mangifera indica L.). International Journal of Food Science & Technology, Londres, v. 45, n. 4, p. 849-855, 2010.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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