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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
25/02/2013 |
Data da última atualização: |
28/02/2013 |
Tipo da produção científica: |
Software |
Autoria: |
VAZ, G. J.; CORREA, J. L.; CINTRA, L. C.; FERREIRA, D. M.; PIEROZZI JUNIOR, I. |
Afiliação: |
GLAUBER JOSÉ VAZ, CNPTIA; JORGE LUIZ CORREA, CNPTIA; LEANDRO CARRIJO CINTRA, CNPTIA; DÁCIO MIRANDA FERREIRA, CNPTIA; IVO PIEROZZI JUNIOR, CNPTIA. |
Título: |
Agropedia brasilis. Versão 1.0. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 2012. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
liferay.tar.gz. portal-ext.properties. Manual Agropedia.pdf. Pastas 'Google Maps CE', 'Private Plugin Installer CE' e 'Web form CE'. Este documento. |
Palavras-Chave: |
Trabalho colaborativo. |
Thesagro: |
Gestão do Conhecimento. |
Thesaurus Nal: |
Computer software. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 00696nam a2200205 a 4500 001 1950856 005 2013-02-28 008 2012 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aVAZ, G. J. 245 $aAgropedia brasilis. Versão 1.0. 260 $aCampinas: Embrapa Informática Agropecuária$c2012 300 $c1 CD-ROM. 520 $aliferay.tar.gz. portal-ext.properties. Manual Agropedia.pdf. Pastas 'Google Maps CE', 'Private Plugin Installer CE' e 'Web form CE'. Este documento. 650 $aComputer software 650 $aGestão do Conhecimento 653 $aTrabalho colaborativo 700 1 $aCORREA, J. L. 700 1 $aCINTRA, L. C. 700 1 $aFERREIRA, D. M. 700 1 $aPIEROZZI JUNIOR, I.
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
23/01/2023 |
Data da última atualização: |
24/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SANTOS, Y. J. S.; CAMPOS, N. A.; BICCA, G. B.; SORA, G. T. S.; POLESI, L. F.; ALBERTE, T. M.; SANTOS, P. M.; GARCIA, R. H. S.; COLNAGO, L. A.; OLIVEIRA-FOLADOR. G. |
Afiliação: |
LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA. |
Título: |
Non-destructive determination of the oil content in peach palm (Bactris gasipaes) flour using NMR and NIR spectroscopies. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, v. 43, e112322, 2023. |
Páginas: |
1 - 8 |
ISSN: |
1678-457X |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/fst.112322 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The oil from the fruit of peach palm or Pupunha (Bactris gasipaes) is an example of a material with low-cost and good antioxidant capacity. However, Conventional methods for measuring oil content are time-consuming, labor-intensive and use toxic chemicals. In this sense, the aim of this study was evaluated fast and non-destructive spectroscopy methods, such as Near Infrared (NIR) and Time-Domain Nuclear Magnetic Resonance (TD-NMR) (CPMG and ROSE pulse sequences), to quantify the oil content in pupunha flours collected in the amazon forest. For this, 93 samples were used and the results showed three distinct levels of oil in the samples: high, medium and low oil content. Furthermore, the determination coefficient (R2 ) reached values of 0.92, 0.92 and 0.70 for NIR, TD-NMR (ROSE) and TD-NMR (CPMG), respectively. Therefore, the NIR and TD-NMR (ROSE) methods demonstrate a higher prediction efficiency, with the NIR achieving 100% classification of the samples |
Palavras-Chave: |
Amazonian fruit; NIR; Oil content; TD-RMN. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01878naa a2200313 a 4500 001 2151173 005 2023-03-24 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-457X 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/fst.112322$2DOI 100 1 $aSANTOS, Y. J. S. 245 $aNon-destructive determination of the oil content in peach palm (Bactris gasipaes) flour using NMR and NIR spectroscopies.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a1 - 8 520 $aThe oil from the fruit of peach palm or Pupunha (Bactris gasipaes) is an example of a material with low-cost and good antioxidant capacity. However, Conventional methods for measuring oil content are time-consuming, labor-intensive and use toxic chemicals. In this sense, the aim of this study was evaluated fast and non-destructive spectroscopy methods, such as Near Infrared (NIR) and Time-Domain Nuclear Magnetic Resonance (TD-NMR) (CPMG and ROSE pulse sequences), to quantify the oil content in pupunha flours collected in the amazon forest. For this, 93 samples were used and the results showed three distinct levels of oil in the samples: high, medium and low oil content. Furthermore, the determination coefficient (R2 ) reached values of 0.92, 0.92 and 0.70 for NIR, TD-NMR (ROSE) and TD-NMR (CPMG), respectively. Therefore, the NIR and TD-NMR (ROSE) methods demonstrate a higher prediction efficiency, with the NIR achieving 100% classification of the samples 653 $aAmazonian fruit 653 $aNIR 653 $aOil content 653 $aTD-RMN 700 1 $aCAMPOS, N. A. 700 1 $aBICCA, G. B. 700 1 $aSORA, G. T. S. 700 1 $aPOLESI, L. F. 700 1 $aALBERTE, T. M. 700 1 $aSANTOS, P. M. 700 1 $aGARCIA, R. H. S. 700 1 $aCOLNAGO, L. A. 700 1 $aOLIVEIRA-FOLADOR. G. 773 $tFood Science and Technology$gv. 43, e112322, 2023.
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