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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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21.Imagem marcado/desmarcadoPICOLI, J. F.; GOMES, R. T.; COSTA, K. R. da; XAVIER, C. E. O.; FASIABEN, M. do C. R.; MATSUURA, M. I. da S. F. Caracterização e avaliação de ciclo de vida de sistemas de produção da cana-de-açúcar representativos de áreas tradicionais e de expansão da cultura no Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO SOBRE GESTÃO PELO CICLO DE VIDA, 4., 2014, São Bernardo do Campo. [anais...]: ABCV, 2014. Não paginado.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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22.Imagem marcado/desmarcadoPICOLI, J. F.; GOMES, R. T.; COSTA, K. R. da; XAVIER, C. E. O.; FASIABEN, M. do C. R.; MATSUURA, M. I. da S. F. Caracterização e avaliação de ciclo de vida de sistemas de produção da cana-de-açúcar representativos de áreas tradicionais e de expansão da cultura no Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO SOBRE GESTÃO PELO CICLO DE VIDA, 4., 2014, São Bernardo do Campo. [anais...]: ABCV, 2014. Não paginado.

Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.

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23.Imagem marcado/desmarcadoLUCAS, K. R. G.; MATSUURA, M. I. da S. F.; VENTURA, M. U.; RALISCH, R.; PICOLI, J. F.; BARRANTES, L. D. S.; ASSUMPCIÓ, A. Comparação do desempenho ambiental da soja em sistema convencional e em manejo integrado de pragas e de doenças (MIP-MID) por meio da metodologia de avaliação do ciclo de vida (ACV). In: CONGRESSO BRASILEIRO SOBRE GESTÃO DO CICLO DE VIDA, 6., 2018, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Ibict, 2018. p. 698-704. 

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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24.Imagem marcado/desmarcadoLUCAS, K. R. G.; VENTURA, M. U.; BARIZON, R. R. M.; MATSUURA, M. I. da S. F.; PICOLI, J. F.; RALISCH, R. Consequences of different pesticide emissions modelling: case study for soybean crop in Brazil. Lalca: Revista Latino-Americana em Avaliação do Ciclo de Vida, v. 5, artigo e55186, 2021. p. 1-12.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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25.Imagem marcado/desmarcadoPICOLI, J. F.; MATSUURA, M. I. da S. F.; RAMOS, N. P.; CHAGAS, M. F.; CAVALETT, O.; SILVA, M. S. G. da. Desempenho ambiental de cana de açúcar: sistema de produção convencional versus conservacionista. In: CONFERENCIA INTERNACIONAL DE ANÁLISIS DE CICLO DE VIDA EN LATINOAMÉRICA, CILCA, 7., 2017, Medellín, Colômbia. [Anais ...]. Medellín: Universidad EAFIT, 2017. p. 156-158

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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26.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, K. R. da; HILARA, L. G. S.; PICOLI, J. F.; FONTENELLE, M. R.; LIMA, C. E. P.; MATSUURA, M. I. da S. F. Avaliação de impactos do ciclo de vida do fertilizante hortbio. In: CONGRESSO INTERINSTITUCIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 11., 2017, Campinas. Anais... Campinas: Instituto Agronômico, 2017. Nº 17408. p. 1-11

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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27.Imagem marcado/desmarcadoMATSUURA, M. I. da S. F.; DIAS, F. R. T.; PICOLI, J. F.; LUCAS, K. R. G.; CASTRO, C. de; HIRAKURI, M. H. Avaliação do ciclo de vida do sistema de produção soja-girassol no cerrado brasileiro. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 21.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 9., 2015, Londrina. Anais... Londrina: Embrapa Soja, 2015. 201 p. (Embrapa Soja. Documentos, 363). Editado por Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite. p. 194-197.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Pantanal; Embrapa Soja.

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28.Imagem marcado/desmarcadoMATSUURA, M. I. da S. F.; PICOLI, J. F.; CHAGAS, M. F.; CAVALETT, O.; NOVAES, R. M. L.; PAZIANOTTO, R. A. A.; MAY, A. Environmental profile of Brazilian sugarcane. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON LIFE CYCLE ASSESSMENT OF FOOD. Putting LCA into practise: book of abstracts... Dublin: UCD Institute of Food and Health, 2016. Ref. P70. 3 p.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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29.Imagem marcado/desmarcadoMATSUURA, M. I. S. F.; DIAS, F. R. T.; PICOLI, J. F.; LUCAS, K. R. G.; CASTRO, C. de; HIRAKURI, M. H. Life cycle assessment of soybean-sunflower production system in the Brazilian Cerrado. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON LIFE CYCLE ASSESSMENT, 6., 2015, Lima. LCA, tool for innovation in Latin America: proceedings. Lima: Pontifical Catholic University of Peru: INTE-PUCP, 2015. p. 224-230. Editado por Alejandro Pablo Arena, Bárbara Civit. CILCA 2015.

Biblioteca(s): Embrapa Soja.

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30.Imagem marcado/desmarcadoMATSUURA, M. I. da S. F.; DIAS, F. R. T.; PICOLI, J. F.; LUCAS, K. R. G.; CASTRO, C. de; HIRAKURI, M. H. Life-cycle assessment of the soybean-sunflower production system in the brazilian Cerrado. International Journal of Life Cycle Assessment, v. 22, n. 4, p. 492-501, 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Soja.

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31.Imagem marcado/desmarcadoMATSUURA, M. I. da S. F.; DIAS, F. R. T.; PICOLI, J. F.; LUCAS, K. R. G.; CASTRO, C. de; HIRAKURI, M. H. Life-cycle assessment of the soybean-sunflower production system in the Brazilian Cerrado. International Journal of Life Cycle Assessment, v. 22, n. 4, p. 492-501, 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.

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32.Imagem marcado/desmarcadoCHAGAS, M. F.; CAVALETT, O.; PICOLI, J. F.; BARRANTES, L. de S.; BUNGENSTAB, D. J.; MAY, A.; MATSUURA, M. I. da S. F. Life cycle inventories of agricultural and agroindustrial operations (crop production activities) in Brazil. In: MATSUURA, M. I. S. F.; PICOLI, J. F. Life cycle inventories of agriculture, forestry and animal husbandry - Brazil. Zürich: Ecoinvent Association, 2018. p. 123-135.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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33.Imagem marcado/desmarcadoBARRANTES, L. de S.; MATSUURA, M. I. da S. F.; PICOLI, J. F.; RAMOS, N. P.; MOREIRA, J. M. M. A. P. Life cycle inventories of Eucalyptus in Brazil. In: MATSUURA, M. I. da S. F.; PICOLI, J. F. Life cycle inventories of agriculture, forestry and animal husbandry: Brazil: for the SRI project. Zurich: Ecoinvent Association, 2019. p. 91-104.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Meio Ambiente.

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34.Imagem marcado/desmarcadoPICOLI, J. F.; MATSUURA, M. I. da S. F.; BARRANTES, L. de S.; MAY, A.; HIRAKURI, M. H.; CASTRO, C. de. Life cycle inventories of grains and its products in Brazil. In: MATSUURA, M. I. da S. F.; PICOLI, J. F. Life cycle inventories of agriculture, forestry and animal husbandry: Brazil: for the SRI project. Zurich: Ecoinvent Association, 2019. p. 15-34.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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35.Imagem marcado/desmarcadoPICOLI, J. F.; BARRANTES, L. D. S.; GOMES, R. T.; COSTA, K. R. da; MATSUURA, M. I. da S. F.; RAMOS, N. P.; FRIHAUF, C. von. Potential reduction of environmental impacts of ethanol production by the adoption of the "environmental protocol of the sugarenergy sector" In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON LIFE CYCLE MANAGEMENT, 7., 2015, Bordeaux. Mainstreaming life cycle management for sustainable value creation: abstracts... Bordeaux: Institut des Sciences Moleculares; The Life Cycle Group, 2015. 96

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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36.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, K. R.; PICOLI, J. F.; HILARA, L. G. S.; SCACHETTI, M. T.; DONKE, A. C. G.; SUASSUNA, N. D.; MORANDI, M. A. B.; MATSUURA, M. I. D. S. F. Avaliação do ciclo de vida da produção de algodão no Cerrado brasileiro. CONGRESSO BRASILEIRO EM GESTÃO DO CICLO DE VIDA, 5., 2016, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Associação Brasileira de Ciclo de Vida, 2016. p. 579-585.

Biblioteca(s): Embrapa Algodão.

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37.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, K. R.; PICOLI, J. F.; HILARA, L. G. S.; SCACHETTI, M. T.; DONKE, A. C. G.; SUASSUNA, N. D.; MORANDI, M. A. B.; MATSUURA, M. I. da S. F. Avaliação do ciclo de vida da produção de algodão no cerrado brasileiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO EM GESTÃO DO CICLO DE VIDA, 5., 2016, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Associação Brasileira de Ciclo de Vida, 2016. p. 579-585.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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38.Imagem marcado/desmarcadoPICOLI, J. F.; MATSUURA, M. I. da S. F.; CHAGAS, M. F.; CAVALETT, O.; BARRANTES, L. D. S.; CHIUMENTO, G.; NOVAES, R. M. L.; RODRIGUES, L. B.; ANDRADE, C. A. de; ALMEIDA-NETO, J. A.; MAY, A.; NOVAES, R. M. L.; PAZIANOTTO, R. A. A.; ANDRADE, C. A. de; PIRES, A. M. M.; DIAS, F. R. T.; HILARA, L. G. S.; COSTA, K. R. Adaptação de inventários de ciclo de vida de cana-de-açúcar para o contexto brasileiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO EM GESTÃO DO CICLO DE VIDA, 5., 2016, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Associação Brasileira de Ciclo de Vida, 2016. p. 566-572.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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39.Imagem marcado/desmarcadoSCACHETTI, M. T.; PIGHINELLI, A. L. M. T.; MATSUURA, M. I. da S. F.; PICOLI, J. F.; MORANDI, M. A. B.; NOVAES, R. M. L.; SILVA, G. B. S. da; RAMOS, N. P.; SEABRA, J. E. A.; MOREIRA, M. M. R.; CHAGAS, M. F.; BONOMI, A.; CAVALETT, O. RenovaBio: the Brazilian biofuels policy and its Carbon Intensity calculator. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON LIFE CYCLE MANAGEMENT, 9., 2019, Poznan. Abstract book... Poznan: Poznan University of Technology, 2019. p. 133

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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  26/11/2020
Data da última atualização:  26/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  POZZATTI, M.; GUERRA, C. C.; MARTINS, G.; SANTOS, I. D. dos; WAGNER, R.; FERRÃO, M. F.; MANFROI, V.
Afiliação:  MARIANNA POZZATTI, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Av. Bento Gonçalves, 9500, Prédio 43.212, Campus do Vale, CEP 91501-970, Porto Alegre, RS, Brazil; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; GUILHERME MARTINS, Université de Bordeaux, ISVV, Unité de recherche OEnologie EA 4577, USC 1366 INRA, Bordeaux INP, 33140 Villenave d'Ornon, France.; INGRID D. DOS SANTOS, Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal de Santa Maria, Av. Roraima, 1000, Prédio 42, Sala 3210, CEP 97105-900 Santa Maria, RS, Brazil; ROGER WAGNER, Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal de Santa Maria, Av. Roraima, 1000, Prédio 42, Sala 3210, CEP 97105-900 Santa Maria, RS, Brazil; MARCO F. FERRÃO, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Av. Bento Gonçalves, 9500, Prédio 43.121, Campus do Vale, Bairro Agronomia, CEP 91501-970, Porto Alegre, RS, Brazil.; VITOR MANFROI, 1Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Av. Bento Gonçalves, 9500, Prédio 43.212, Campus do Vale, CEP 91501-970, Porto Alegre, RS, Brazil.
Título:  Effects of winemaking on 'marselan' red wines: volatile compounds and sensory aspects.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Ciência e Técnica Vitivinícola, v. 35, n. 2, p. 63-75, 2020.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Winemaking processes and volatile compounds perform an important role in contributing to the quality of wines. ?Marselan? is a red grape variety grown in several countries such as France, Brazil and China. This variety has gained international interest in recent years. The volatile profile of Brazilian ?Marselan? red wines during various winemaking processes was studied. Four processes were applied: thermovinification, integrale vinification, classic winemaking and classic winemaking pretreated with ultrasound. The wines were characterized with conventional physicochemical analyses, volatile composition and sensory analysis. Sixty-three volatile compounds were identified and semi-quantified. The wines presented different sensory characteristics. The thermovinification and classic winemaking with ultrasound application methods showed a large presence of esters contributing to a fruity and overmaturation aroma in the volatile profile and sensory analysis. An increased presence of vegetal and sulfurous aromas was observed in the wines from the classic winemaking and integrale vinification processes. This effect was most likely attributed to the lower influence of esters which generated a greater perception of other compounds and conferred these aromas. The differences can be directly linked to the various extraction rates in the vinification processes, which result in different interactions between the compounds. RESUMO Os processos de vinificação e a composição volátil são fat... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aplicação de ultrassom; Composição volátil; Integrale vinification; Marselan wine quality; Perfil volátil; Qualidade do vinho Marselan; Termovinificação; Thermovinification; Ultrasound application; Uva MArselan; Vinificação; Vinificação integral; Volatile profile.
Thesagro:  Uva.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218261/1/Pozzatti.et.el-Volateis.Marselan-Cienc.Tec.Vitivinic-set.2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18538 - 1UPCAP - DD
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