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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  13/10/2021
Data da última atualização:  13/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, P. F. M.; PICCIANI, P. H. DE S.; CALADO, V.; TONON, R. V.
Afiliação:  PAMELA F. M. PEREIRA, UFRJ; PAULO H. DE SOUSA PICCIANI, UFRJ; VERONICA CALADO, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA.
Título:  Anthocyanin-sensitized gelatin-ZnO nanocomposite based film for meat quality assessment.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 372, 3122815, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131228
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Meat is considered a highly perishable food, and the interest in developing tools to monitor meat quality products has increased these years. A novel gelatin-ZnO-anthocyanin ternary nanocomposite film is proposed as a sensitive layer to meat quality monitoring in the present work. The incorporation of anthocyanin (ATH) on gelatin-ZnO (G-ZnO) film induced a sensitivity improvement of films towards ammonia vapor according to impedance measurements. G-ZnO-ATH film presented a good response (38.69 %) to the presence of ammonia vapor at 300 ppm. Also, good selectivity for ammonia was observed in the films. G-ZnO-ATH, applied to minced meat's quality monitoring at different storage conditions, showed a good performance, with a significant (p < 0.05) non-linear Spearman correlation between the response and the total volatile basic nitrogen released during meat spoilage for both storage conditions. The results suggest new perspectives in the developed film as a promising nanocomposite material for meat quality monitoring.
Palavras-Chave:  Biopolymer-based nanocomposite; Chemosensing; Electrical gas sensor; Meat freshness.
Thesaurus Nal:  Electrical properties.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15234 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  01/02/2022
Data da última atualização:  27/04/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  VIDAL, A.-K. F.; DAHER, R. F.; FREITAS, R. S.; STIDA, W. S.; LEDO, F. J. da S.; SILVA, V. B. da; ENTRINGER, G. C.; TARDIN, F. D.; GRAVINA, G. de A.; VIVAS, M.; SOUZA, A. G. de; AMBRÓSIO, M.; SANTANA, J.-G. da S.; FARIASA, J. E. C.
Afiliação:  ANA-KESIA F. VIDAL, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; ROGÉRIO F. DAHER, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; RAFAEL S. FREITAS, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; WANESSA F. STIDA, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; FRANCISCO JOSE DA SILVA LEDO, CNPGL; VERÔNICA B. DA SILVA, Universidade Federal do Piauí; GEOVANA C. ENTRINGER, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; FLAVIO DESSAUNE TARDIN, CNPMS; GERALDO DE A. GRAVINA, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; MARCELO VIVAS, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; ALEXANDRE G. DE SOUZA, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; MOISÉS AMBRÓSIO, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; JOSEFA-GRASIELA DA S. SANTANA, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; JOÃO E. C. FARIAS, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro.
Título:  Growth curve in elephant grass genotypes based on morpho-agronomic traits for energy production.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Chilean Journal of Agricultural Research, v. 82, n. 1, p. 78-87, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.4067/S0718-58392022000100078
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The elephant grass (Cenchrus purpureus (Schumach.) Morrone) is one of the species with great prominence for energy production because of its favorable traits, such as high yield and short cycle, combined with several biomass quality characteristics. Therefore, this study intended to evaluate the morpho-agronomic traits of eight elephant grass genotypes under different cutting ages. A randomized block design with three replicates was applied to the experiment, and plots were composed of a 12 m long line divided into six subplots for each of the bimonthly cuts. Eight genotypes were evaluated in the plots, and the cutting ages (2, 4, 6, 8, 10, and 12-mo) were analyzed in the subplots. The following traits were assessed: DM yield, (DMY) percentage of DM, and average plant height (HEI). All genetic-statistical analyses were conducted using the Genes Program. The evaluated genotypes showed nonsignificant differences, indicating that, for the evaluated traits, these genotypes are genetically similar. Most genotypes presented linear effect of 2nd degree in the two assessment cuts, pointing they did not reach their maximum capacity of DMY in the time interval of the evaluated cuts. The maximum %DM achieved for the most genotypes occurred at about 9-mo age, while genotypes Vruckwona and BAG-86 at about 10-mo age. The maximum points for HEI trait were between 8 and 10-mo age. Increasing the cutting interval leads to increases in DM yield, with the 10-mo cutting age being the most effic... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cenchrus purpureus; Idade de corte.
Thesagro:  Bioenergia; Capim Elefante; Curva de Crescimento; Matéria Seca; Produção.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230774/1/Growth-curve.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL25552 - 1UPCAP - DD
CNPMS29766 - 1UPCAP - DD
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