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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
08/12/2021 |
Data da última atualização: |
08/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PEREIRA, P. F. M.; PICCIANI, P. H. de S.; CALADO, V.; TONON, R. V. |
Afiliação: |
PAMELA F. M. PEREIRA, UFRJ; PAULO H. DE SOUSA PICCIANI, UFRJ; VERÔNICA CALADO, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA. |
Título: |
Electrical gas sensors for meat freshness assessment and quality monitoring: A review. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Trends in Food Science & Technology, v. 118, p. 36-44, 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background: The simple methods for Freshness assessment have been gained attention in the last years, mainly in case of highly perishable food products as those delivered by the meat sector. Furthermore, the growing demand for fresh and safe food makes the development of reliable, low-cost and time-saving methods for freshness investigation an important need. In this context, gas sensors represent a valuable tool to food freshness and quality monitoring, avoiding the supply and consumption of rotten meat products, which may be associ-ated with foodborne diseases. Scope and approach: The present work gives an overview of the existing gas sensors applied to meat quality monitoring, with emphasis on a particular class of gas sensors, the electrical gas sensors. This type of sensors has been shown to have a promissory interface with wireless technologies, such as the existing NFC (near field communication) and RFID (radio frequency identification) sensor tags, which may lead to meat quality and safety assurance at consumers? level. Key findings and conclusions: The presented literature studies demonstrated that the electrical properties of different materials have been exploited for the development of gas sensors. The implementation of electrical gas sensors interfaced with wireless is a promising technology in the near future because of the possibility of a rapid and accessible meat quality monitoring. |
Palavras-Chave: |
Electrical gas sensors; Freshness assessment; Meat sector; Quality monitoring; Safety. |
Thesaurus Nal: |
Food technology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
19/06/2018 |
Data da última atualização: |
21/06/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BRAZ, E. M.; BASSO, R. O.; CURTO, R. De A.; MATTOS, P. P. de; SILVA, J. P. |
Afiliação: |
EVALDO MUNOZ BRAZ, CNPF; Renato Olivir Basso, Elabore Projetos e Consultoria Florestal; Rafaella De Angeli Curto, Bolsista da Embrapa Florestas; PATRICIA POVOA DE MATTOS, CNPF; Jairo Poncio Silva, Palmasola S/A. |
Título: |
Densidade ótima de estradas para a exploração em plano de manejo florestal. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO DE COLHEITA E TRANSPORTE DE MADEIRA, 18., 2018, Ribeirão Preto. Anais. Brasília, DF: Embrapa; Colombo: Embrapa Florestas, 2018. |
Páginas: |
p. 45-49. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivou-se com o presente trabalho determinar a densidade ótima de estradas para a extração da madeira com um trator skidder em um Plano de Manejo Florestal de 500 ha, localizado na microrregião de Sinop, MT. Realizou-se o cálculo da separação ótima entre estradas, permitindo obter distâncias ideais de arraste para o skidder, com menores custos de utilização e de construção de estradas. Recomenda-se a densidade de estradas de 26 m.ha-1, largura de 4 m e estaleiros de 20 m x 20 m, cuja abertura da área corresponde a 1,35%, obedecendo ao limite fixado pela legislação, que é de 2%. |
Palavras-Chave: |
Manejo florestal; Separação ótima; Skidder; Tempo. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178856/1/2018-AAC-Evaldo-SCTM-Densidade.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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