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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  08/12/2021
Data da última atualização:  08/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, P. F. M.; PICCIANI, P. H. de S.; CALADO, V.; TONON, R. V.
Afiliação:  PAMELA F. M. PEREIRA, UFRJ; PAULO H. DE SOUSA PICCIANI, UFRJ; VERÔNICA CALADO, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA.
Título:  Electrical gas sensors for meat freshness assessment and quality monitoring: A review.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Trends in Food Science & Technology, v. 118, p. 36-44, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background: The simple methods for Freshness assessment have been gained attention in the last years, mainly in case of highly perishable food products as those delivered by the meat sector. Furthermore, the growing demand for fresh and safe food makes the development of reliable, low-cost and time-saving methods for freshness investigation an important need. In this context, gas sensors represent a valuable tool to food freshness and quality monitoring, avoiding the supply and consumption of rotten meat products, which may be associ-ated with foodborne diseases. Scope and approach: The present work gives an overview of the existing gas sensors applied to meat quality monitoring, with emphasis on a particular class of gas sensors, the electrical gas sensors. This type of sensors has been shown to have a promissory interface with wireless technologies, such as the existing NFC (near field communication) and RFID (radio frequency identification) sensor tags, which may lead to meat quality and safety assurance at consumers? level. Key findings and conclusions: The presented literature studies demonstrated that the electrical properties of different materials have been exploited for the development of gas sensors. The implementation of electrical gas sensors interfaced with wireless is a promising technology in the near future because of the possibility of a rapid and accessible meat quality monitoring.
Palavras-Chave:  Electrical gas sensors; Freshness assessment; Meat sector; Quality monitoring; Safety.
Thesaurus Nal:  Food technology.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15246 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  19/06/2018
Data da última atualização:  21/06/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  BRAZ, E. M.; BASSO, R. O.; CURTO, R. De A.; MATTOS, P. P. de; SILVA, J. P.
Afiliação:  EVALDO MUNOZ BRAZ, CNPF; Renato Olivir Basso, Elabore Projetos e Consultoria Florestal; Rafaella De Angeli Curto, Bolsista da Embrapa Florestas; PATRICIA POVOA DE MATTOS, CNPF; Jairo Poncio Silva, Palmasola S/A.
Título:  Densidade ótima de estradas para a exploração em plano de manejo florestal.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO DE COLHEITA E TRANSPORTE DE MADEIRA, 18., 2018, Ribeirão Preto. Anais. Brasília, DF: Embrapa; Colombo: Embrapa Florestas, 2018.
Páginas:  p. 45-49.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Objetivou-se com o presente trabalho determinar a densidade ótima de estradas para a extração da madeira com um trator skidder em um Plano de Manejo Florestal de 500 ha, localizado na microrregião de Sinop, MT. Realizou-se o cálculo da separação ótima entre estradas, permitindo obter distâncias ideais de arraste para o skidder, com menores custos de utilização e de construção de estradas. Recomenda-se a densidade de estradas de 26 m.ha-1, largura de 4 m e estaleiros de 20 m x 20 m, cuja abertura da área corresponde a 1,35%, obedecendo ao limite fixado pela legislação, que é de 2%.
Palavras-Chave:  Manejo florestal; Separação ótima; Skidder; Tempo.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178856/1/2018-AAC-Evaldo-SCTM-Densidade.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF56380 - 1UMTAA - DD
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