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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  18/05/2021
Data da última atualização:  10/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BERNARDO, A. P. DA S.; FERREIRA, F. M. S.; SILVA, A. C. M. DA; PRESTES, F. S.; FRANCISCO, V. C.; NASSU, R. T.; NASCIMENTO, M. DA S. DO; PFLANZER, S. B.
Afiliação:  ANA PAULA DA SILVA BERNARDO, UNICAMP; FELIPE MARINELLI SARAIVA FERREIRA, UNICAMP; ASTRID CAROLINE MUNIZ DA SILVA, UNICAMP; FLÁVIA SOUZA PRESTES, UNICAMP; VANESSA CRISTINA FRANCISCO, UNESP; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE; MARISTELA DA SILVA DO NASCIMENTO, UNICAMP; SÉRGIO BERTELLI PFLANZER, UNICAMP.
Título:  Dry-aged and wet-aged beef: effects of aging time and temperature on microbiological profile, physicochemical characteristics, volatile compound profile and weight loss of meat from Nellore cattle (Bos indicus).
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Animal Production Science, v. 61, n. 14, p. 1497-1509, may 2021.
ISSN:  1836-5787
DOI:  https://doi.org/10.1071/AN20120
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Context. Dry-aged beef is a value-added product with a unique flavour. The effects of the dry aging process, in terms of chamber temperature and aging time, have not been described previously for Bos indicus meat. Aims. This study evaluated the effects of aging conditions (method, temperature, time) on the microbiological, physicochemical, volatile compound profile and weight loss characteristics of dry-aged and wet-aged beef from Nellore cattle (Bos indicus). Methods. Beef loins (n = 16) were cut into eight portions and assigned to treatments in a complete block design combining aging method (dry or wet), temperature (2 C or 7 C) and time (21 or 42 days). Key results. Samples dry-aged at 7 C had higher (P < 0.05) weight loss than samples dry-aged at 2 C. Although storage temperature did not affect (P > 0.05) the yield of wet-aged samples, Enterobacteriaceae counts increased (P < 0.05) in the samples stored at 7 C compared with 2 C. Aging for 42 days resulted in greater (P < 0.05) process losses (drip + evaporation + trimming) for both aging methods than aging for 21 days. The pH, moisture content and Warner–Bratzler shear force values were not affected (P > 0.05) by aging method, temperature or time. Qualitative analysis indicated that volatile compounds were affected by aging method and time, but not by aging temperature. Conclusions. The results indicate that higher temperature and longer aging periods cannot be not recommended for either dry or wet aging, owing to the in... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aging time; Dry aging; Nellore cattle; Wet aging.
Thesagro:  Bos Indicus.
Thesaurus Nal:  Beef quality; Temperature.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE25324 - 1UPCAP - DDPROCI-2021.00067BER2021.00070
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  08/09/2022
Data da última atualização:  12/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  ARAÚJO, C. de A.; MAGALHÃES, A. L. R.; ARAUJO, G. G. L. de; CAMPOS, F. S.; GOIS, G. C.; MATOS, M. H. T. de; QUEIROZ, M. A. A.; MENEZES, V. G.; COSTA, C. de J. P.; SANTOS, K. C. dos; LEITE, A. C. S. P.
Afiliação:  CLEYTON DE ALMEIDA ARAÚJO, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE; ANDRÉ LUIZ RODRIGUES MAGALHÃES, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; FLEMING SENA CAMPOS, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE; GLAYCIANE COSTA GOIS, UNIVASF; MARIA HELENA TAVARES DE MATOS, UNIVASF; MÁRIO ADRIANO ÁVILA QUEIROZ, UNIVASF; VANÚZIA GONÇALVES MENEZES, Universidade Federal Rural de Pernambuco – UFRPE; CLAUDENILDE DE JESUS PINHEIRO COSTA, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE; KELLY CRISTINA DOS SANTOS, Universidade Federal Rural de Pernambuco – UFRPE; ANA CLARA SILVA PINHEIRO LEITE, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE.
Título:  Effect of reduced of water supply on carcass characteristics, non-carcass components and the volume of digestive compartments of Santa Inês ewes.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Livestock Science, v. 245, 104402, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.livsci.2021.104402
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to evaluate the effect of reducing water supply for watering of Santa In?es ewes on carcass characteristics, non-carcass components and the volume of digestive compartments. Thirty-two crossbred Santa In?es ewes, with an average body weight of 32.2 ± 7.4 kg, were distributed in a randomized block design with four treatments (different supply levels - 100% (ad libitum), 80%, 60% and 40% ad libitum water intake treatment) and eight repetitions. The animals were confined for 63 days until slaughter. The decrease in water availability promoted a linear decreasing effect for the internal carcass length (P = 0.032). A quadratic effect was found for the volume of the omasum (P = 0.018) and abomasum (P = 0.039), with maximum volumes of 0.305 and 1.636 liters, respectively, for 40% supply. The reticulum yield showed a quadratic effect (P = 0.044) with a maximum point in the supply of 100%, with 0.527%. The reduction in water supply promoted a quadratic effect for the weight (P = 0.016) and yield (P = 0.030) of the bladder, with maximum yields found in the supply of 60%, with 0.067 kg and 0.233%, respectively. There was a quadratic effect for weight (P = 0.042) and yield (P = 0.029) of the diaphragm with higher values found in the supply of 60%m with 0.272 kg and 0.927%, respectively. There was a quadratic effect for kidney yield (P = 0.022) with higher yield for 100% supply. Therefore, the reduction in water supply levels by up to 40% in relation to voluntar... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Escassez de água; Escassez hídrica; Ovelhas Santa Inês; Pequenos ruminantes; Região Semiárida; Rendimento de carcaça.
Thesagro:  Carcaça; Nutrição Animal; Ovelha.
Thesaurus NAL:  Carcass yield; Ewes; Small ruminants.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA59993 - 1UPCAP - DD
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