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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
08/01/2024 |
Data da última atualização: |
08/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FROTA, G. J.; SANTOS, H. O. dos; TIRELLI, G. V.; REALE, A. L.; ROSA, S. D. V. F. da; PEREIRA, W. V. S. |
Afiliação: |
GIOVANA JANINI FROTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; HELOISA OLIVEIRA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; GIOVANI VIRGÍLIO TIRELLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ANA LUIZA REALE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; WILSON VICENTE SOUZA PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS. |
Título: |
Priming of coffea arabica seeds improves the germination quality and stimulates antioxidant system enzymes. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Australian Journal of Crop Science, v. 18, n. 1, p. 37-44, 2024. |
DOI: |
https://www.doi.org/10.21475/ajcs.24.18.01.p4028 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Physiological conditioning is reported to result in faster and more uniform seedling emergence in the field and induces tolerance to environmental adversities. This study aimed to evaluate the efficiency of physiological conditioning on Coffea arabica L. seeds and drying rates through germination tests and enzymatic activity. C. arabica seeds from Catuaí Amarelo, with water contents of 43, 35 and 12%, were conditioned with distilled water, cathodic and anodic water, ascorbic acid, and sodium nitroprusside. The efficiency of the treatments was analyzed through tests of germination, emergence, electrical conductivity, and seedling growth. The activities of the enzymes superoxide dismutase, catalase, and ascorbate peroxidase were also measured. No priming agent was found to improve germination on seeds dried up to 12% water content, as little or no differences were found for those at 43%, while either ascorbic acid or sodium nitroprusside effectively improved vigor on 35% water content seeds. Our results indicate that sodium nitroprusside or ascorbic acid can be used as molecules to improve coffee seed vigor. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus Nal: |
Antioxidants; Enzymes; Seed priming. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160493/1/Priming-of-Coffea-arabica.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Registros recuperados : 8 | |
3. | | PEREIRA, W. V. S.; RIBEIRO, L. M.; VIEIRA, L. M.; MERCADANTE-SIMÕES, M.O. Microenxertia interespecífica ex vitro em maracujazeiros. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 44, n. 5, p. 446-453, maio 2009 Título em inglês: Ex vitro interspecific micrografting in passionflower.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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4. | | RIBEIRO, L. M.; PEIXOTO, J. R.; ANDRADE, S. R. M. de; FONSECA, R. S.; VIEIRA, L. M.; PEREIRA, W. V. S. Microenxertia ex vitro para eliminação do vírus CABMV em maracujá-azedo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 5, p. 589-594, maio 2008 Título em inglês: Ex vitro micrografting aiming the CABMV virus elimination in passion fruit plant.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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5. | | RIBEIRO, L. M.; PEIXOTO, J. R.; ANDRADE, S. R. M. de; FONSECA, R. S.; VIEIRA, L. M.; PEREIRA, W. V. S. Microenxertia ex vitro para eliminação do vírus CABMV em maracujá-azedo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 43, n. 5, p. 589-594, maio 2008.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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6. | | FROTA, G. J.; SANTOS, H. O. dos; TIRELLI, G. V.; REALE, A. L.; ROSA, S. D. V. F. da; PEREIRA, W. V. S. Priming of coffea arabica seeds improves the germination quality and stimulates antioxidant system enzymes. Australian Journal of Crop Science, v. 18, n. 1, p. 37-44, 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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7. | | RIBEIRO, L. M.; PEIXOTO, J. R.; ANDRADE, S. R. M.; RESENDE, R. O.; SIMÕES, M. O. M.; FONSECA, R. S.; VIEIRA, L. M.; PEREIRA, W. V. S.; NEVES, S. C. Microenxertia ex vitro visando a eliminação do vírus do endurecimento dos frutos em maracujazeiro-azedo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 19., 2006, Cabo Frio. Frutas do Brasil: saúde para o mundo: palestras e resumos. Cabo Frio: SBF; UENF; UFRRJ, 2006. p. 172.Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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8. | | ANDRADE, S. R. M. de; RIBEIRO, L. M.; VIEIRA, L. M.; PEREIRA, W. V. S.; NERY, L. A.; FOGAÇA, C. M.; ROSA, S. D.; FALEIRO, F. G.; SILVA, M. S.; JUNQUEIRA, N. T. V. Limpeza clonal de maracujá por microenxertia ex vitro visando à eliminação de vírus-do-endurecimento-dos-frutos. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2010. 29 p. (Embrapa Cerrados. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 279).Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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Registros recuperados : 8 | |
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