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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Territorial. |
Data corrente: |
24/02/2012 |
Data da última atualização: |
03/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
TOSTO, S. G.; PEREIRA, L. C.; ROMEIRO, A. R.; MANGABEIRA, J. A. de C. |
Afiliação: |
SERGIO GOMES TOSTO, CNPM; LAURO CHARLET PEREIRA, CNPMA; ADEMAR RIBEIRO ROMEIRO, UNICAMP; JOAO ALFREDO DE CARVALHO MANGABEIRA, CNPM. |
Título: |
Espacialização da capacidade de uso das terras e escala sustentável para produção agrícola. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA ECOLÓGICA, 9., 2011, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: ECOECO, 2011. |
Páginas: |
12 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
No esquema analítico da economia ecológica, a consideração da entropia e das propriedades de sistemas complexos faz com que a degradação do meio ambiente e/ou esgotamento dos recursos naturais sejam vistos como problemas que só podem ser solucionados através de uma justa distribuição intratemporal de recursos naturais finitos, o que pressupõe a definição de limites absolutos para seu uso (escala). Este trabalho foi realizado no município de Araras- SP e teve como objetivo determinar a quantidade de terras que está sendo utilizada dentro da sua escala sustentável e quais áreas estão com uso acima ou abaixo de sua capacidade produtiva. Para esta avaliação foi utilizada a metodologia referente à ?Capacidade de Uso das Terras? (LEPSCH et al., 1991). Os resultados indicaram que cerca de 71,56% das áreas encontram-se com o uso adequado , significando que estão dentro de sua escala sustentável; 3,55% estão sendo utilizadas de forma insustentável (sobre utilizadas) e cerca de 18,87% estão sendo utilizadas de forma inadequada (subutilizadas), uma vez que seu potencial permite usos mais intensos, respeitando-se as áreas protegidas por lei. Finalmente, a avaliação da capacidade de uso das terras é uma poderosa ferramenta, utilizável não só no planejamento e uso das terras mas também para a avaliação e definição de escala sustentável da produção agrícola, dentro da visão pré-analítica da Economia Ecológica em relação à questão da Escala Sustentável. |
Palavras-Chave: |
Economia ecológica; Escala sustentável; Planejamento ambiental e capacidade do uso das terras. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02200nam a2200193 a 4500 001 1916526 005 2019-05-03 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTOSTO, S. G. 245 $aEspacialização da capacidade de uso das terras e escala sustentável para produção agrícola. 260 $aIn: ENCONTRO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA ECOLÓGICA, 9., 2011, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: ECOECO$c2011 300 $a12 p. 520 $aNo esquema analítico da economia ecológica, a consideração da entropia e das propriedades de sistemas complexos faz com que a degradação do meio ambiente e/ou esgotamento dos recursos naturais sejam vistos como problemas que só podem ser solucionados através de uma justa distribuição intratemporal de recursos naturais finitos, o que pressupõe a definição de limites absolutos para seu uso (escala). Este trabalho foi realizado no município de Araras- SP e teve como objetivo determinar a quantidade de terras que está sendo utilizada dentro da sua escala sustentável e quais áreas estão com uso acima ou abaixo de sua capacidade produtiva. Para esta avaliação foi utilizada a metodologia referente à ?Capacidade de Uso das Terras? (LEPSCH et al., 1991). Os resultados indicaram que cerca de 71,56% das áreas encontram-se com o uso adequado , significando que estão dentro de sua escala sustentável; 3,55% estão sendo utilizadas de forma insustentável (sobre utilizadas) e cerca de 18,87% estão sendo utilizadas de forma inadequada (subutilizadas), uma vez que seu potencial permite usos mais intensos, respeitando-se as áreas protegidas por lei. Finalmente, a avaliação da capacidade de uso das terras é uma poderosa ferramenta, utilizável não só no planejamento e uso das terras mas também para a avaliação e definição de escala sustentável da produção agrícola, dentro da visão pré-analítica da Economia Ecológica em relação à questão da Escala Sustentável. 653 $aEconomia ecológica 653 $aEscala sustentável 653 $aPlanejamento ambiental e capacidade do uso das terras 700 1 $aPEREIRA, L. C. 700 1 $aROMEIRO, A. R. 700 1 $aMANGABEIRA, J. A. de C.
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Registro original: |
Embrapa Territorial (CNPM) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
31/07/2018 |
Data da última atualização: |
31/07/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 4 |
Autoria: |
SANTOS, M. S. dos; VILELA, E. S. D.; PAZIANOTTO, R. A. A.; REYNALDO, E. F.; SILVA, E. H. F. M. da; BUENO, A. C. S. O.; MAY, A. |
Afiliação: |
MICHELLI DE SOUZA DOS SANTOS, CAPES; ELKE SIMONI DIAS VILELA, CNPMA; RICARDO ANTONIO ALMEIDA PAZIANOTTO, CNPMA; ETORE FRANCISCO REYNALDO, Monsanto; EVANDRO HENRíQUE FIGUEIREDO MOURA DA SILVA, ESALQ-USP; ANA CAROLINA SONSIM DE OLIVEIRA BUENO, UFRA; ANDRE MAY, CNPMA. |
Título: |
Evaluation of microbial and enzymatic communities in soil and rizosphere from soybean plants. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
African Crop Science Journal, v. 26, n. 1, p. 79-92, 2018. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.4314/acsj.v26i1.6 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Understanding the biological and biochemical soil properties, as well as its enzymatic activity is important in designing an efficient alternative to demonstrate desired modifications in the soil. Such modifications are related to crop systems, cultivation practices or other human activities. The objective of this study was to evaluate the diversity of some microorganisms (Bacillus, Pseudomonas, Trichoderma and Fusarium) and enzymatic activity in soil from soybean crops with different yields. Soil sampling was determined according to the productivity yields of the property, which were divided into high, medium, and low yield. Microorganisms were evaluated by counting populations of fungi and bacteria through serial dilutions of total bacteria, Bacillus, Pseudomonas, Trichoderma and Fusarium. The b-glucosidase, acid phosphatase and arylsulphatase activities were determined by spectrophotometry after one hour of incubation at 37 oC, with the specific substrate p-nitrophenol-b-D-glucopyranoside, p-nitrophenol-phosphate and p-nitrophenyl sulphate, respectively, for each studied enzyme. Urease was determined by the ammonium release method, after incubating the soil with urea for two hours, at 37 oC. Soil samples from the high-yield plot had higher concentrations of Bacillus and total bacteria. The low-yield soil showed a higher level of colonies of the genus Fusarium. The studied enzyme activities (b-glycosidase, arylsulphatase and urea) were found at lower values in soil samples from the high-yield field and differed statistically from the low-yield field. However, in the rhizosphere samples, these enzymes had a higher activity in the high-yield field. In view of these results, it is possible that the yield of soybean plants influences the number of microorganisms and the enzymatic activity of the soil microbiota. MenosAbstract: Understanding the biological and biochemical soil properties, as well as its enzymatic activity is important in designing an efficient alternative to demonstrate desired modifications in the soil. Such modifications are related to crop systems, cultivation practices or other human activities. The objective of this study was to evaluate the diversity of some microorganisms (Bacillus, Pseudomonas, Trichoderma and Fusarium) and enzymatic activity in soil from soybean crops with different yields. Soil sampling was determined according to the productivity yields of the property, which were divided into high, medium, and low yield. Microorganisms were evaluated by counting populations of fungi and bacteria through serial dilutions of total bacteria, Bacillus, Pseudomonas, Trichoderma and Fusarium. The b-glucosidase, acid phosphatase and arylsulphatase activities were determined by spectrophotometry after one hour of incubation at 37 oC, with the specific substrate p-nitrophenol-b-D-glucopyranoside, p-nitrophenol-phosphate and p-nitrophenyl sulphate, respectively, for each studied enzyme. Urease was determined by the ammonium release method, after incubating the soil with urea for two hours, at 37 oC. Soil samples from the high-yield plot had higher concentrations of Bacillus and total bacteria. The low-yield soil showed a higher level of colonies of the genus Fusarium. The studied enzyme activities (b-glycosidase, arylsulphatase and urea) were found at lower values in so... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
p-nitrophenol-b-D-glucopyranoside. |
Thesagro: |
Bactéria; Enzima; Feijão; Fusarium; Rizosfera; Soja; Solo; Trichoderma. |
Thesaurus NAL: |
Bacillus (bacteria); Bacterial communities; Pseudomonas. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/180608/1/2018AP17.pdf
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Marc: |
LEADER 02858naa a2200349 a 4500 001 2093711 005 2018-07-31 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.4314/acsj.v26i1.6$2DOI 100 1 $aSANTOS, M. S. dos 245 $aEvaluation of microbial and enzymatic communities in soil and rizosphere from soybean plants.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract: Understanding the biological and biochemical soil properties, as well as its enzymatic activity is important in designing an efficient alternative to demonstrate desired modifications in the soil. Such modifications are related to crop systems, cultivation practices or other human activities. The objective of this study was to evaluate the diversity of some microorganisms (Bacillus, Pseudomonas, Trichoderma and Fusarium) and enzymatic activity in soil from soybean crops with different yields. Soil sampling was determined according to the productivity yields of the property, which were divided into high, medium, and low yield. Microorganisms were evaluated by counting populations of fungi and bacteria through serial dilutions of total bacteria, Bacillus, Pseudomonas, Trichoderma and Fusarium. The b-glucosidase, acid phosphatase and arylsulphatase activities were determined by spectrophotometry after one hour of incubation at 37 oC, with the specific substrate p-nitrophenol-b-D-glucopyranoside, p-nitrophenol-phosphate and p-nitrophenyl sulphate, respectively, for each studied enzyme. Urease was determined by the ammonium release method, after incubating the soil with urea for two hours, at 37 oC. Soil samples from the high-yield plot had higher concentrations of Bacillus and total bacteria. The low-yield soil showed a higher level of colonies of the genus Fusarium. The studied enzyme activities (b-glycosidase, arylsulphatase and urea) were found at lower values in soil samples from the high-yield field and differed statistically from the low-yield field. However, in the rhizosphere samples, these enzymes had a higher activity in the high-yield field. In view of these results, it is possible that the yield of soybean plants influences the number of microorganisms and the enzymatic activity of the soil microbiota. 650 $aBacillus (bacteria) 650 $aBacterial communities 650 $aPseudomonas 650 $aBactéria 650 $aEnzima 650 $aFeijão 650 $aFusarium 650 $aRizosfera 650 $aSoja 650 $aSolo 650 $aTrichoderma 653 $ap-nitrophenol-b-D-glucopyranoside 700 1 $aVILELA, E. S. D. 700 1 $aPAZIANOTTO, R. A. A. 700 1 $aREYNALDO, E. F. 700 1 $aSILVA, E. H. F. M. da 700 1 $aBUENO, A. C. S. O. 700 1 $aMAY, A. 773 $tAfrican Crop Science Journal$gv. 26, n. 1, p. 79-92, 2018.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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