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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
21/09/2018 |
Data da última atualização: |
21/09/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, F. de C.; PEREIRA, H. S.; MELO, P. G. S.; MELO, L. C. |
Afiliação: |
FERNANDA DE CÁSSIA SILVA, UFG; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF; PATRICIA GUIMARÃES SANTOS MELO, UFG; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF. |
Título: |
Selection of parents and segregating populations of common bean with high agronomic potential and slow seed-coat darkening. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 48, n. 1, p. 75-82, Jan./Mar. 2018. |
ISSN: |
1983-4063 |
DOI: |
10.1590/1983-40632018v4849519 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Choosing parents and segregating populations are fundamental steps for the success in plant breeding. For the common bean crop, the development of genotypes that combine favorable agronomic traits and seed quality may increase the chances of adopting new cultivars. This study aimed to select promising parents and segregating populations to develop slow seed-coat darkening lines, together with high grain yield, lodging tolerance and short seed cooking time after storage, as well as to investigate the relationship between seed-coat darkening and seed cooking time after storage. Twenty segregating populations (F3, F4 and F5 generations) and their parents were evaluated. The sum of ranks index for combined traits was used in the selection of superior populations. Genetic and phenotypic correlations between seed-coat darkening and cooking time after storage were estimated. Among the parents, the BRSMG Madrepérola cultivar was the most promising to generate lines with seedcoat darkening. The superior populations were BRSMG Madrepérola x IPR Saracura, BRSMG Madrepérola x BRS Sublime, BRSMG Madrepérola x BRS Estilo and BRSMG Madrepérola x BRS Notável. A linear relationship was not found between seed-coat darkening and seed cooking time after storage, indicating that the first trait is not an adequate indicator to infer about seed cooking time. |
Palavras-Chave: |
População segregante. |
Thesagro: |
Escurecimento; Feijão; Grão; Índice de Seleção; Melhoramento Genético Vegetal; Phaseolus Vulgaris. |
Thesaurus Nal: |
Beans; Seed quality; Selection index. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/183332/1/CNPAF-2018-pat.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Registros recuperados : 590 | |
61. | | MONTANHEIRO, W. P.; PEREIRA, H. S.; SOUZA, N. P. de; PINHEIRO, P. V.; LOPES JUNIOR, S.; MELO, L. C. Catalogação do banco de dados do melhoramento de feijoeiro comum da Embrapa. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 4., 2010, Santo Antônio de Goiás. Resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2010. p. 37. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 257).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Unidades Centrais. |
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76. | | ALMEIDA, D. V.; MELO, P. G. S.; FARIAS, F. C.; PEREIRA, H. S.; SILVA, H. S. da; MELO, L. C. Interação de genótipos com ambientes para qualidade comercial de grãos e produtividade em linhagens de feijão-comum do tipo carioca. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 11., 2017, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2017. p. 30. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 316).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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79. | | SILVA, A. C. F.; MELO, P. G. S.; MELO, L. C.; BASSINELLO, P. Z.; PEREIRA, H. S. Eficiência de métodos de melhoramento para teor de fibra e produtividade de grãos em progênies de feijoeiro comum. Bragantia, Campinas, v. 72, n. 4, p. 326-331, 2013.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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80. | | PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; CABRERA DIAZ, J. L.; DEL PELOSO, M. J.; WENDLAND, A. Environmental stratification in Paraná and Santa Catarina to evaluate common bean genotypes. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 10, n. 2, p. 132-139, 2010.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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