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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  08/12/2020
Data da última atualização:  08/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VERÍSSIMO, C. M.; MORAIS, S. de M.; LIMA, L. L. de A.; PEREIRA, G. E.; MACIEL, M. I. S.
Afiliação:  CAIO MONTEIRO VERÍSSIMO, Food Science and Technology Graduate Program, Universidade Federal da Paraíba, Cidade Universitária, Jo~ao Pessoa, Paraíba, Brazil; SAMARA DE MACÊDO MORAIS, 1 Food Science and Technology Graduate Program, Universidade Federal da Paraíba, Cidade Universitária, Jo~ao Pessoa, Paraíba, Brazil; LUCIANA LEITE DE ANDRADE LIMA, Department of Rural Technology, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, Prince Edward Island, Brazil; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; MARIA INÊS SUCUPIRA MACIEL, Consumer Science Department, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, Prince Edward Island, Brazil.
Título:  A short training as an enhancer of sensory ability: the case of red wine consumers.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Sensory Studies, e12629, 2020.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The need for rapid and low-cost methods has made consumer-based methodologies, such as check-all-that-apply (CATA), a reality in sensory science instead of the traditional tools, namely, descriptive analysis (DA). This research investigated how training, even short and simple, and reduction of panel size may affect the consumers evaluation of tropical red wines (Vitis vinifera L.). To achieve this goal, nine samples were characterized by DA with trained assessors (n = 8), CATA with consumers (n = 100) and CATA with semi-trained panelists (n = 30). The results were compared in terms of configuration and sample discrimination similarities between methodologies. DA and CATA with semi-trained panelists provided the highest capacity of discrimination and the highest index of similarity for aged samples (95%). The two-hour training period, as well as previous experience with the methodology and products, had a positive effect in reducing the panel size and on the discrimination and characterization of samples, presenting itself as a valuable tool when time- and costefficient sensory profiling is needed. Practical Applications: For decades, consumers were considered only capable of hedonic judgments, however with the development of sensory science and new consumer market dynamics, alternative methods could be studied, providing not only reliable data, but also an accessible language and an easy application. Thus, this study focused on the evaluation of the effect of a short trainin... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Check-all-that-apply (CATA); Consumers; Descriptive analysis (DA); Red wine consumers.
Thesagro:  Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Red wines; Wines.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218973/1/Caio-Pereira-et-al-JSS-2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18548 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  11/12/1997
Data da última atualização:  07/11/2016
Autoria:  HOEFLICH, V. A.
Afiliação:  Embrapa-CNPF.
Título:  Acompanhamento e avaliação de projetos e programas de pesquisa agropecuária: o caso da Embrapa.
Ano de publicação:  1989
Fonte/Imprenta:  In: SEMINARIO INTERNACIONAL SOBRE DESARROLLO Y MANEJO DE LA INVESTIGACION AGROPECUARIA, 1989, Turrialba. [Seminario...]. Turrialba: IICA / CATIE / ISNAR, 1989. p.1-17.
Idioma:  Português
Notas:  Nao publicado. Palestra.
Palavras-Chave:  Pesquisa agropecuaria; Programa; Programs.
Thesaurus NAL:  research projects.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF28453 - 1UPCAA - DD
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