Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  09/01/2020
Data da última atualização:  09/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, J. B. de; EGIPTO, R.; LAUREANO, O.; DE CASTRO, R.; PEREIRA, G. E.; RICARDO-DA-SILVA, J. M.
Afiliação:  Juliane Barreto de Oliveira, Correspondence to: JB de Oliveira, Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food, Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisbon, Portugal. E-mail: juliane.barreto@hotmail.com; Ricardo Egipto, LEAF- Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Lisbon, Portugal; Olga Laureano, LEAF- Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Lisbon, Portugal; Rogério de Castro, LEAF- Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Lisbon, Portugal; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; Jorge Manuel Ricardo-da-Silva, LEAF- Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Lisbon, Portugal.
Título:  Chemical characteristics of grapes cv. Syrah (Vitis vinifera L.) grown in the tropical semiarid region of Brazil (Pernambuco state): influence of rootstock and harvest season.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 99, p. 5050-5063, 2019.
DOI:  10.1002/jsfa.9748
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  BACKGROUND: Obtaining two or more successive annual vintages from the same vineyard is characteristic of regions with a tropical climate, such as the Submédio of the São Francisco Valley, Brazil. The present study aimed to characterize the chemical composition of grapes in four production cycles (i.e. two calendar years) when considering the interaction between cv. Syrah and two rootstocks. For a broad characterization, two methodologies for the extraction of phenolic compounds were used, as well as different methods of analysis. RESULTS: The results obtained showed that there was an influence of rootstock and harvest season. Grapes from vines grafted onto IAC 313 contained higher concentrations of total condensed tannins (skins) and flavanols than grapes from vines grafted onto 1103P.However, the grape samples fromthe vines grafted onto 1103P contained higher levels of monomeric anthocyanins than the grape samples fromthe vines grafted onto IAC 313. The first harvest seasonwas characterized by higher concentrationsof most phenolic compounds than the second harvest season. CONCLUSION: In the present study, it was possible to confirm that, in the semiarid region of Brazil, the interaction between the cultivar Syrah and the different rootstocks, as well as the climatic conditions in each harvest season, influenced the composition of the grapes, mainly in relation to phenolic compounds. © 2019 Society of Chemical Industry
Palavras-Chave:  Harvest seasons; Red grapes; Tropical semiarid viticulture; Uvas vermelhas; Viticultura semiárido tropical.
Thesagro:  Composto Fenólico; Porta Enxerto; Uva.
Thesaurus Nal:  Phenolic compounds; Rootstocks.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208398/1/Oliveira-et-al-2019-Journal-of-the-Science-of-Food-and-Agriculture.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18411 - 1UPCAP - DD
CPATSA60001 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  15/02/2014
Data da última atualização:  16/11/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  TORRES, A. P.; OLIVEIRA, J. B. de; BERRON, L.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.
Afiliação:  ANA PAULA TORRES, IF SERTÃO; JULIANE BARRETO DE OLIVEIRA, UNEB; LORRAINE BERRON, CPATSA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA.
Título:  Potencial enológico de vinhos de uma região de altitude do Nordeste brasileiro.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 11.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 7., 2013, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2013.
Páginas:  p. 52.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi determinar as características analíticas de vinhos tropicais de altitude, a fim de avaliar o potencial enológico das variedades recentemente introduzidas em Morro do Chapéu, BA.
Palavras-Chave:  Brasil; Potencial enológico; Região Nordeste.
Thesagro:  Enologia; Vinho.
Thesaurus NAL:  Grapes.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1123292/1/Potencial-enologico-de-vinhos-de-uma-regiao-de-altitude-do-Nordeste-brasileiro.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/97482/1/torres-Resumos-IC-2013.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV14954 - 1UPCRA - PP630.72E56r
CPATSA59147 - 1UPCRA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional