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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  27/01/2022
Data da última atualização:  27/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARBOSA, I. de P.; OLIVEIRA, A. C. B. de; ROSADO, R. D. S.; SAKIYAMA, N. S.; CRUZ, C. D.; PEREIRA, A. A.
Afiliação:  IVAN DE PAIVA BARBOSA, UFV; ANTONIO CARLOS BAIAO DE OLIVEIRA, CNPCa; RENATO DOMICIANO SILVA ROSADO, UFV; NEY SUSSUMU SAKIYAMA, UFV; COSME DAMIÃO CRUZ, UFV; ANTONIO ALVES PEREIRA, EPAMIG.
Título:  Sensory analysis of arabica coffee: cultivars of rust resistance with potential for the specialty coffee market.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Euphytica, v. 216, n. 10, 2020
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10681-020-02704-9
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this work was to describe the sensory profile of 11 arabica coffee genotypes with different levels of resistance to rust and to evaluate their genetic potential for the production of specialty coffees. The experiments were conducted in three coffee producing municipalities, in the region of Matas de Minas, in Minas Gerais state, Brazil. The experimental design was a randomized complete block design with three replicates and 11 genotypes with different levels of resistance to rust. The sensory analyses of the beverage, which was produced from coffee harvested in the cherry stage, were carried out according to the methodology proposed by the Specialty Coffee Association of America. All genotypes resistant and moderately resistant to rust presented potential for specialty coffee production. The expression of attributes of sensorial quality is distinct in different environments, which increases the marketability and increases the demanded price for specialty coffees. The correlations between attributes were environmentally dependent. The fragrance/aroma, balance, and aftertaste attributes presented correlation higher than 0.8 with the total score in all evaluated environments.
Thesaurus Nal:  Analysis of variance; Coffea arabica var. arabica; Disease resistance; Leaf rust.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1575 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  20/03/2013
Data da última atualização:  20/03/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  GRINBERG, P. da S.; CARDOSO, J. H.; BERGMANN, N. T.; VELASQUES, N. C.
Afiliação:  PATRICIA DA SILVA GRINBERG, UCPEL; JOEL HENRIQUE CARDOSO, CPACT; NAGILAH TESSMER BERGMANN, UFPEL; NATHALIA CARDOSO VELASQUES, FURG.
Título:  Avaliação da superação de dormência de sementes de Cupania vernalis Cambess.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO INTERNACIONAL DE EDUCAÇÃO E PESQUISA EM ECOLOGIA, 3., 2012, Pelotas, RS. Anais... Pelotas: Universidade Católica de Pelotas, 2012.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Cupania vernalis pertence à família Sapindaceae e é conhecida popularmente como camboatá. Suas sementes apresentam alto teor de umidade e são classificadas como recalcitrantes. Frente à dificuldade de armazenagem e na busca por métodos que acelerem a germinação e emergência, submeteu-se as sementes a diferentes tratamentos de superação de dormência. Foram testados os processos de escarificação, aquecimento em água quente a 50ºC por 5 minutos, desidratação a 40% e testemunha sem tratamento. As sementes tiveram o arilo removido antes da aplicação dos tratamentos. Para cada um dos tratamentos avaliou-se a emergência durante 30, 60 e 90 dias. O aquecimento em água quente a 50ºC por 5 minutos acelerou o processo de germinação, enquanto que o tratamento desidratação apresentou a menor emergência absoluta, ainda que não tenha provocado a total inviabilidade das sementes. Abstract: Cupania vernalis belongs to the family Sapindaceae and it is known than camboatá. Their seeds have high moisture content and are classified as recalcitrant. Facing the difficulty of storing and for methods to speed up germination and emergence, underwent the seeds to different treatments. Scarification, heating in hot water at 50ºc for 5 minutes, dehydration to 40% and control without treatment where tested. The seeds had the aril removed before application the treatments. For each one of the treatments was evaluated at 30, 60 and emergencies during 90 days. Heating in hot water at 50ºc for 5 minutes acce... Mostrar Tudo
Thesagro:  Camboatá; Cupania Vernalis; Dormência.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/79459/1/0000005487-AVALIACAO-DA-SUPERACAO-DE-DORMENCIA-DE-SEMENTES-DE-Cupania-vernalis-Cambess.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT16743 - 1UPCAA - DD006932102.00693
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