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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
07/03/2002 |
Data da última atualização: |
13/06/2019 |
Autoria: |
PEREIRA, J. |
Afiliação: |
UFLA, Lavras, MG. |
Título: |
Caracterização química, física, estrutural e sensorial do pão de queijo. |
Ano de publicação: |
2001 |
Fonte/Imprenta: |
2001. |
Páginas: |
222 p. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Tese Doutorado - Lavras: UFLA. |
Conteúdo: |
Como não existem muitos estudos considerando os tipos de polvilho utilizados para a produção de pão de queijo, as características próprias das massas, os pães de queijo resultantes conforme os tipos de polvilho, as formulações e o congelamento ou não das massas, o presente trabalho teve como objetivo a caracterização dos povilhos doce e azedo quanto as sua propriedades químicas, físicas e estruturais. Também foram estudadas essas mesmas características para as massas e os pães de queijo obtidos de polvilho azedo, de polvilho doce e da mistura de ambos. Por fim, objetivou-se ainda o estudo das propriedades tecnologicas dos ingredientes (leite, ovo e queijo) na qualidade, inclusive sensorial, dos pães de queijo. |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial; Bread cheese. |
Thesagro: |
Composição Química; Pão de Queijo; Polvilho. |
Thesaurus Nal: |
chemical composition. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01291nam a2200205 a 4500 001 1347000 005 2019-06-13 008 2001 bl uuuu m 00u1 u #d 100 1 $aPEREIRA, J. 245 $aCaracterização química, física, estrutural e sensorial do pão de queijo. 260 $a2001.$c2001 300 $a222 p. 500 $aTese Doutorado - Lavras: UFLA. 520 $aComo não existem muitos estudos considerando os tipos de polvilho utilizados para a produção de pão de queijo, as características próprias das massas, os pães de queijo resultantes conforme os tipos de polvilho, as formulações e o congelamento ou não das massas, o presente trabalho teve como objetivo a caracterização dos povilhos doce e azedo quanto as sua propriedades químicas, físicas e estruturais. Também foram estudadas essas mesmas características para as massas e os pães de queijo obtidos de polvilho azedo, de polvilho doce e da mistura de ambos. Por fim, objetivou-se ainda o estudo das propriedades tecnologicas dos ingredientes (leite, ovo e queijo) na qualidade, inclusive sensorial, dos pães de queijo. 650 $achemical composition 650 $aComposição Química 650 $aPão de Queijo 650 $aPolvilho 653 $aAnálise sensorial 653 $aBread cheese
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
13/06/2019 |
Data da última atualização: |
28/02/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BIANCHI, F. M.; MARSARO JUNIOR, A. L.; GRAZIA, J.; PEREIRA, P. R. V. da S.; PANIZZI, A. R. |
Afiliação: |
ALBERTO LUIZ MARSARO JUNIOR, CNPT; PAULO ROBERTO VALLE DA S PEREIRA, CNPT; ANTONIO RICARDO PANIZZI, CNPT. |
Título: |
Diversity of Stink Bugs (Pentatomidae) associated with canola: looking for potential pests. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Neotropical Entomology, v. 48, n. 2, p. 219-224, Apr. 2019. |
DOI: |
10.1007/s13744-018-0642-3 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Canola (Brassicaceae: Brassica spp.) is an important feedstock for biodiesel production and a potential ingredient for use in the food industry. In different continents, various arthropod pests damage canola plants. Stink bugs (Heteroptera: Pentatomidae) are present in all zoogeographical regions, and many species are recognized by their economic importance as crop pests. Our aim was to describe the composition, structure, and diversity of the assemblage of stink bugs sampled on canola in southern razil. A total of 878 pentatomids were captured, belonging to 27 species.The dominant species were Euschistus heros (F.) (n = 439), Dichelops furcatus (F.) (n = 160), and Nezara viridula L. (n = 79). The species richness estimators indicated the samples correspond from 79.7 to 93.1% of the richness estimated. Comparing canola to other monocultures, the richness of Pentatomidae was much superior. Otherwise, when compared to studies conducted in native vegetation and urban fragments, the richness is similar, and sometimes higher. This relatively high number of associations brings out the vulnerability of the canola fields according to the expansion of its cultivated area. Nine species of Pentatomidae are recorded on canola for the first time in Brazil. The most abundant species reported here are often stressed as stink bugs of economic importance in agro-ecosystems. The economic importance of each species varies greatly depending on the plant attacked. Detailed studies are needed to evaluate the damage caused to canola by stink bugs. MenosCanola (Brassicaceae: Brassica spp.) is an important feedstock for biodiesel production and a potential ingredient for use in the food industry. In different continents, various arthropod pests damage canola plants. Stink bugs (Heteroptera: Pentatomidae) are present in all zoogeographical regions, and many species are recognized by their economic importance as crop pests. Our aim was to describe the composition, structure, and diversity of the assemblage of stink bugs sampled on canola in southern razil. A total of 878 pentatomids were captured, belonging to 27 species.The dominant species were Euschistus heros (F.) (n = 439), Dichelops furcatus (F.) (n = 160), and Nezara viridula L. (n = 79). The species richness estimators indicated the samples correspond from 79.7 to 93.1% of the richness estimated. Comparing canola to other monocultures, the richness of Pentatomidae was much superior. Otherwise, when compared to studies conducted in native vegetation and urban fragments, the richness is similar, and sometimes higher. This relatively high number of associations brings out the vulnerability of the canola fields according to the expansion of its cultivated area. Nine species of Pentatomidae are recorded on canola for the first time in Brazil. The most abundant species reported here are often stressed as stink bugs of economic importance in agro-ecosystems. The economic importance of each species varies greatly depending on the plant attacked. Detailed studies are needed to ... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Percevejo; Praga. |
Thesaurus NAL: |
Canola. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
Marc: |
LEADER 02202naa a2200217 a 4500 001 2109849 005 2020-02-28 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s13744-018-0642-3$2DOI 100 1 $aBIANCHI, F. M. 245 $aDiversity of Stink Bugs (Pentatomidae) associated with canola$blooking for potential pests.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aCanola (Brassicaceae: Brassica spp.) is an important feedstock for biodiesel production and a potential ingredient for use in the food industry. In different continents, various arthropod pests damage canola plants. Stink bugs (Heteroptera: Pentatomidae) are present in all zoogeographical regions, and many species are recognized by their economic importance as crop pests. Our aim was to describe the composition, structure, and diversity of the assemblage of stink bugs sampled on canola in southern razil. A total of 878 pentatomids were captured, belonging to 27 species.The dominant species were Euschistus heros (F.) (n = 439), Dichelops furcatus (F.) (n = 160), and Nezara viridula L. (n = 79). The species richness estimators indicated the samples correspond from 79.7 to 93.1% of the richness estimated. Comparing canola to other monocultures, the richness of Pentatomidae was much superior. Otherwise, when compared to studies conducted in native vegetation and urban fragments, the richness is similar, and sometimes higher. This relatively high number of associations brings out the vulnerability of the canola fields according to the expansion of its cultivated area. Nine species of Pentatomidae are recorded on canola for the first time in Brazil. The most abundant species reported here are often stressed as stink bugs of economic importance in agro-ecosystems. The economic importance of each species varies greatly depending on the plant attacked. Detailed studies are needed to evaluate the damage caused to canola by stink bugs. 650 $aCanola 650 $aPercevejo 650 $aPraga 700 1 $aMARSARO JUNIOR, A. L. 700 1 $aGRAZIA, J. 700 1 $aPEREIRA, P. R. V. da S. 700 1 $aPANIZZI, A. R. 773 $tNeotropical Entomology$gv. 48, n. 2, p. 219-224, Apr. 2019.
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