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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
08/02/2013 |
Data da última atualização: |
09/06/2022 |
Autoria: |
PEIXOTO, R. de M.; SANTOS, A. I. A.; COSTA, M. M. da; HORTA, M. C. |
Afiliação: |
RENATA DE MORAES PEIXOTO; ANA ISABEL ARRAES SANTOS; MATEUS MATIUZZI DA COSTA; MAURICIO CLAUDIO HORTA. |
Título: |
Pesquisa de infecção por Rickettsia spp. e Ehrlichia canis em cães do município de Petrolina, Pernambuco. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 7.; JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FACEPE/UNIVASF, 1., 2012, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2012. |
Páginas: |
p. 427-432. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Série: |
(Embrapa Semiárido. Documentos, 248). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O presente trabalho objetivou determinar a prevalência da infecção por Rickettsia ssp. e Ehrlichia canis em cães do município de Petrolina, Pernambuco. Foram obtidas amostras de sangue e ectoparasitas de 240 cães domiciliados em oito bairros do município, sendo quatro na zona urbana e quatro na zona rural. Durante as colheitas, um questionário epidemiológico foi aplicado aos proprietários, com o objetivo de avaliar os fatores de risco das riquetsioses na região. As amostras de sangue foram centrifugadas e o soro sanguíneo obtido foi submetido ao diagnóstico sorológico pela reação de imunofluorescência indireta (RIFI). Foram considerados reagentes os animais que apresentaram títulos de anticorpos ≥8805; 40 e ≥8805 (64) para Ehrlichia canis e Rickettsia spp., respectivamente. Dos animais amostrados, 153 (63,7%) apresentavam-se infestados por ectoparasitas. Todos os carrapatos foram identificados como Rhipicephalus sanguineus; as pulgas como Ctenocephalides felis felis; e os piolhos como Heterodoxus sp. Anticorpos anti-E. canis e anti-Rickettsia spp. foram detectados em 26,8% e 16,8% dos cães, respectivamente. Por causa da proximidade dos cães com os seres humanos, os resultados obtidos a partir desse trabalho podem oferecer dados para o conhecimento da epidemiologia dessas doenças no município de Petrolina, PE. |
Palavras-Chave: |
Cachorro; Rickettsia ssp. |
Thesagro: |
Doença; Infecção. |
Thesaurus Nal: |
Ehrlichia canis. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02214naa a2200241 a 4500 001 1948885 005 2022-06-09 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPEIXOTO, R. de M. 245 $aPesquisa de infecção por Rickettsia spp. e Ehrlichia canis em cães do município de Petrolina, Pernambuco. 260 $c2012 300 $ap. 427-432.$c1 CD-ROM. 490 $a(Embrapa Semiárido. Documentos, 248). 520 $aO presente trabalho objetivou determinar a prevalência da infecção por Rickettsia ssp. e Ehrlichia canis em cães do município de Petrolina, Pernambuco. Foram obtidas amostras de sangue e ectoparasitas de 240 cães domiciliados em oito bairros do município, sendo quatro na zona urbana e quatro na zona rural. Durante as colheitas, um questionário epidemiológico foi aplicado aos proprietários, com o objetivo de avaliar os fatores de risco das riquetsioses na região. As amostras de sangue foram centrifugadas e o soro sanguíneo obtido foi submetido ao diagnóstico sorológico pela reação de imunofluorescência indireta (RIFI). Foram considerados reagentes os animais que apresentaram títulos de anticorpos ≥8805; 40 e ≥8805 (64) para Ehrlichia canis e Rickettsia spp., respectivamente. Dos animais amostrados, 153 (63,7%) apresentavam-se infestados por ectoparasitas. Todos os carrapatos foram identificados como Rhipicephalus sanguineus; as pulgas como Ctenocephalides felis felis; e os piolhos como Heterodoxus sp. Anticorpos anti-E. canis e anti-Rickettsia spp. foram detectados em 26,8% e 16,8% dos cães, respectivamente. Por causa da proximidade dos cães com os seres humanos, os resultados obtidos a partir desse trabalho podem oferecer dados para o conhecimento da epidemiologia dessas doenças no município de Petrolina, PE. 650 $aEhrlichia canis 650 $aDoença 650 $aInfecção 653 $aCachorro 653 $aRickettsia ssp 700 1 $aSANTOS, A. I. A. 700 1 $aCOSTA, M. M. da 700 1 $aHORTA, M. C. 773 $tIn: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 7.; JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FACEPE/UNIVASF, 1., 2012, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2012.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
08/01/2024 |
Data da última atualização: |
08/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
ALVES, J.; MARQUES, V. V.; PEREIRA, L. F. P.; HIROOKA, E. Y.; OLIVEIRA, T. C. R. M. de. |
Afiliação: |
JULIANE ALVES, UNIVERSIDADE ESTADUAL LONDRINA; VIVIANI VIEIRA MARQUES, INSTITUTO DE DESENVOLVIMENTO RURAL DO PARANÁ; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa; ELISA YOKO HIROOKA, UNIVERSIDADE ESTADUAL LONDRINA; TEREZA CRISTINA ROCHA MOREIRA DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL LONDRINA. |
Título: |
Multiplex pcr for the detection of campylobacter spp. and salmonella spp. in chicken meat |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Safety, v. 32, n. 3, p. 345-350, 2012. |
DOI: |
https://www.doi.org/10.1111/j.1745-4565.2012.00386.x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The control of Salmonella spp. and Campylobacter spp. in chicken meat is essential for avoiding sanitary barriers and preventing human disease. The aim of this study was to develop a multiplex polymerase chain reaction assay (mPCR) for the rapid detection of these bacteria in raw chicken meat. The mPCR was developed using the Styinva-JHO-Right and Styinva-JHO-Left primers (specific for Salmonella spp.) and the OT1559 and 18-1 primers (specific for Campylobacter spp.). The specificity of the assay was 100% and it was able to detect 102 cfu/mL of Campylobacter spp. after the selective enrichment and 1 cfu/mL of Salmonella spp. after nonselective enrichment. Fifty raw chicken meat samples were analyzed; 4% were contaminated with Salmonella spp. and 56% with Campylobacter spp. The results obtained using mPCR were confirmed by conventional culturing methods. The developed mPCR method is a relatively inexpensive and efficient means to detect these bacteria after 24 h of enrichment. PRACTICAL APPLICATIONS The developed multiplex polymerase chain reaction method (mPCR) is a relatively inexpensive and efficient means to detect Salmonella spp. and Campylobacter spp. in chicken meat after 24 h of enrichment. The detection of these pathogens in a few hours allows the food supply chain to take appropriate measures quickly to prevent the distribution of contaminated food. Rapid and simultaneous detection of these bacteria in chicken meat can assist in the implementation of the preventive measures that can reduce contamination, which is very useful for Brazil, the third largest producer of chicken meat and the largest exporter of this product. Moreover, the developed mPCR may speed up the identification of suspected colonies of those bacteria on the selective media used in conventional culture methods. MenosThe control of Salmonella spp. and Campylobacter spp. in chicken meat is essential for avoiding sanitary barriers and preventing human disease. The aim of this study was to develop a multiplex polymerase chain reaction assay (mPCR) for the rapid detection of these bacteria in raw chicken meat. The mPCR was developed using the Styinva-JHO-Right and Styinva-JHO-Left primers (specific for Salmonella spp.) and the OT1559 and 18-1 primers (specific for Campylobacter spp.). The specificity of the assay was 100% and it was able to detect 102 cfu/mL of Campylobacter spp. after the selective enrichment and 1 cfu/mL of Salmonella spp. after nonselective enrichment. Fifty raw chicken meat samples were analyzed; 4% were contaminated with Salmonella spp. and 56% with Campylobacter spp. The results obtained using mPCR were confirmed by conventional culturing methods. The developed mPCR method is a relatively inexpensive and efficient means to detect these bacteria after 24 h of enrichment. PRACTICAL APPLICATIONS The developed multiplex polymerase chain reaction method (mPCR) is a relatively inexpensive and efficient means to detect Salmonella spp. and Campylobacter spp. in chicken meat after 24 h of enrichment. The detection of these pathogens in a few hours allows the food supply chain to take appropriate measures quickly to prevent the distribution of contaminated food. Rapid and simultaneous detection of these bacteria in chicken meat can assist in the implementation of the preventive ... Mostrar Tudo |
Thesaurus NAL: |
Campylobacter; Chicken meat; Detection; Human diseases. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02531naa a2200229 a 4500 001 2160519 005 2024-01-08 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://www.doi.org/10.1111/j.1745-4565.2012.00386.x$2DOI 100 1 $aALVES, J. 245 $aMultiplex pcr for the detection of campylobacter spp. and salmonella spp. in chicken meat$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aThe control of Salmonella spp. and Campylobacter spp. in chicken meat is essential for avoiding sanitary barriers and preventing human disease. The aim of this study was to develop a multiplex polymerase chain reaction assay (mPCR) for the rapid detection of these bacteria in raw chicken meat. The mPCR was developed using the Styinva-JHO-Right and Styinva-JHO-Left primers (specific for Salmonella spp.) and the OT1559 and 18-1 primers (specific for Campylobacter spp.). The specificity of the assay was 100% and it was able to detect 102 cfu/mL of Campylobacter spp. after the selective enrichment and 1 cfu/mL of Salmonella spp. after nonselective enrichment. Fifty raw chicken meat samples were analyzed; 4% were contaminated with Salmonella spp. and 56% with Campylobacter spp. The results obtained using mPCR were confirmed by conventional culturing methods. The developed mPCR method is a relatively inexpensive and efficient means to detect these bacteria after 24 h of enrichment. PRACTICAL APPLICATIONS The developed multiplex polymerase chain reaction method (mPCR) is a relatively inexpensive and efficient means to detect Salmonella spp. and Campylobacter spp. in chicken meat after 24 h of enrichment. The detection of these pathogens in a few hours allows the food supply chain to take appropriate measures quickly to prevent the distribution of contaminated food. Rapid and simultaneous detection of these bacteria in chicken meat can assist in the implementation of the preventive measures that can reduce contamination, which is very useful for Brazil, the third largest producer of chicken meat and the largest exporter of this product. Moreover, the developed mPCR may speed up the identification of suspected colonies of those bacteria on the selective media used in conventional culture methods. 650 $aCampylobacter 650 $aChicken meat 650 $aDetection 650 $aHuman diseases 700 1 $aMARQUES, V. V. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 700 1 $aHIROOKA, E. Y. 700 1 $aOLIVEIRA, T. C. R. M. de 773 $tJournal of Food Safety$gv. 32, n. 3, p. 345-350, 2012.
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