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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
14/07/2022 |
Data da última atualização: |
29/01/2024 |
Autoria: |
PEDRO, C.; CRUZ, C. D.; DONÇA, M. C. B.; SOMUEQUE, S. I.; GIMO, S. T.; SILVA, M. J. da; FERRAZ, A. G.; ROSADO, R. D. S.; BHERING, L. L. |
Afiliação: |
CÉSAR PEDRO, INSTITUTO DE INVESTIGAÇÃO AGRÁRIA DE MOÇAMBIQUE; COSME DAMIÃO CRUZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; MARQUES CACHISSO BAMBO DONÇA, INSTITUTO DE INVESTIGAÇÃO AGRÁRIA DE MOÇAMBIQUE; SALVA INÁCIO SOMUEQUE, INSTITUTO DE INVESTIGAÇÃO AGRÁRIA DE MOÇAMBIQUE; SABIR TUALIBO GIMO, INSTITUTO DE INVESTIGAÇÃO AGRÁRIA DE MOÇAMIQUE; MICHELE JORGE DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; ALEXANDRE GOMES FERRAZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; RENATO DOMICIANO SILVA ROSADO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; LEONARDO LOPES BHERING, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA. |
Título: |
Variability and genetic associations of pigeon pea yield traits in Mozambique. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e02703, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.02703 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Variabilidade e associações genéticas das características de produção de feijão-bóer em Moçambique. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the genetic variability and associations of yield traits of pigeon pea, for indication of this crop for the breeding program in Mozambique. Eleven pigeon pea traits were evaluated in a experimental design with three randomized complete blocks, in the environments of Namapa (I) and Montepuez (II), in 2017/2018. To evaluate the traits, analyses of variance, genetic parameters, correlations, correlation network, and path analysis were used. In both environments, there is a high genetic and phenotypic variability for primary branches, secondary branches, pods per plant, number of seed per pod, pod width, pod length, and yield, as well as a high heritability for all traits except for plant height. The primary and secondary branches have a high correlation with yield and a positive direct effect on it. However, plant height and pods per plant show a high phenotypic variability and a positive correlation with yield in environment I. Pods per plant, weight of 100 seed, and primary branches show high direct positive effects in environment I, and secondary branches and number of seed per pod, in environment II. The primary and secondary branches show high variability and associations with yield in both environments and are indicated for the pigeon pea breeding program in Mozambique. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a variabilidade genética e as associações de características produtivas do feijão-bóer, para indicação dessa cultura ao programa de melhoramento em Moçambique. Foram avaliadas 11 características do feijão-bóer, em delineamento de três blocos ao acaso, nos ambientes de Namapa (I) e Montepuez (II), em 2017/2018. Para avaliação das características, utilizaram-se análises de variância, parâmetros genéticos, correlações, rede de correlação e análise de trilha. Em ambos os ambientes, há alta variabilidade genética e fenotípica para ramos primários, ramos secundários, vagens por planta, número de sementes por vagem, largura e comprimento da vagem e produtividade, bem como alta herdabilidade para todas as características, exceto para altura da planta. Os ramos primários e secundários apresentam alta correlação com a produtividade e efeito direto positivo sobre ela. No entanto, altura de planta e vagens por planta apresentam alta variabilidade fenotípica e correlação positiva com a produtividade no ambiente I. Vagens por planta, peso de 100 sementes e ramos primários apresentam altos efeitos positivos diretos no ambiente I, e ramos secundários e número de sementes por vagem, no ambiente II. Os ramos primários e secundários apresentam alta variabilidade e associações com a produtividade em ambos os ambientes e são indicados para o programa de melhoramento do feijão-bóer em Moçambique. MenosABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the genetic variability and associations of yield traits of pigeon pea, for indication of this crop for the breeding program in Mozambique. Eleven pigeon pea traits were evaluated in a experimental design with three randomized complete blocks, in the environments of Namapa (I) and Montepuez (II), in 2017/2018. To evaluate the traits, analyses of variance, genetic parameters, correlations, correlation network, and path analysis were used. In both environments, there is a high genetic and phenotypic variability for primary branches, secondary branches, pods per plant, number of seed per pod, pod width, pod length, and yield, as well as a high heritability for all traits except for plant height. The primary and secondary branches have a high correlation with yield and a positive direct effect on it. However, plant height and pods per plant show a high phenotypic variability and a positive correlation with yield in environment I. Pods per plant, weight of 100 seed, and primary branches show high direct positive effects in environment I, and secondary branches and number of seed per pod, in environment II. The primary and secondary branches show high variability and associations with yield in both environments and are indicated for the pigeon pea breeding program in Mozambique. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a variabilidade genética e as associações de características produtivas do feijão-bóer, para indicação d... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Cajanus Cajan; Feijão; Guandu; Melhoramento Genético Vegetal; Método de Análise; Parâmetro Genético; Produtividade. |
Thesaurus Nal: |
Analysis of variance; Phenotypic variation; Pigeon peas. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144719/1/Variability-genetic-associations-2022.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
25/10/2017 |
Data da última atualização: |
06/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
PEGORARO, C.; STORCH, T. T.; CRIZEL, G. R.; ROMBALDI, C. V.; GIRARDI, C. L. |
Afiliação: |
Camila Pegoraro, Brazilian Agricultural Research Corporation, Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, Brazil; Tatiane Tim Storch, Brazilian Agricultural Research Corporation, Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, Brazil; Gisele Rodrigues Crizel, Brazilian Agricultural Research Corporation, Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, Brazil; Cesar Valmor Rombaldi, Federal University of Pelotas, Pelotas, Brazil; CESAR LUIS GIRARDI, CNPUV. |
Título: |
Identification of biomarkers associated to 'Gala' apples ripening and postharvest quality . |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Comunicata Scientiae, v. 7, n. 4, p. 494-503, 2016. |
DOI: |
10.14295/CS.v7i4.1545 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Apple is, sociocultural and economically, on of the most important species in the world, and stands out for its high storage potential. However, the monitoring of factors that could result in fruit quality modifications during postharvest is essential to ensure the acceptability and for the development of new storage technologies in order to increase fruit shelf life. Approaches focused on molecular biology, such as RT-qPCR have been used to better understand the mechanisms involved in fruit development and maturation. In this study the use of RT-qPCR to monitoring apple quality during ripening and development in different postharvest conditions such as room temperature, cold storage with or without control of atmosphere and the 1-methylcyclopropene usage were proposed. The potential of genes involved in ethylene biosynthesis and response, cell wall modification and degradation, sugar and aroma metabolisms for employment as biomarkers of fruit development and quality were evaluated. Thus MdEXP4 is highlighted as biomarker for development and MdACO1, MdPG1, MdAF1, MdAF3 and MdAAT2 as potential biomarkers for ripening. MdACO1 and MdPG1 appear as suitable markers for quality, conservation technologies and storage time in apples. This work suggests that the study of gene expression by RT-qPCR may be an alternative for a better fruit characterization during the development and postharvest period. Keywords: Cold storage, gene expression, Malus x domestica, molecular analysis |
Palavras-Chave: |
Amadureceimento; Análises moleculares; Armazenamento refrigerado; Biomarcadores; Expressão genética; Maçã gala; Molecular analysis. |
Thesagro: |
Maçã; Malus doméstica; Pós-Colheita. |
Thesaurus NAL: |
cold storage; gene expression. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165545/1/artigo-biomarcadores.pdf
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Marc: |
LEADER 02436naa a2200325 a 4500 001 2078129 005 2019-05-06 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.14295/CS.v7i4.1545$2DOI 100 1 $aPEGORARO, C. 245 $aIdentification of biomarkers associated to 'Gala' apples ripening and postharvest quality .$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aApple is, sociocultural and economically, on of the most important species in the world, and stands out for its high storage potential. However, the monitoring of factors that could result in fruit quality modifications during postharvest is essential to ensure the acceptability and for the development of new storage technologies in order to increase fruit shelf life. Approaches focused on molecular biology, such as RT-qPCR have been used to better understand the mechanisms involved in fruit development and maturation. In this study the use of RT-qPCR to monitoring apple quality during ripening and development in different postharvest conditions such as room temperature, cold storage with or without control of atmosphere and the 1-methylcyclopropene usage were proposed. The potential of genes involved in ethylene biosynthesis and response, cell wall modification and degradation, sugar and aroma metabolisms for employment as biomarkers of fruit development and quality were evaluated. Thus MdEXP4 is highlighted as biomarker for development and MdACO1, MdPG1, MdAF1, MdAF3 and MdAAT2 as potential biomarkers for ripening. MdACO1 and MdPG1 appear as suitable markers for quality, conservation technologies and storage time in apples. This work suggests that the study of gene expression by RT-qPCR may be an alternative for a better fruit characterization during the development and postharvest period. Keywords: Cold storage, gene expression, Malus x domestica, molecular analysis 650 $acold storage 650 $agene expression 650 $aMaçã 650 $aMalus doméstica 650 $aPós-Colheita 653 $aAmadureceimento 653 $aAnálises moleculares 653 $aArmazenamento refrigerado 653 $aBiomarcadores 653 $aExpressão genética 653 $aMaçã gala 653 $aMolecular analysis 700 1 $aSTORCH, T. T. 700 1 $aCRIZEL, G. R. 700 1 $aROMBALDI, C. V. 700 1 $aGIRARDI, C. L. 773 $tComunicata Scientiae$gv. 7, n. 4, p. 494-503, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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