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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  19/10/2009
Data da última atualização:  04/07/2016
Autoria:  MACEDO JÚNIOR, G. L.; FRANÇA, P. M.; ASSIS, R. M.; ALMEIDA, T. R. V.; PAULA, O. J.; PÉREZ, J. R. O.; BAIÃO, A. A. F.; BORGES, I.
Título:  Níveis de fibra em detergente neutro forrageiro na alimentação de ovelhas Santa Inês gestantes.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 61, n. 1, p. 196-202, fev. 2009.
DOI:  10.1590/S0102-09352009000100028
Idioma:  Português
Conteúdo:  Avaliaram-se o consumo, a digestibilidade aparente e o comportamento ingestivo de ovelhas no terço final de gestação com dietas contendo diferentes níveis de fibra em detergente neutro forrageiro (FDNf). Foram utilizadas 16 ovelhas adultas da raça Santa Inês, distribuídas em um delineamento inteiramente ao acaso, com quatro tratamentos: 9, 17, 26 e 35% de FDNf. Os consumos de matéria seca, matéria orgânica, proteína bruta, energia bruta, energia digestível e energia metabolizável não foram influenciados pelos tratamentos, e os consumos de fibra em detergente neutro (FDN) e de fibra em detergente ácido (FDA) aumentaram com maiores níveis de FDNf. As digestibilidades do FDN e FDA e o tempo gasto pelos animais com ruminação também aumentaram com maiores níveis de FDNf na dieta. Dietas com maior quantidade de FDNf influenciaram comportamento ingestivo e digestibilidade de ovelhas em fase final de lactação. [Level of fiber on feeding of Santa Ines pregnant ewes]. The intake, apparent digestibility and feeding behavior of pregnant ewes ped diets containing different levels of neutral detergent fiber (NDF) were evaluated. Sixteen Santa Inês ewes were randomly assigned to four treatments with 9, 17, 26 e 35% of NDF. Dry matter (DM), organic matter, crude protein, crude energy, digestible energy and metabolizable energy intake were not affected by the level of NDF in the diet, however, NDF and acid detergent fiber (ADF) intake increased with the increase of NDF diet levels. The appa... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Comportamento ing; Mebabolismo; Raça Santa Inês; Rumiação.
Thesagro:  Alimentação; Consumo; Digestibilidade Aparente; Fibra animal; Nutrição animal; Ovelha; Ovino; Ruminação.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC22230 - 1ADDAP - PP
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas; Embrapa Solos.
Data corrente:  20/06/2022
Data da última atualização:  10/11/2022
Tipo da produção científica:  Nota Técnica/Nota Científica
Autoria:  LOMBARDO, U.; ARROYO-KALIN, M.; SCHMIDT, M.; HUISMAN, H.; LIMA, H. P.; MORAES, M. de P.; NEVES, E. G.; CLEMENT, C. R.; FONSECA, J. A. da; ALMEIDA, F. O. de; ALHO, C. F. B. V.; RAMSEY, C. B.; BROWN, G. G.; CAVALLINI, M. S.; COSTA, M. L. da; CUNHA, L.; ANJOS, L. H. C. dos; DENEVAN, W. M.; FAUSTO, C.; CAROMANO, C. F.; FONTANA, A.; FRANCHETTO, B.; GLASER, B.; HECKENBERGER, M. J.; HECHT, S.; HONORATO, V.; JAROSCH, K. A.; JUNQUEIRA, A. B.; KATER, T.; TAMANAHA, E. K.; KUYPER, T. W.; LEHMANN, J.; MADELLA, M.; MAEZUMI, S. Y.; CASCON, L. M.; MAYLE, F. E.; MCKEY, D.; MORAES, B.; MORCOTE-RÍOS, G.; BARBOSA, C. A. P.; MAGALHÃES, M. P.; PRESTES-CARNEIRO, G.; PUGLIESE, F.; PUPIM, F. N.; RACZKA, M. F.; PY-DANIEL, A. R.; ROCHA, B. C. da; RODRIGUES, L.; ROSTAIN, S.; MACEDO, R. S.; SHOCK, M. P.; SPRAFKE, T.; BASSI, F. S.; VALLE, R.; VIDAL-TORRADO, P.; VILLAGRÁN, X. S.; WATLING, J.; WEBER, S. L.; TEIXEIRA, W. G.
Afiliação:  UMBERTO LOMBARDO, Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB); MANUEL ARROYO-KALIN, Institute of Archaeology; MORGAN SCHMIDT, Earth, Atmospheric and Planetary Sciences, Massachusetts Institute of Technology; HANS HUISMAN, University of Groningen; HELENA P. LIMA, Museu Paraense Emílio Goeldi; CLAIDE DE PAULA MORAES, Universidade Federal do Oeste do Pará; EDUARDO G. NEVES, University of São Paulo; CHARLES R. CLEMENT, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; JOÃO AIRES DA FONSECA, ArqueoMaquina; FERNANDO OZORIO DE ALMEIDA, Universidade do Estado do Rio de Janeiro; CARLOS FRANCISCO BRAZÃO VIEIRA ALHO, Wageningen University & Research; CHRISTOPHER BRONK RAMSEY, University of Oxford; GEORGE GARDNER BROWN, CNPF; MARTA S. CAVALLINI, University of São Paulo; MARCONDES LIMA DA COSTA, Federal University of Pará; LUÍS CUNHA, Universidade de Coimbra; LÚCIA HELENA C. DOS ANJOS, Federal Rural University of Rio de Janeiro; WILLIAM M. DENEVAN, University of Wisconsin-Madison; CARLOS FAUSTO, Universidade Federal do Rio de Janeiro; CAROLINE FERNANDES CAROMANO, Naturalis Biodiversity Center; ADEMIR FONTANA, CNPS; BRUNA FRANCHETTO, Universidade Federal do Rio de Janeiro; BRUNO GLASER, Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg; MICHAEL J. HECKENBERGER, University of Florida; SUSANNA HECHT, School of Public Affairs, UCLA; VINICIUS HONORATO, Universidade Federal do Oeste do Pará; KLAUS A. JAROSCH, University of Bern; ANDRÉ BRAGA JUNQUEIRA, Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB); THIAGO KATER, University of São Paulo; EDUARDO K. TAMANAHA, Instituto de Desenvolvimento Sustentável Mamirauá; THOMAS W. KUYPER, Wageningen University & Research, Wageningen; JOHANNES LEHMANN, Cornell University; MARCO MADELLA, Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA); S. YOSHI MAEZUMI, University of Amsterdam; LEANDRO MATTHEWS CASCON, Leiden University; FRANCIS E. MAYLE, University of Reading; DOYLE MCKEY, Univ Paul-Valéry Montpellier; BRUNO MORAES, Amazon Hopes Collective; GASPAR MORCOTE-RÍOS, Universidad Nacional de Colombia; CARLOS A. PALHETA BARBOSA, Institute of National Historic and Artistic Heritage; MARCOS PEREIRA MAGALHÃES, Museu Paraense Emílio Goeldi; GABRIELA PRESTES-CARNEIRO, Universidade Federal do Oeste do Pará; FRANCISCO PUGLIESE, University of São Paulo; FABIANO N. PUPIM, Universidade Federal de São Paulo; MARCO F. RACZKA, University of Reading; ANNE RAPP PY-DANIEL, Universidade Federal do Oeste do Pará; BRUNA CIGARAN DA ROCHA, Universidade Federal do Oeste do Pará; LEONOR RODRIGUES, Agroscope; STÉPHEN ROSTAIN, French National Centre for Scientific Research; RODRIGO SANTANA MACEDO, Instituto Nacional do Semiárido; MYRTLE P. SHOCK, Universidade Federal do Oeste do Pará; TOBIAS SPRAFKE, Center of Competence for Soils; FILIPPO STAMPANONI BASSI, Museu da Amazônia; RAONI VALLE, Universidade Federal do Oeste do Pará; PABLO VIDAL-TORRADO, University of São Paulo; XIMENA S. VILLAGRÁN, University of São Paulo; JENNIFER WATLING, University of São Paulo; SADIE L. WEBER, University of São Paulo; WENCESLAU GERALDES TEIXEIRA, CNPS.
Título:  Evidence confirms an anthropic origin of Amazonian Dark Earths.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Nature Communications, v. 13, n. 3444, 2022.
Páginas:  6 p.
DOI:  https://doi.org/10.1038/s41467-022-31064-2
Idioma:  Inglês
Português
Conteúdo:  First described over 120 years ago in Brazil, Amazonian Dark Earths (ADEs) are expanses of dark soil that are exceptionally fertile and contain large quantities of archaeological artefacts. The elevated fertility of the dark and often deep A horizon of ADEs is widely regarded as an outcome of pre-Columbian human influence1. Archaeological research provides clear evidence that their widespread formation in lowland South America was concentrated in the Late Holocene, an outcome of sharp human population growth that peaked towards 1000 BP2,3,4. In their recent paper Silva et al.5 argue that the higher fertility of ADEs is principally a result of fluvial deposition and, as a corollary, that pre-Columbian peoples just made use of these locales, contributing little to their enhanced nutrient status. Soil formation is inherently complex and often difficult to interpret, requiring a combination of geochemical data, stratigraphy, and dating. Although Silva et al. use this combination of methods to make their case5, their hypothesis, based on the analysis of a single ADE site and its immediate surroundings (Caldeirão, see maps in Silva et al.5), is too limited to distinguish among the multiple possible mechanisms for ADE formation. Moreover, it disregards or misreads a wealth of evidence produced by archaeologists, soil scientists, geographers and anthropologists, showing that ADEs are anthropic soils formed on land surfaces enriched by inputs associated with pre-Columbian sedentary ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Amazonian Dark Earths; Arqueologia; Ciencias ambientais; Environmental sciences.
Thesagro:  Microbiologia do Solo; Solo.
Thesaurus NAL:  Amazonia; Archaeology; Terra preta.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144138/1/NatureCommunications-2022-EvidenceConfirmAmazonDarkEarths.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF58301 - 1UPCAP - DD
CNPS21098 - 1UPCAP - DD
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