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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
12/12/2017 |
Data da última atualização: |
08/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
SANTOS, F. C. dos; RESENDE, A. V. de; PASSOS, A. M. A. dos; SIMEONE, M. L. F.; ALBUQUERQUE FILHO, M. R. de; PARRELLA, R. A. da C.; JULIO, G. M. F. |
Afiliação: |
FLAVIA CRISTINA DOS SANTOS, CNPMS; ALVARO VILELA DE RESENDE, CNPMS; ALEXANDRE MARTINS ABDAO DOS PASSOS, CNPMS; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; MANOEL RICARDO DE ALBUQUERQUE FILHO, CNPMS; RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS; Guilherme Moura Ferreira Júlio, Bolsista. |
Título: |
Demanda nutricional do sorgo biomassa para a recomendação de adubação. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2017. |
Páginas: |
6 p. |
Série: |
(Embrapa Milho e Sorgo. Circular Técnica, 233). |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Adubação; Nutrição vegetal; Recurso energético. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/172365/1/circ-233.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
19/08/2022 |
Data da última atualização: |
13/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
UEHARA, S. A.; COUTINHO, C. E. R.; ARONOVICH, M.; WALTER, E. H. M.; FURTADO, A. A. L.; CALIXTO, F. A. A.; TAKATA, R.; MESQUITA, E. de F. M. de. |
Afiliação: |
SILVIO AKIRA UEHARA, FIPERJ e UFF; CARLOS EDUARDO RIBEIRO COUTINHO, PESAGRO; MARCOS ARONOVICH, PESAGRO; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; FLÁVIA ALINE ANDRADE CALIXTO, FIPERJ e UNIFESO; RODRIGO TAKATA, FIPERJ; ELIANA DE FÁTIMA MARQUES DE MESQUITA, UFF. |
Título: |
Influence of saline environment and depuration time on quality and proximate composition of Nile tilapia fillet (Oreochromis niloticus). |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, Campinas, v. 42, e69322, p. 1-8, 2022. |
DOI: |
DOI: https://doi.org/10.1590/fst.69322 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study investigated the depuration time of tilapia in saline and freshwater environments and its influence on animal performance and meat quality. Depuration until the seventh day resulted in significant reductions in average weight, condition factor, viscerosomatic index, hepatosomatic index and fillet yield in both environments. Regarding proximate composition, the saline environment promoted the maintenance of crude protein, moisture and ash percentages. Depuration in the freshwater environment resulted in reduced percentages of crude protein, ash and energy and increased humidity. Total lipids were reduced in both environments, but with a significantly lower in saline. Maximum rigor index occurred in up to three and nine hours for fish depurated in freshwater and saline environments, respectively. During the post-rigor period, the rigor index experienced a sharp drop in the freshwater environment, while in the saline environment it remained similar to that of the pre-depuration group. Depuration in a saline environment for up to seven days was efficient at maintaining of proximate composition and rigor mortis, however, depuration until the fifth day is indicated to maintain performance indices. |
Palavras-Chave: |
Pré-abate; Pre-slaughter. |
Thesagro: |
Tecnologia de Alimento; Tilápia. |
Thesaurus NAL: |
Food technology; Proximate composition; Rigor mortis; Salinity; Starvation. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02237naa a2200325 a 4500 001 2145596 005 2023-07-13 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $aDOI: https://doi.org/10.1590/fst.69322$2DOI 100 1 $aUEHARA, S. A. 245 $aInfluence of saline environment and depuration time on quality and proximate composition of Nile tilapia fillet (Oreochromis niloticus).$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThis study investigated the depuration time of tilapia in saline and freshwater environments and its influence on animal performance and meat quality. Depuration until the seventh day resulted in significant reductions in average weight, condition factor, viscerosomatic index, hepatosomatic index and fillet yield in both environments. Regarding proximate composition, the saline environment promoted the maintenance of crude protein, moisture and ash percentages. Depuration in the freshwater environment resulted in reduced percentages of crude protein, ash and energy and increased humidity. Total lipids were reduced in both environments, but with a significantly lower in saline. Maximum rigor index occurred in up to three and nine hours for fish depurated in freshwater and saline environments, respectively. During the post-rigor period, the rigor index experienced a sharp drop in the freshwater environment, while in the saline environment it remained similar to that of the pre-depuration group. Depuration in a saline environment for up to seven days was efficient at maintaining of proximate composition and rigor mortis, however, depuration until the fifth day is indicated to maintain performance indices. 650 $aFood technology 650 $aProximate composition 650 $aRigor mortis 650 $aSalinity 650 $aStarvation 650 $aTecnologia de Alimento 650 $aTilápia 653 $aPré-abate 653 $aPre-slaughter 700 1 $aCOUTINHO, C. E. R. 700 1 $aARONOVICH, M. 700 1 $aWALTER, E. H. M. 700 1 $aFURTADO, A. A. L. 700 1 $aCALIXTO, F. A. A. 700 1 $aTAKATA, R. 700 1 $aMESQUITA, E. de F. M. de 773 $tFood Science and Technology, Campinas$gv. 42, e69322, p. 1-8, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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