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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
02/06/2015 |
Data da última atualização: |
23/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
AGUIAR JUNIOR, T. R.; RASERA, K.; PARRON, L. M.; BRITOD, A. G.; FERREIRA, M. T. |
Afiliação: |
T.R. Aguiar Junior, UFPR; K. Rasera, UFPR; LUCILIA MARIA PARRON VARGAS, CNPF; A.G. Britod, Univesity of Lisbon; M.T. Ferreira, University of Lisbon. |
Título: |
Nutrient removal effectiveness by riparian buffer zones in rural temperate watersheds: the impact of no-till crops practices. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Agricultural Water Management, v. 149, p. 74-80, 2015. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
tRiparian buffer zones have the potential to capture chemical contaminants and to mitigate detrimentalside-effects in aquatic ecosystems derived from excess fertilizers used in agro-food production. No-tillfarming systems are well known agricultural practices and are widely used in temperate areas. In thatregard, different settings and widths of riparian buffer zones (12, 24, 36, 48 and 60 m) with woody veg-etation, shrubs or grasses were assessed. The methodology was comprised of the evaluation of a largenumber of experimental sites and the sampling was conducted after the first rain period and respectivefertilizer applications. The results point to the fact that effectiveness is largely controlled by buffer zonewidth and vegetation type. Indeed, buffer zones with 60 m width composed of woody soils were moreeffective in phosphorus (99.9%) and nitrogen (99.9%) removal when compared to shrub (66.4% and 83.9%,respectively) or grass vegetation (52.9% and 61.6%, respectively) areas. Woody vegetation has deep roo-ting systems and woody soils have a higher content of organic matter when compared to grass and shrubsareas. |
Thesagro: |
Água; Clima Temperado; Contaminação; Fósforo; Nitrogênio; Nutriente; Plantio Direto. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01879naa a2200253 a 4500 001 2016876 005 2016-02-23 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aAGUIAR JUNIOR, T. R. 245 $aNutrient removal effectiveness by riparian buffer zones in rural temperate watersheds$bthe impact of no-till crops practices.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $atRiparian buffer zones have the potential to capture chemical contaminants and to mitigate detrimentalside-effects in aquatic ecosystems derived from excess fertilizers used in agro-food production. No-tillfarming systems are well known agricultural practices and are widely used in temperate areas. In thatregard, different settings and widths of riparian buffer zones (12, 24, 36, 48 and 60 m) with woody veg-etation, shrubs or grasses were assessed. The methodology was comprised of the evaluation of a largenumber of experimental sites and the sampling was conducted after the first rain period and respectivefertilizer applications. The results point to the fact that effectiveness is largely controlled by buffer zonewidth and vegetation type. Indeed, buffer zones with 60 m width composed of woody soils were moreeffective in phosphorus (99.9%) and nitrogen (99.9%) removal when compared to shrub (66.4% and 83.9%,respectively) or grass vegetation (52.9% and 61.6%, respectively) areas. Woody vegetation has deep roo-ting systems and woody soils have a higher content of organic matter when compared to grass and shrubsareas. 650 $aÁgua 650 $aClima Temperado 650 $aContaminação 650 $aFósforo 650 $aNitrogênio 650 $aNutriente 650 $aPlantio Direto 700 1 $aRASERA, K. 700 1 $aPARRON, L. M. 700 1 $aBRITOD, A. G. 700 1 $aFERREIRA, M. T. 773 $tAgricultural Water Management$gv. 149, p. 74-80, 2015.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
11/08/2022 |
Data da última atualização: |
11/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
LOPES, M. T. do R.; BARRETO, A. L. H.; PEREIRA, F. de M.; SOUZA, B. de A.; FRANCO, L. J. D.; SILVA, S. de S. L. da. |
Afiliação: |
MARIA TERESA DO REGO LOPES, CPAMN; ANA LUCIA HORTA BARRETO, CPAMN; FABIA DE MELLO PEREIRA, CPAMN; BRUNO DE ALMEIDA SOUZA, CPAMN; LUIS JOSE DUARTE FRANCO, CPAMN; SCHIRLAYNE DE SOUSA LIMA DA SILVA, Universidade Federal do Tocantins. |
Título: |
Pólen apícola: características da produção e da qualidade. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2022. |
Páginas: |
65 p. |
Série: |
(Embrapa Meio-Norte. Documentos, 283). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Pólen: definição e características; Elaboração e utilização do pólen; Composição do pólen apícola; Produção de pólen apícola; Coletores de pólen apícola e aspectos da produção; Coleta e beneficiamento do pólen apícola; Controle de qualidade do pólen apícola; Preparo de amostras de pólen para realização de análises físico-químicas; Análises físico-químicas; Determinação do teor de umidade do pólen apícola (forma original e desidratado); Determinação do teor de cinzas (matéria mineral); Determinação de pH e acidez livre; Determinação do pH e da acidez livre; Determinação de Lipídios; Análises de contaminantes orgânicos e inorgânicos no pólen apícola; Contaminantes orgânicos - Análises microbiológicas; Contaminantes inorgânicos; Critérios macroscópicos e microscópicos. |
Palavras-Chave: |
Produto apícola. |
Thesagro: |
Composição de Alimento; Controle de Qualidade; Higiene de Alimento; Tecnologia de Alimento. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145374/1/PolenApicolaCaracteristicasProducaoDoc283.pdf
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Marc: |
LEADER 01599nam a2200253 a 4500 001 2145374 005 2022-08-11 008 2022 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aLOPES, M. T. do R. 245 $aPólen apícola$bcaracterísticas da produção e da qualidade.$h[electronic resource] 260 $aTeresina: Embrapa Meio-Norte$c2022 300 $a65 p. 490 $a(Embrapa Meio-Norte. Documentos, 283). 520 $aPólen: definição e características; Elaboração e utilização do pólen; Composição do pólen apícola; Produção de pólen apícola; Coletores de pólen apícola e aspectos da produção; Coleta e beneficiamento do pólen apícola; Controle de qualidade do pólen apícola; Preparo de amostras de pólen para realização de análises físico-químicas; Análises físico-químicas; Determinação do teor de umidade do pólen apícola (forma original e desidratado); Determinação do teor de cinzas (matéria mineral); Determinação de pH e acidez livre; Determinação do pH e da acidez livre; Determinação de Lipídios; Análises de contaminantes orgânicos e inorgânicos no pólen apícola; Contaminantes orgânicos - Análises microbiológicas; Contaminantes inorgânicos; Critérios macroscópicos e microscópicos. 650 $aComposição de Alimento 650 $aControle de Qualidade 650 $aHigiene de Alimento 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aProduto apícola 700 1 $aBARRETO, A. L. H. 700 1 $aPEREIRA, F. de M. 700 1 $aSOUZA, B. de A. 700 1 $aFRANCO, L. J. D. 700 1 $aSILVA, S. de S. L. da
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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