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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  14/11/2014
Data da última atualização:  04/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PARAIBA, L. C.; PAZIANOTTO, R. A. A.; LUIZ, A. J. B.; MAIA, A. de H. N.; JONSSON, C. M.
Afiliação:  LOURIVAL COSTA PARAIBA, CNPMA; RICARDO ANTONIO ALMEIDA PAZIANOTTO, CNPMA; ALFREDO JOSE BARRETO LUIZ, CNPMA; ALINE DE HOLANDA NUNES MAIA, CNPMA; CLAUDIO MARTIN JONSSON, CNPMA.
Título:  A mathematical model to estimate the volume of grey water of pesticide mixtures.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Spanish Journal of Agricultural Research, Madrid, v. 12, n. 2, p. 509-518, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The usual method to calculate grey water footprint does not take into account the volume of water required to dilute concentrations of pesticide mixtures in freshwater and it also depends on maximum concentration limit acceptable in water. We propose a model to estimate the grey water footprint of crops by calculating the volume of water necessary to dilute pesticide mixtures reaching freshwaters. The model requires short-term toxicity data from aquatic organisms based on EC50 values, soil pesticide half-life and soil sorption coefficient values, and does not require maximum concentration limit acceptable in water. The lixiviation rate and runoff rate of each pesticide was estimated by attenuation factor and by Soilfug model, respectively. The usefulness of the proposed model was illustrated by estimating the volume of grey water required to dilute the 17 most widely used herbicides in sugarcane crops of Brazil. The grey water footprint corresponding to the recommended agronomic dose for each herbicide varied between 4.20×106 m3 yr-1 and 1.20×1012 m3 yr-1 and the grey water footprint of the mixture of herbicides was 2.36×1012 m3 yr-1 in a cultivated area of 8.4×106 ha. These results establish the ranking position of each herbicide in the composition of the grey water footprint of mixture of herbicides. The rank of each herbicide could be used to create a label to be placed on the package of the pesticide, thus informing farmers about the volume of grey water per hectare due ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cana-de-açúcar; Pesticide management; Water quality objective.
Thesagro:  Agrotóxico; Herbicida; Modelo matemático; Qualidade da água.
Thesaurus Nal:  Environmental impact; Herbicides; Mathematical models; Sugarcane; Water footprint; Water quality.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/111687/1/2014AP013.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA13221 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  19/05/2008
Data da última atualização:  09/03/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  FERREIRA, A. C. H.; NEIVA, J. N. M.; RODRIGUEZ, N. M.; LOBO, R. N. B.; VASCONCELOS, V. R. de.
Afiliação:  Ana Cristina Holanda Ferreira, UFMG; José Neuman Miranda Neiva, Universidade Federal de Tocantins (UFT); Norberto Mário Rodriguez, UFMG; Raimundo Nonato Braga Lobo, CNPC; Vânia Rodrigues de Vasconcelos, Universidade Federal do Piauí (UFPI).
Título:  Valor nutritivo das silagens de capim-elefante com diferentes níveis de subprodutos da indústria do suco de caju.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 33, n. 6, p. 1380-1385, nov./dez. 2004.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Resumo: O trabalho foi conduzido com o objetivo de se avaliar o valor nutritivo das silagens de capim-elefante com adição de 0, 12, 24, 36 e 48% de bagaço de caju (subproduto da agroindústria de suco de caju). Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições. Após 82 dias, os silos foram abertos e coletadas amostras para determinação dos teores de matéria seca (MS), proteína bruta (PB), fibra em detergente neutro (FDN), fibra em detergente ácido (FDA), hemicelulose (HEM), pH e níveis de N-NH3 das silagens. A adição de bagaço de caju (BC) diminuiu os valores de pH e N-NH3 e elevou os teores de PB das silagens. Os teores de FDA e HEM não diferiram entre os tratamentos. Concluiu-se que o bagaço de caju melhora o valor nutritivo da silagem e proporciona melhor conservação da massa ensilada. [Nutritive Value of Elephantgrass Silage Added By-Products from the Cashew Juice Industry]. Abstract: This trial was conducted with the objective of evaluating the nutritive value of the silage of elephantgrass by the addition of 0, 12, 24, 36 and 48% of cashew bagasse (by-product of the cashew juice agro-industry). A completely randomized design with four replicates was used. After 82 days, the silos were opened and samples were collected for determination of dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), hemicellulose (HEM), pH and levels of N-NH3 of the silage. The addition of the cashew bagasse (BC) decreased the pH... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Subproduto agroindustrial.
Thesagro:  Anacardium Occidentale; Bagaço; Caju; Capim Elefante; Fermentação; Ganho de Peso; Nutrição Animal; Pennisetum Purpureum; Silagem.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/28387/1/API-Valor-nutritivo-das-silagens-de-capim-elefante-com-diferentes-niveis-de-subprodutos.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC20926 - 1UPCAP - PP
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