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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
11/06/2015 |
Data da última atualização: |
11/06/2015 |
Autoria: |
PALERMO, G. P. De M.; LATORRACA, J. V. De F.; CARVALHO, A. M. de; GARCIA, R. A. |
Título: |
Avaliação da superfície da madeira de Eucalyptus grandis Hill ex Maiden tratada termicamente. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Florestal, Santa Maria, v. 25, n. 1, p. 145-152, 2015. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste estudo foi estudar a qualidade da superfície usinada da madeira de Eucalyptus grandis, submetida ao processo de tratamento térmico. As operações de usinagens realizadas nas tábuas obtidas a partir do processamento de mecânico de seis árvores foram: desempeno, desengrosso, rasgo na furadeira horizontal, furação, furação para dobradiça e lixamento. Foram selecionadas 208 tábuas de 125 x 25 x 500 mm, sendo 104 não tratadas e 104 tratadas termicamente a uma temperatura final de 190ºC. A avaliação da superfície foi feita de acordo com a norma ASTM D-1666/87. O resultado mostrou que a madeira de Eucalyptus grandis apresenta um bom comportamento durante os testes de usinagem, obtendo notas 1 e 2 (excelente e bom), exceto para os testes de furação para a dobradiça no furo passante e furação com broca de 12, 8 e 6 mm, pois alcançaram notas entre 2 e 4 (bom, regular e ruim). O tratamento térmico diminuiu a quantidade de defeitos nas amostras usinadas, com exceção para o defeito grã arrancada, em algumas operações de usinagem. |
Palavras-Chave: |
Superfície da madeira; Usinagem da madeira. |
Thesagro: |
Tratamento Térmico. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
05/01/2024 |
Data da última atualização: |
05/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
SANTOS, F. C.; ROSA, S. D. V. F. da; PINHO, E. V. de R. V.; CIRILLO, M. A.; CLEMENTE, A. da C. S. |
Afiliação: |
FLÁVIA CARVALHO SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; ÉDILA VILELA DE REZENDE VON PINHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; MARCELO ANGELO CIRILLO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ALINE DA CONSOLAÇÃO SAMPAIO CLEMENTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS. |
Título: |
Desiccation sensitivity from different coffee seed phenological stages. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Seed Science, v. 36, n. 1, p. 25-31, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Sensibilidade à dessecação de sementes de café em diferentes estádios fenológicos. |
Conteúdo: |
Maturity stage and drying method are the factors that most influence coffee seed quality. The objective of this study was to assess the physiological quality and investigate the electrophoretic patterns of catalase and endo-β-mannanase enzymes and heat resistant proteins in coffee seeds harvested at different phenological stages and dried under different conditions. Physiological quality was assessed when the seeds had developed the green, greenish-yellow, cherry, overripe and dry stages after three treatments: no drying, conventional drying and fast drying. After each treatment, the physiological quality of the seeds was assessed using the germination test and electrophoretic patterns of heat resistant proteins and the activity of catalase and endo-β-mannanase enzymes. Seeds harvested at the cherry phenological stage had the best physiological quality, and the drying process reduced quality at the cherry, overripe and dry stages. This reduction was greater under the faster drying process, but at the greenish-yellow stage, seeds had better physiological quality after slow drying. Regarding the results from electrophoretic analysis, endo-β-mannanase and catalase activities increase as the ripeness stages advance; the activity of endo-β-mannanase is directly associated with the deterioration process; the expression of heat resistant proteins increases with maturation process and is associated with seed physiological quality. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Drying; Proteins; Seeds. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160476/1/Desiccation-sensitivity.pdf
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Marc: |
LEADER 02195naa a2200229 a 4500 001 2160476 005 2024-01-05 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTOS, F. C. 245 $aDesiccation sensitivity from different coffee seed phenological stages.$h[electronic resource] 260 $c2014 500 $aTítulo em português: Sensibilidade à dessecação de sementes de café em diferentes estádios fenológicos. 520 $aMaturity stage and drying method are the factors that most influence coffee seed quality. The objective of this study was to assess the physiological quality and investigate the electrophoretic patterns of catalase and endo-β-mannanase enzymes and heat resistant proteins in coffee seeds harvested at different phenological stages and dried under different conditions. Physiological quality was assessed when the seeds had developed the green, greenish-yellow, cherry, overripe and dry stages after three treatments: no drying, conventional drying and fast drying. After each treatment, the physiological quality of the seeds was assessed using the germination test and electrophoretic patterns of heat resistant proteins and the activity of catalase and endo-β-mannanase enzymes. Seeds harvested at the cherry phenological stage had the best physiological quality, and the drying process reduced quality at the cherry, overripe and dry stages. This reduction was greater under the faster drying process, but at the greenish-yellow stage, seeds had better physiological quality after slow drying. Regarding the results from electrophoretic analysis, endo-β-mannanase and catalase activities increase as the ripeness stages advance; the activity of endo-β-mannanase is directly associated with the deterioration process; the expression of heat resistant proteins increases with maturation process and is associated with seed physiological quality. 650 $aDrying 650 $aProteins 650 $aSeeds 650 $aCoffea Arábica 700 1 $aROSA, S. D. V. F. da 700 1 $aPINHO, E. V. de R. V. 700 1 $aCIRILLO, M. A. 700 1 $aCLEMENTE, A. da C. S. 773 $tJournal of Seed Science$gv. 36, n. 1, p. 25-31, 2014.
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