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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
03/05/2022 |
Data da última atualização: |
29/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FERRAZ, R. B.; PAIXÃO, R. V.; LOPES-MARQUES, M.; MACHADO, A. M.; SALARO, A. L.; CASTRO, L. F. C.; MONROIG, O.; O'SULLIVAN, F. L. A. |
Afiliação: |
RENATO B. FERRAZ, UFV; ROMULO V. PAIXÃO, UFAM; MONICA LOPES-MARQUES, Universidade do Porto; ANDRÉ M. MACHADO, Universidade do Porto; ANA L. SALARO, UFV; L. FILIPE C. CASTRO, Universidade do Porto; OSCAR MONROIG, Universidade do Porto; FERNANDA LOUREIRO ALMEIDA OSULLIVAN, CPAA. |
Título: |
The repertoire of the elongation of very long-chain fatty acids (Elovl) protein family is conserved in tambaqui (Colossoma macropomum): gene expression profiles offer insights into the sexual differentiation process. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Comparative Biochemistry and Physiology, Part B, v. 261, art. 110749, 2022. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Elongation of very long-chain fatty acids (Elovl) proteins are critical players in the regulation of the length of a fatty acid. At present, eight members of the Elovl family (Elovl1-8), displaying a characteristic fatty acid substrate specificity, have been identified in vertebrates, including teleost fish. In general, Elovl1, Elovl3, Elovl6 and Elovl7 exhibit a substrate preference for saturated and monounsaturated fatty acids, while Elovl2, Elovl4, Elovl5 and Elovl8 use polyunsaturated fatty acids (PUFA) as substrates. PUFA elongases have received considerable attention in aquatic animals due to their involvement in the conversion of C18 PUFAs to long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA). Here, we identified the full repertoire of elovl genes in the tambaqui Colossoma macropomum genome. A detailed phylogenetic and synteny analysis suggests a conservation of these genes among teleosts. Furthermore, based on RNAseq gene expression data, we discovered a gender bias expression of elovl genes during sex differentiation of tambaqui, toward future males. Our findings suggest a role of Elovl enzymes and fatty acid metabolism in tambaqui sexual differentiation. |
Palavras-Chave: |
Diferenciação sexual. |
Thesagro: |
Colossoma Macropomum; Tambaqui. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
27/04/2010 |
Data da última atualização: |
27/04/2010 |
Tipo da produção científica: |
Artigo de Divulgação na Mídia |
Autoria: |
MATTA, V. M. da; FARIAS, S. C. |
Afiliação: |
VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA; SILVIA CRISTINA FARIAS, UERJ. |
Título: |
Consumo de frutas e hortaliças é alternativa para promoção da saúde. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Portal do Agronegócio, 11 dez. 2009. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Publicado também em: Maxpress; Agrosoft Brasil; Clic News; Portal Ripa; Agronline. |
Palavras-Chave: |
Promoção da saúde. |
Thesagro: |
Fruta; Hortaliça. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://www.portaldoagronegocio.com.br/conteudo.php?id=34755
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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