Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  06/07/2023
Data da última atualização:  30/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOPES, M. M.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; FARINAS, C. S.
Afiliação:  MARINA MOMESSO LOPES; CHRISTIANE ABREU DE OLIVEIRA PAIVA, CNPMS; CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, Universidade Federal de São Carlos.
Título:  Modification of pectin/starch-based beads with additives to improve Bacillus subtilis encapsulation for agricultural applications.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 246, 125646, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.125646
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The use of Bacillus as biofertilizer is a sustainable strategy to increase agricultural productivity, but it still requires the development of formulations to protect cells from stressful conditions. Ionotropic gelation using a pectin/starch matrix is a promising encapsulation strategy to achieve this goal. By incorporating additives such as montmorillonite (MMT), attapulgite (ATP), polyethylene glycol (PEG), and carboxymethyl cellulose (CMC), the properties of these encapsulated products could be further improved. In this study, we investigated the influence of these additives on the properties of pectin/starch-based beads for the encapsulation of Bacillus subtilis. FTIR analysis indicated pectin and Ca2+ ions interactions, while the XRD showed good dispersion of clays in the materials. SEM and X-ray microtomography revealed differences in the morphology of the beads due to the use of the additives. The viabilities at the encapsulation were higher than 1010 CFU g?1 for all formulations, with differences in the release profiles. In terms of cell protection, the pectin/starch, pectin/starch-MMT and pectin/starch-CMC formulations showed the highest cell viability after exposure to fungicide, while the pectin/starch-ATP beads showed the best performance after UV exposure. Moreover, all formulations maintained more than 109 CFU g?1 after six months of storage, which meets values required for microbial inoculants.
Palavras-Chave:  Encapsulamento; Inóculos microbianos; Miçanga.
Thesagro:  Amido; Bacilo; Pectina.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18305 - 1UPCAP - DDPROCI.23/1062023/113
CNPMS30099 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  24/05/1996
Data da última atualização:  22/01/2007
Autoria:  BONNAL, P.; ZOBY, J. L. F.; SANTOS, N. A. dos.
Título:  Definicion y discusion de um dispositivo de investigacion - desarrollo: el caso del Proyecto Silvania en los cerrados (Brasil).
Ano de publicação:  1995
Fonte/Imprenta:  In: BERDEGUE, J. A.; RAMIREZ, E. (Comp.). Investigacion con enfoque de sistemas en la agricultura y el desarrollo rural. Santiago, Chile: RIMISP, 1995.
Páginas:  p.61-73.
Idioma:  Espanhol
Conteúdo:  Con el fin de determinar los metodos de intervencion para areas rurales que sostienen el desarrollo economico y social de los pequenos y medianos productores de los Cerrados, poco tocados por la modernizacion de la agricultura de los ultimos veinte anos, algunas instituciones de investigacion y asistencia tecnica implementaron un proyecto de desarrollo rural en un municipio representativo de la problematica social y ecologica de esta region. La definicion de la metodologia se afirma progresivamente a partir de la identificacion de los principales factores limitantes a nivel de los sistemas agricolas y del analisis de las estrategias de los productores. Algunas opciones metodologicas son presentadas sobre la modelizacion sistemica de las unidades de produccion, la innovacion tecnica y social, el desarrollo local y los cambios de escala. El uso de algunas de estas opciones esta estrictamente ligado al contexto de la intervencion directa. Otras, por el contrario, parecen aceptar un dominio de aplicacion mas amplio.
Palavras-Chave:  Aspecto economico; Brasil; Desenvolvimento; Domestic markets; Economic situation; Goias; Medium size farms; Projeto Silvania; Silvania.
Thesagro:  Cerrado; Desenvolvimento Rural; Médio Produtor; Mercado Nacional; Pequeno Produtor; Pesquisa.
Thesaurus NAL:  research; rural development; small farms.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC8667 - 1UPCPL - --CRI3993CRI3993
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional