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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
13/10/2014 |
Data da última atualização: |
13/10/2014 |
Autoria: |
NASCIMENTO, H. H. C. do; PACHECO, C. M.; LIMA, D. R. M. de; SILVA, E. C. da; NOGUEIRA, R. J. M. C. |
Título: |
Aspectos ecofisiológicos de mudas de Hymenaea courbaril L. em resposta a supressão de N, P e K. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Forestalis, Piracicaba, v. 42, n. 103, p. 315-328, set. 2014. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A utilização de espécies nativas em projetos de recuperação de áreas degradadas vem se tornando frequente. No entanto, o desconhecimento sobre as exigências nutricionais das mesmas pode acarretar em despesas excedentes que inviabilizam a realização de tais projetos. Visando investigar parte dessa problemática, objetivou-se avaliar os efeitos da supressão de N, P e K sobre o desenvolvimento de mudas de jatobá (Hymenaea courbaril L.). O experimento foi conduzido em casa de vegetação do Laboratório de Fisiologia Vegetal da Universidade Federal Rural de Pernambuco, com quatro tratamentos: Solução Nutritiva Completa (SNC); supressão de Fósforo (-P); de Nitrogênio (-N) e de Potássio (-K), dispostos em um delineamento inteiramente casualizado, com seis repetições por um período de 100 dias. Para tanto, avaliou-se o crescimento, relações hídricas, trocas gasosas, teores de pigmentos fotossintéticos e acúmulo de solutos orgânicos. Os resultados permitem inferir que a biomassa seca da folha, a fotossíntese, a eficiência de carboxilação e o teor de prolina na raiz são bons indicadores do comportamento fisiológico de mudas de jatobá cultivadas sob supressão de N, P e K. Observou-se ainda que o N foi o macronutriente mais limitante ao crescimento de plantas de jatobá. Por fim, sugere-se que o requerimento nutricional quanto aos macronutrientes da referida espécie obedeça à ordem decrescente de: N>P>K. |
Palavras-Chave: |
Comportamento fisiológico; Nutrient Solution; Omissão de N; P and K; P e K; Physiological responses; Suppresion of N. |
Thesagro: |
Jatobá; Solução Nutritiva. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
12/06/2023 |
Data da última atualização: |
12/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SADIK, M. S.; HUBER, J. T.; KING, K.; WANDERLEY, R. D. C.; DEYOUNG, D.; AI-DEHNEH, A.; DUDAS, C. |
Afiliação: |
M. S. SADIK, University of Guyana; J. T. HUBER, USDA Forage Lab.; K. KING, USDA Forage Lab.; RUY DA CARVALHEIRA WANDERLEY, CPPSE; D. DEYOUNG, University of Arizona; A. AI-DEHNEH, University of Arizona; C. DUDAS, University of Arizona. |
Título: |
Comparison of nitrogen-15 and diaminopimelic acid for estimating bacterial protein synthesis of lactating cows fed diets of varying protein degradability. |
Ano de publicação: |
1990 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Dairy Science, v. 73, n. 3, p. 694-702, mar. 1990. |
DOI: |
10.3168/jds.S0022-0302(90)78722-X |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Three lactating Holstein cows fitted with duodenal cannulae were fed diets containing cottonseed meal, corn gluten meal, or blood meal as protein supplements in a 3 c 3 Latin square experiment. Diets averaged 15% CP and were 60% concentrate, 31% corn silage, and 9% alfalfa hay. The flow marker was Cr2O3; the bacterial protein fraction of digesta CP was estimated by 15N (as ammonium sulfate) and diaminopimelic acid. The undegraded fraction of total feed protein entering the duodenum for respective diets was .52, .57, and .69. The 15N method was less variable than diaminopimelic acid. Based on 15N, percentage of bacterial of total protein differed among treatments (61.5, 59.4, and 55.0, respectively). Ten percent more protein entered the duodenum on blood meal than other diets, but differences were not significant. Protein sources were similar in microbial passage, but degraded protein was used most efficiently for microbial synthesis on blood meal. Incorporation of 15N consumed into bacterial protein ranged from 50 to 83% with numerically highest values on blood meal, suggesting greater efficiency of ammonia, capture. Recoveries of 15N for the 72 h as milk, feces and urine ranged from 54 to 78%. |
Palavras-Chave: |
Bacterial protein; Diaminopimelic acid; Rotein degradability. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154377/1/ComparisonNitrogen-15.pdf
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Marc: |
LEADER 02010naa a2200241 a 4500 001 2154377 005 2023-06-12 008 1990 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3168/jds.S0022-0302(90)78722-X$2DOI 100 1 $aSADIK, M. S. 245 $aComparison of nitrogen-15 and diaminopimelic acid for estimating bacterial protein synthesis of lactating cows fed diets of varying protein degradability.$h[electronic resource] 260 $c1990 520 $aThree lactating Holstein cows fitted with duodenal cannulae were fed diets containing cottonseed meal, corn gluten meal, or blood meal as protein supplements in a 3 c 3 Latin square experiment. Diets averaged 15% CP and were 60% concentrate, 31% corn silage, and 9% alfalfa hay. The flow marker was Cr2O3; the bacterial protein fraction of digesta CP was estimated by 15N (as ammonium sulfate) and diaminopimelic acid. The undegraded fraction of total feed protein entering the duodenum for respective diets was .52, .57, and .69. The 15N method was less variable than diaminopimelic acid. Based on 15N, percentage of bacterial of total protein differed among treatments (61.5, 59.4, and 55.0, respectively). Ten percent more protein entered the duodenum on blood meal than other diets, but differences were not significant. Protein sources were similar in microbial passage, but degraded protein was used most efficiently for microbial synthesis on blood meal. Incorporation of 15N consumed into bacterial protein ranged from 50 to 83% with numerically highest values on blood meal, suggesting greater efficiency of ammonia, capture. Recoveries of 15N for the 72 h as milk, feces and urine ranged from 54 to 78%. 653 $aBacterial protein 653 $aDiaminopimelic acid 653 $aRotein degradability 700 1 $aHUBER, J. T. 700 1 $aKING, K. 700 1 $aWANDERLEY, R. D. C. 700 1 $aDEYOUNG, D. 700 1 $aAI-DEHNEH, A. 700 1 $aDUDAS, C. 773 $tJournal of Dairy Science$gv. 73, n. 3, p. 694-702, mar. 1990.
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Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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