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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  05/12/2022
Data da última atualização:  13/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, E. D. de; SOUZA, J. F. da S. e; OLIVEIRA NETTO, P. M. de; CARVALHEIRA, L. de R.; BATISTA, R. I. T. P.; QUINTAO, C. C. R.; LOURO, I. D.; CAMARGO, L. S. de A.
Afiliação:  ELIZA DINIZ DE SOUZA, Universidade Federal do Espírito Santo; JESSICA FERNANDA DA SILVA E SOUZA, Universidade Federal de Juiz de Fora; PEDRO MANOEL DE OLIVEIRA NETTO; LUCIANO DE REZENDE CARVALHEIRA, Universidade Federal de Minas Gerais; RIBRIO IVAN TAVARES PEREIRA BATISTA, Universidade Federal Fluminense; CAROLINA CAPOBIANGO ROMANO QUINTAO, CNPGL; IURI DRUMOND LOURO, Universidade Federal do Espírito Santo; LUIZ SERGIO DE ALMEIDA CAMARGO, CNPGL.
Título:  Inhibition of Hsp90 during in vitro maturation under thermoneutral or heat shock conditions compromises the developmental competence of bovine oocytes.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Zygote, v. 30, n. 6, p. 854-862, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1017/S0967199422000387
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Heat shock protein 90 (Hsp90) is critical for cell homeostasis but its role on bovine oocyte maturation is not well known. We investigated the importance of Hsp90 for competence of bovine oocyte using 17-(allylamino)-17-demethoxygeldanamycin (17AAG), an inhibitor of Hsp90, during in vitro maturation (IVM). Three experiments evaluated the effect of 17AAG on developmental competence of oocytes matured in vitro under thermoneutral (38.5ºC) or heat shock (HS; 41.5ºC) temperatures. The first experiment found that the blastocyst rates were lower (P < 0.05) with 2 uM 17AAG compared with the untreated control (0 uM). The abundance of HSF1 transcripts was higher in oocytes matured with 2 ?M than with 0 and 1 uM 17AAG, whereas the abundance of HSP90AA1 and HSPA1A transcripts was lower (P < 0.05) with 1 and 2 uM than with 0 uM. The second experiment found that 2 ?M 17AAG for 12 or 24 h during IVM decreased (P < 0.05) the blastocysts rates. In the third experiment, the association of 2 uM 17AAG with HS for 12 h during IVM resulted in lower (P < 0.05) blastocysts rates than 17AAG, HS or untreated control. In conclusion, inhibition of Hsp90 during in vitro maturation compromises further embryo development; the association of Hsp90 inhibition with HS aggravates the deleterious effect of both on oocyte developmental competence.
Palavras-Chave:  Choque térmico; Estresse por calor; Expressão genética; Geldanamicina.
Thesagro:  Bovino; Ovulo.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL25893 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, F. E. B.; BOMFIM, M. A. D.; GALVANI, D. B.; SANTOS, S. F. dos; MOTA, C. M.; SILVA, F. C. Protocolo mínimo de pré-secagem de amostras fecais destinadas à espectroscopia NIR. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 3., 2014, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2014. p. 26.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.
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