|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
06/01/2014 |
Data da última atualização: |
24/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SILVA, A. B. da; AMARAL, A. J. do; SANTOS, J. C. P. dos; GOMES, E. C.; MARQUES, F. A.; OLIVEIRA NETO, M. B. de. |
Afiliação: |
ADEMAR BARROS DA SILVA, CNPS; ANDRE JULIO DO AMARAL, CNPS; JOSE CARLOS PEREIRA DOS SANTOS, CNPS; ELMO CLARCK GOMES; FLAVIO ADRIANO MARQUES, CNPS; MANOEL BATISTA DE OLIVEIRA NETO, CNPS. |
Título: |
Potencial pedológico do estado de Alagoas para o cultivo de cana-de-açúcar em manejo com alta tecnologia. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Florianópolis. Anais... Florianópolis: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Conhecer o potencial dos solos é essencial para estabelecer o uso da terra em base conservacionista. Este trabalho identifica, quantifica e espacializa o potencial pedológico de Alagoas para o cultivo de cana-de-açúcar, no manejo com alta tecnologia. A partir do levantamento de solos do Estado (escala 1:100.000), foi elaborada a classificação do potencial pedológico. Foram estabelecidas as seguintes classes: Alto 1; Alto 2; Médio; Baixo e Muito Baixo. O Estado apresenta 8.673 km2 (32% da área total) com potencial pedológico preferencial para a cultura da cana-deaçúcar. São as áreas com predomínio de Argissolos e Latossolos. A classe com potencial Médio ocupa 2.283 km2 (8% da área total). Os fatores restritivos são relevo ondulado, solos pouco profundos, pedregosidade, textura arenosa e riscos de erosão. As classes com potenciais Baixo e Muito Baixo ocupam 16.273 km2 (58% da área estadual). Os fatores restritivos são solos rasos, relevo forte ondulado e montanhoso, textura arenosa, pedregosidade, rochosidade, drenagem deficiente e riscos de salinização. |
Palavras-Chave: |
Aptidão; Fatores limitantes; Zoneamento. |
Thesagro: |
Manejo. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/94699/1/Potencial-pedologico-alagoas.pdf
|
Marc: |
LEADER 01851nam a2200217 a 4500 001 1974960 005 2024-04-24 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, A. B. da 245 $aPotencial pedológico do estado de Alagoas para o cultivo de cana-de-açúcar em manejo com alta tecnologia.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Florianópolis. Anais... Florianópolis: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo$c2013 520 $aConhecer o potencial dos solos é essencial para estabelecer o uso da terra em base conservacionista. Este trabalho identifica, quantifica e espacializa o potencial pedológico de Alagoas para o cultivo de cana-de-açúcar, no manejo com alta tecnologia. A partir do levantamento de solos do Estado (escala 1:100.000), foi elaborada a classificação do potencial pedológico. Foram estabelecidas as seguintes classes: Alto 1; Alto 2; Médio; Baixo e Muito Baixo. O Estado apresenta 8.673 km2 (32% da área total) com potencial pedológico preferencial para a cultura da cana-deaçúcar. São as áreas com predomínio de Argissolos e Latossolos. A classe com potencial Médio ocupa 2.283 km2 (8% da área total). Os fatores restritivos são relevo ondulado, solos pouco profundos, pedregosidade, textura arenosa e riscos de erosão. As classes com potenciais Baixo e Muito Baixo ocupam 16.273 km2 (58% da área estadual). Os fatores restritivos são solos rasos, relevo forte ondulado e montanhoso, textura arenosa, pedregosidade, rochosidade, drenagem deficiente e riscos de salinização. 650 $aManejo 653 $aAptidão 653 $aFatores limitantes 653 $aZoneamento 700 1 $aAMARAL, A. J. do 700 1 $aSANTOS, J. C. P. dos 700 1 $aGOMES, E. C. 700 1 $aMARQUES, F. A. 700 1 $aOLIVEIRA NETO, M. B. de
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
10/02/2016 |
Data da última atualização: |
18/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RODRIGUES, W. P.; MARTINS, M. Q.; FORTUNATO, A. S.; MARTINS, L. D.; PARTELLI, F. L.; CAMPOSTRINI, E.; SEMEDO, J. N.; PAIS, I. P.; SIMÕES-COSTA, S. C.; LEITÃO, A. E.; TOMAZ, M. A.; COLWEL, F.; SCOTTI-CAMPOS, P.; RODRIGUES, A. P.; GHINI, R.; LIDON, F. C.; MATTA, F. M. da; RAMALHO, J. C. |
Afiliação: |
W. P. RODRIGUES, Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias, Univ. Estadual de Norte Fluminense; M. Q. MARTINS, PlantStress&Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal; A. S. FORTUNATO, Centro Ciências Agrárias, Univ. Federal do Espírito Santo, Alegre, ES; L. D. MARTINS, Centro Ciências Agrárias, Univ. Federal do Espírito Santo, Alegre, ES; F. L. PARTELLI, Centro Universitário Norte do Espírito Santo. Univ.Federal do Espírito Santo, ES; E. CAMPOSTRINI, Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias, Univ. Estadual de Norte Fluminense; J. N. SEMEDO, URGEMP, Instituto Nacional Investigação Agrária e Veterinária, I.P., Oeiras, Portugal.; I. P. PAIS, CEF, DRAT, Instituto Superior de Agronomia, Univ. Lisboa, Portugal; S. C. SIMÕES-COSTA, Plant Stress & Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal; A. E. LEITÃO, Plant Stress & Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal; M. A. TOMAZ, Centro Universitário Norte do Espírito Santo. Univ.Federal do Espírito Santo, ES, Brasil; Plant Stress & Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal; P. SCOTTI-CAMPOS, CEF, DRAT, Instituto Superior de Agronomia, Univ. Lisboa, Portugal; A. P. RODRIGUES, CEF, DRAT, Instituto Superior de Agronomia, Univ. Lisboa, Portugal; RAQUEL GHINI, CNPMA; F. C. LIDON, GeoBioTec, Faculdade de Ciências Tecnologia, Univ. Nova Lisboa, Caparica, Portugal; F. M. da MATTA, UFV; J. C. RAMALHO, Plant Stress & Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal. |
Título: |
Effect of high [CO2] and temperature on the photosynthetic enzymes and electron transport of Coffea Arabica L.. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 15.; BRAZILIAN-ISRAELI PLANT SCIENCES CONFERENCE, 1., 2015, Foz do Iguaçu. Abstracts... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2015. Ref. D-053. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
It is expected that future climate changes and global warming conditions will limit the coffee crop yields. However, the real effects of enhanced air [CO2] and temperature on this plant remain completely unknown. Therefore, this work studied the impact of such environmental changes on the photosynthetic machinery of Coffea arabica L. cv. Icatu. Plants were grown for 1 year under controlled conditions (temperature, RH, irradiance, photoperiod), at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, without nutrient, water and root space limitations, and then subjected to temperature increase (0.5ºC/day) to 42/34ºC. Thylakoid electron transport involving PSI and II, and enzyme activities (RuBisCO and RuB5PK) were assessed at 25/20ºC, 31/25ºC, 37/30ºC and 42/34ºC.The results showed a marginal impact until 37 ºC irrespective of [CO2] conditions, configuring a clear tolerance to supra-optimal temperatures. Also, a higher metabolic performance was observed in the plants under high [CO2]. Only at 42 ºC the tolerance limit was exceeded, as shown by significant impacts in all parameters, particularly in enzymes, but under elevated [CO2] a better performance was preserved regarding the photosystems functioning. Our findings showed that the elevated [CO2] allowed maintenance of higher metabolic activity and seemed to some extent mitigate the heat impact at the photosystems level, what is quite relevant in a context of predict global warming scenarios. This work was supported by Portuguese funds from Fundação para a Ciência e a Tecnologia, through the project PTDC/AGR-PRO/3386/2012. MenosIt is expected that future climate changes and global warming conditions will limit the coffee crop yields. However, the real effects of enhanced air [CO2] and temperature on this plant remain completely unknown. Therefore, this work studied the impact of such environmental changes on the photosynthetic machinery of Coffea arabica L. cv. Icatu. Plants were grown for 1 year under controlled conditions (temperature, RH, irradiance, photoperiod), at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, without nutrient, water and root space limitations, and then subjected to temperature increase (0.5ºC/day) to 42/34ºC. Thylakoid electron transport involving PSI and II, and enzyme activities (RuBisCO and RuB5PK) were assessed at 25/20ºC, 31/25ºC, 37/30ºC and 42/34ºC.The results showed a marginal impact until 37 ºC irrespective of [CO2] conditions, configuring a clear tolerance to supra-optimal temperatures. Also, a higher metabolic performance was observed in the plants under high [CO2]. Only at 42 ºC the tolerance limit was exceeded, as shown by significant impacts in all parameters, particularly in enzymes, but under elevated [CO2] a better performance was preserved regarding the photosystems functioning. Our findings showed that the elevated [CO2] allowed maintenance of higher metabolic activity and seemed to some extent mitigate the heat impact at the photosystems level, what is quite relevant in a context of predict global warming scenarios. This work was supported by Portuguese funds from Fundação p... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
CO2 effect; Coffee plant. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Carbon dioxide; Climate change; Heat. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139125/1/2015RA-040.pdf
|
Marc: |
LEADER 02836nam a2200385 a 4500 001 2036437 005 2016-03-18 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRODRIGUES, W. P. 245 $aEffect of high [CO2] and temperature on the photosynthetic enzymes and electron transport of Coffea Arabica L..$h[electronic resource] 260 $aIn: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 15.; BRAZILIAN-ISRAELI PLANT SCIENCES CONFERENCE, 1., 2015, Foz do Iguaçu. Abstracts... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2015. Ref. D-053.$c2015 520 $aIt is expected that future climate changes and global warming conditions will limit the coffee crop yields. However, the real effects of enhanced air [CO2] and temperature on this plant remain completely unknown. Therefore, this work studied the impact of such environmental changes on the photosynthetic machinery of Coffea arabica L. cv. Icatu. Plants were grown for 1 year under controlled conditions (temperature, RH, irradiance, photoperiod), at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, without nutrient, water and root space limitations, and then subjected to temperature increase (0.5ºC/day) to 42/34ºC. Thylakoid electron transport involving PSI and II, and enzyme activities (RuBisCO and RuB5PK) were assessed at 25/20ºC, 31/25ºC, 37/30ºC and 42/34ºC.The results showed a marginal impact until 37 ºC irrespective of [CO2] conditions, configuring a clear tolerance to supra-optimal temperatures. Also, a higher metabolic performance was observed in the plants under high [CO2]. Only at 42 ºC the tolerance limit was exceeded, as shown by significant impacts in all parameters, particularly in enzymes, but under elevated [CO2] a better performance was preserved regarding the photosystems functioning. Our findings showed that the elevated [CO2] allowed maintenance of higher metabolic activity and seemed to some extent mitigate the heat impact at the photosystems level, what is quite relevant in a context of predict global warming scenarios. This work was supported by Portuguese funds from Fundação para a Ciência e a Tecnologia, through the project PTDC/AGR-PRO/3386/2012. 650 $aCarbon dioxide 650 $aClimate change 650 $aHeat 650 $aCoffea Arábica 653 $aCO2 effect 653 $aCoffee plant 700 1 $aMARTINS, M. Q. 700 1 $aFORTUNATO, A. S. 700 1 $aMARTINS, L. D. 700 1 $aPARTELLI, F. L. 700 1 $aCAMPOSTRINI, E. 700 1 $aSEMEDO, J. N. 700 1 $aPAIS, I. P. 700 1 $aSIMÕES-COSTA, S. C. 700 1 $aLEITÃO, A. E. 700 1 $aTOMAZ, M. A. 700 1 $aCOLWEL, F. 700 1 $aSCOTTI-CAMPOS, P. 700 1 $aRODRIGUES, A. P. 700 1 $aGHINI, R. 700 1 $aLIDON, F. C. 700 1 $aMATTA, F. M. da 700 1 $aRAMALHO, J. C.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|