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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  09/08/2022
Data da última atualização:  09/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ZUCON, A. R. S.; PEDREIRA, G. Q.; MOTTA, A. C. V.; GOTZ, L. F.; MAEDA, S.; BASSACO, M. V. M.; MAGRI, E.; PRIOR, S. A.; SOUZA, L. C. de P.; OLIVEIRA JUNIOR, J. C. de.
Afiliação:  ANA ROSÁRIA SCLIFÓ ZUCON, UFPR; GUILHERME QUARESMA PEDREIRA, UFPR; ANTÔNIO CARLOS VARGAS MOTTA, UFPR; LENIR FÁTIMA GOTZ, ESALQ; SHIZUO MAEDA, CNPF; MARCOS VINÍCIUS MARTINS BASSACO, UNICENTRO; EDERLAN MAGRI, UFPR; STEPHEN ARTHUR PRIOR, USDA-ARS; LUIZ CLAUDIO DE PAULA SOUZA, UFPR; JAIRO CALDERARI DE OLIVEIRA JUNIOR, UFPR.
Título:  Piling secondary subtropical forest residue: long-term impacts on soil, trees, and weeds.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Forests, v. 13, 1183, 15 p., 2022.
DOI:  https://doi.org/10.3390/f13081183
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract. The objective of this study was to evaluate the long-term effects of piling secondary forest residue (after 3 decades) on soil chemical properties, growth, and nutrition of Pinus taeda and weeds at three locations. After secondary forest removal and residue piling, areas were cultivated with P. taeda (22 years), followed by eucalyptus (7 years), and returned to P. taeda. At 2 years of age, tree height and needle-nutrient levels of ongoing P. taeda from areas influenced by residue piling and areas outside the piling zone were evaluated. Biomass and nutrient levels of herbaceous and shrub weeds, NDVI indices (via a drone), and soil chemistry were also evaluated. Residue-piled areas displayed a decrease in soil pH and an increase in available soil P and K. Although herbaceous and shrub-weed biomass increased 2.5 to 10 times in residue-piling areas, this did not compromise pine growth. While residue piling had little impact on the nutritional status of pine and weeds, NDVI values indicated greater plant growth in piling areas. In general, the long-term effect of residue piling was an important factor associated with the large variation in tree growth and weed incidence after 3 decades.
Palavras-Chave:  Forest planting; Management of forest residue; Nutritional effect; Resíduos.
Thesagro:  Pinus Taeda.
Thesaurus Nal:  Solanum mauritianum.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145365/1/Forests-2022-PilingSecondarySubtropicalForestResidue.pdf
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Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58332 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  19/11/1998
Data da última atualização:  19/09/2022
Autoria:  ROMANI, L. A. S.; MASSRUHÁ, S. M. F. S.; CRUZ, S. A. B. da; ROCHA, H. V. da.
Afiliação:  LUCIANA ALVIM SANTOS ROMANI, CNPTIA; SILVIA MARIA FONSECA S MASSRUHA, CNPTIA; SERGIO APARECIDO BRAGA DA CRUZ, CNPTIA; HELOÍSA VIEIRA DA ROCHA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS.
Título:  Ambiente virtual de treinamento a distância para o domínio agropecuário.
Ano de publicação:  1998
Fonte/Imprenta:  Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 1998.
Idioma:  Português
Notas:  Na publicação: Sérgio Aparecido Braga Cruz.
Conteúdo:  This paper describes a new approach for the agricultural technology process using the internet services. The integration of the communication services is vital for Embrapa. Most of the time, the Brazilian researchers, spread around the country, should work together to attain their goals. In this context, the internet is distringuished by its easiness of use and for reaching a significant portion of the population, being thus, an excellent opportunity to spread the technologies, products and services of the Company. One of the forms to repass the technologies which is being currently used by Embrapa, are trainings of short duraction directed to procesures, agronomists, veterninarians as well as members of another public or private institutions. Putting together the necessity to repass technology with the easiness supplied by internet, applications are being created to allow these courses to be done through network. In this paper, we present an environment which makes possible the implantation of theses courses, through internet, using resources as communication channels, shared bulletin boards, hypertext and video conference. The results of this research will contribute for the effective fulfilment of the technology transference processes generated by Embrapa.
Palavras-Chave:  Agricultural domain; Distance learning; Educação a distância; Serviços virtuais para transferência de tecnologia agropecuária; SVTTA; Treinamento a distância.
Thesaurus NAL:  Internet.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/6775/1/PC-Ambiente-virtual-treinamento-1998.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPTIA7376 - 1UPCAA - DD
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