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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
08/06/2022 |
Data da última atualização: |
23/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA FILHO, J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; BRITO, S. C.; MALAFATTI, J. O. D.; BERTAZZO, G. B.; COLACIQUE, M. N.; PARIS, E. C.; BOGUSZ JUNIOR, S.; FERREIRA, M. D. |
Afiliação: |
ELAINE CRISTINA PARIS, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA. |
Título: |
Recent advances in the application of nanotechnology to reduce fruit and vegetable losses during post-harvest. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Physics, v. 52, 126, 2022. |
Páginas: |
11 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s13538-022-01132-5 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fresh fruits and vegetables are essential sources of nutrients and bioactive compounds with a benefcial efect on human health. However, these products are highly perishable and have a short post-harvest life with signifcant losses worldwide. New advanced technologies, such as nanotechnology, have been used to help reduce post-harvest losses of fruits and vegetables. Nanotechnology can be applied on (i) designing edible coating materials with improved properties extending produce shelf-life, (ii) on packaging with antimicrobial activity enhanced with physical barrier properties, and (iii) additionally with sensors capable of indicating ripening stage and internal quality of fruits and vegetables. The main objective of this article was to review recent advances in the application of nanotechnology for the development of technologies capable of contributing to reduce post-harvest losses of fresh fruits and vegetables |
Palavras-Chave: |
Edible coatings; Nanosensors. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01747naa a2200265 a 4500 001 2143869 005 2024-01-23 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s13538-022-01132-5$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA FILHO, J. G. de 245 $aRecent advances in the application of nanotechnology to reduce fruit and vegetable losses during post-harvest.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a11 p. 520 $aFresh fruits and vegetables are essential sources of nutrients and bioactive compounds with a benefcial efect on human health. However, these products are highly perishable and have a short post-harvest life with signifcant losses worldwide. New advanced technologies, such as nanotechnology, have been used to help reduce post-harvest losses of fruits and vegetables. Nanotechnology can be applied on (i) designing edible coating materials with improved properties extending produce shelf-life, (ii) on packaging with antimicrobial activity enhanced with physical barrier properties, and (iii) additionally with sensors capable of indicating ripening stage and internal quality of fruits and vegetables. The main objective of this article was to review recent advances in the application of nanotechnology for the development of technologies capable of contributing to reduce post-harvest losses of fresh fruits and vegetables 653 $aEdible coatings 653 $aNanosensors 700 1 $aBERTOLO, M. R. V. 700 1 $aBRITO, S. C. 700 1 $aMALAFATTI, J. O. D. 700 1 $aBERTAZZO, G. B. 700 1 $aCOLACIQUE, M. N. 700 1 $aPARIS, E. C. 700 1 $aBOGUSZ JUNIOR, S. 700 1 $aFERREIRA, M. D. 773 $tBrazilian Journal of Physics$gv. 52, 126, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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1. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | COSTA, K. A. de P.; OLIVEIRA, I. P. de; FAQUIN, V.; NEVES, B. P. das; RODRIGUES, C.; SAMPAIO, F. de M. T. Intervalo de corte na produção de massa seca e composição químico-bromatológica da Brachiaria brizantha cv. MG-5. Ciência e Agrotecnologia, v. 31, n. 4, p. 1197-1202, jul./ago. 2007.Tipo: Artigo em Periódico Indexado |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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2. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CORADO NETO, F. da C.; SAMPAIO, F. de M. T.; VELOSO, M. E. da C.; MATIAS, S. S. R.; ANDRADE, F. R.; LOBATO, M. G. R. Variabilidade espacial da resistência à penetração em Neossolo litólico degradado. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 39, n. 5, p. 1353-1361, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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3. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CORADO NETO, F. da C.; SAMPAIO, F. de M. T.; VELOSO, M. E. da C.; MATIAS, S. S. R.; ANDRADE, F. R.; LOBATO, M. G. R. Variabilidade espacial dos agregados e carbono orgânico total em Neossolo Litólico Eutrófico no município de Gilbués, PI. Revista de Ciências Agrárias, v. 58, n. 1, p. 75-83, jan./mar. 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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4. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SAMPAIO, F. de M. T.; COSTA, K. A. de P.; PASSOS, A. M. A. dos; PINTO, S. I. do C.; ARAUJO, J. L.; CARVALHO, G. S.; BRITO, A. H. Doses de nitrogênio no crescimento e nutrição do milho cultivado em solo corrigido em diferentes profundidades. Separata de: Global Science and Technology, Rio Verde, v. 04, n. 02, p.27-37, mai/ago. 2011.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 5 |
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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