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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  02/09/2021
Data da última atualização:  02/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BRITO, D. Q.; SANTOS, L. H. G.; PASSOS, C. J. S.; OLIVEIRA FILHO, E. C. de.
Afiliação:  DARLAN Q. BRITO; LUIZ H. G. SANTOS; CARLOS JOSÉ SOUSA PASSOS; EDUARDO CYRINO DE OLIVEIRA FILHO, CPAC.
Título:  Short-Term Efects of Wildfre Ash on Water Quality Parameters: A Laboratory Approach.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, v. 107, p. 500-505, 2021.
Páginas:  p. 500-505
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract Climate change coupled with inappropriate burning practices has increased large-scale wildfres in Brazilian tropical savan- nahs (Cerrado). Considering that the efects of ash from wildfres on water parameters are scarcely known in tropical savannahs, this study investigated the chemical changes caused by ash in the soft water, commonly used for bioassays. To this end, ash samples were collected immediately following a fre in a Cerrado area (Federal District, Brazil) and put into water (1:10 ash:soft-water m/v) to check physical parameters under laboratory conditions. Major water-extractable elements (K+, SO42−, Ca2+, PO43−, Na+, Mg2+) from ash strongly altered water quality parameters: elevated total dissolved solids and conductivity levels as well as an increase in pH and decrease in dissolved oxygen concentration were reported over the course of the experiment (15 days) compared to control conditions. Our results point out relevant solubilized compounds from ashes which may potentially impact water quality in post-fre scenarios.
Palavras-Chave:  Parâmetro físico-químico.
Thesagro:  Água; Cerrado; Cinza; Fogo; Queimada.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225674/1/Short-term-effects-of-wildfire-ash-on-water-quality-Eduardo-Cyrino.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAC37045 - 1UPCAP - DDDIGITALDIGITAL
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  06/05/2016
Data da última atualização:  06/05/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SPRICIGO, P. C.; PILON, L.; MOURA, M. R. de; FERNANDES, C. P.; MATTOSO, L. H. C.; FERREIRA, M. D.
Afiliação:  LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA.
Título:  Color and texture of fresh-cut apple treated with chitosan nanoparticles-based edible coatings.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: [s.n.], 2012. 1 CD-ROM. IUFoST 2012.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  EVENTOS.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA15848 - 1UPCSP - PPPROCI-12.003942012.00394
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