Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  28/01/2016
Data da última atualização:  01/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA FILHO, C. A. A. de; AZEVÊDO, J. A. G.; CARVALHO, G. G. P. de; SILVA, C. F. P. G. da; CABRAL, Í. dos S.; PEREIRA, L. G. R.; REIS, L. G. dos; ALMEIDA, F. M. de; SOUZA, L. L.
Afiliação:  Carlos Alberto Alves de Oliveira Filho, Universidade Estadual de Santa Cruz - BA; José Augusto Gomes Azevêdo, Universidade Estadual de Santa Cruz - BA; Gleidson Giordano Pinto de Carvalho, Universidade Federal da Bahia; Camilla Flávia Portela Gomes da Silva, Instituto Federal Baiano; Ícaro dos Santos Cabral, Universidade Federal do Amazonas; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; Larissa Gomes dos Reis, UFJF; Flávio Moreira de Almeida, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia; Lígia Lins Souza, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia.
Título:  Crude glycerin combined with sugar cane silage in lamb diets.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Tropical Animal Health and Production, 2015.
Páginas:  7 p.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Alternative food; By-product; Nutritional value; Roughage.
Thesaurus Nal:  glycerol.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL22288 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  03/07/2017
Data da última atualização:  24/08/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  GOMES, M. J. C.; INFANTE, R. A.; SILVA, B. P. da; MOREIRA, M. E. de C.; DIAS, D. M.; LOPES, R. de C. S. O.; TOLEDO, R. C. L.; QUEIROZ, V. A. V.; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  Mariana Juste Contin Gomes, UFV; Rufino Antonio Infante, UFV; Barbara Pereira da Silva, UFV; Maria Eliza de Castro Moreira, UFV; Desirrê Moraes Dias, UFV; Rita de Cassia Stampini Oliveira Lopes, UFV; Renata Celi Lopes Toledo, UFV; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Hercia Stampini Duarte Martino, UFV.
Título:  Sorghum extrusion process combined with biofortified sweet potato contributed for high iron bioavailability in Wistar rats.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of Cereal Science, London, v. 75, p. 213-219, 2017.
DOI:  10.1016/j.jcs.2017.03.017
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the effect of sorghum and sweet potato on the bioavailability of iron, gene expression of proteins involved in iron metabolism and the plasma antioxidant capacity in animals fed with whole sorghum grains processed by dry heat or extrusion, combined or not with sweet potato flour with high content of carotenoids. Five experimental groups were tested (n ¼ 7): dry heat sorghum flour (DS); extruded sorghum flour (ES); whole sorghum flour þ sweet potato flour (DS þ SP); extruded sorghum flour þ sweet potato flour (ES þ SP) and positive control (FS). The evaluations included: hemoglobin gain, hemoglobin regeneration efficiency, gene expression of divalente metal transporter 1 (DMT-1), duodenal citochroma B (DcytB), ferroportin, hephaestin, transferrin and ferritin and total plasma antioxidant capacity (TAC). The ES þ SP group showed higher (p < 0.05) expression of DcytB, ferroportin and hephaestin when compared to the control group. The DS group showed high (p < 0.05) expression of DMT-1 and the ES showed high mRNA expression of transferrin and ferritin. The changes in the sorghum physicochemical properties from extrusion process reduced the iron and phytate content, and increased the gene expression of proteins involved in iron metabolism, improving iron bioavailability. The combination of sweet potato and sorghum flour (dry or extruded) improved the iron capture and total antioxidant capacity, probably due to the presence of b-carotene and antioxidan... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ferritina; Ferroportina.
Thesagro:  Antioxidante; Batata doce.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS27797 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional