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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  04/03/2005
Data da última atualização:  16/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, W. S. de; OLIVEIRA, P. P. A.; CORSI, M.; DUARTE, F. R. S.; TASI, S. M.
Afiliação:  WLADECIR SALLES DE OLIVEIRA, USP-CENA; PATRICIA PERONDI ANCHAO OLIVEIRA, CPPSE; MOACYR CORSI, USP-ESALQ; FÁBIO RODRIGO SANCHES DUARTE, USP-ESALQ; SIU MUI TSAI, USP-CENA.
Título:  Alfafa yield and quality as function of nitrogen fertilization and symbiosis with Sinorhizobium meliloti.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Science Agricola, v.61, n.4, p.433-438, jul./aug. 2004.
Idioma:  Português
Conteúdo:  The efficiency of the symbiotic process between alfalfa (Medicago sativa L.) and Sinorhizobium meliloti can be drastically affected by soil nitrogen. This research evaluates how mineral fertilization affects the contribution of symbiosis to the yield and quality of alfalfa in two experiments under controlled conditions, and a third one in the field. Under controlled conditions, positive effect of nitrogen fertilizer was observed, whereas, in the field, negative effect of the mineral nitrogen (450 kg ha-1 year-1 ) on the symbiotic process was observed, with reduction of nodulation and nitrogenase activity. However, there was no effect on yield, total nitrogen concentration, crude protein, non-protein nitrogen and digestibility in relation to the treatment without mineral N. The cultivars showed similar performance under different conditions, with ?Crioula Brasileira? and ?Crioula Chilena? showing the highest yield and ?Pioneer-5454? the highest forage nutritive value.
Palavras-Chave:  Fixação biológica.
Thesagro:  Medicago Sativa; Nitrogênio.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/88206/1/PROCI-2004.214.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE15564 - 1UPCAP - DDPROCI-2004.00194OLI2004.00194
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  04/12/2023
Data da última atualização:  11/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 3
Autoria:  ROMERO PELÁEZ, R. D.; SERRA, L. A.; WISCHRAL, D.; CUNHA, J. R. B.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; SIQUEIRA, F. G. de; ALMEIDA, J. R. M. de.
Afiliação:  RUBÉN DARÍO ROMERO PELÁEZ, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; LUANA ASSIS SERRA; DAIANA WISCHRAL; JOICE RAÍSA BARBOSA CUNHA; THAIS DEMARCHI MENDES, CNPAE; THALYTA FRAGA PACHECO, CNPAE; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE.
Título:  Improvement of laccase activity in co-culture of Panus lecomtei and Sporidiobolus pararoseus and its application as an enzymatic additive in biomass hydrolysis and dye decolorization.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Fermentation, v. 9, n. 11, 945, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/fermentation9110945
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work investigates the effects of the co-culture between the filamentous fungus Panus lecomtei and the yeast Sporidiobolus pararoseus in the production of laccases. The variations of time interval and inoculum volume of S. pararoseus in co-cultures with P. lecomtei stimulated laccase production, reaching its highest activity at nearly 2960.7 ± 244 U/mL with a maximum time point of 120 h and 2.0% (v/v), respectively. Further application in the pretreated sugarcane bagasse hydrolysis was performed, using P. lecomtei and S. pararoseus extract added to an enzyme mixture from the co-culture of P. lecomtei and Trichoderma reesei that positively favored the hydrolysis efficiency by 66.87%. Furthermore, the addition of P. lecomtei and S. pararoseus extract increased the degradation of industrial anthraquinone Remazol Brilliant Blue R by 78.98%. As a result, the extract derived from the co-culture of P. lecomtei and S. pararoseus rich in laccases presents potential in biotechnological applications, being suitable in the hydrolysis of lignocellulosic biomass and the degradation of unwanted dyes released in the environment.
Palavras-Chave:  Enzyme cocktail; Fungal co-culture; Laccases.
Thesaurus NAL:  Lignocellulose.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAE4342 - 1UPCAP - DD
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