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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
28/12/2010 |
Data da última atualização: |
31/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
DINIZ, B. C. R.; PEREIRA, G. E.; OLIVEIRA, V. de S.; ARAÚJO, A. J. de B.; COSTA, T. R. |
Afiliação: |
BRUNA CARLA REIS DINIZ, CPATSA; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; VANESSA DE SOUZA OLIVEIRA, CPATSA; ANA JÚLIA DE BRITO ARAÚJO, CPATSA; TIAGO RODRIGUES COSTA, CPATSA. |
Título: |
Características físico-químicas de vinhos Syrah em diferentes tempos de maceração no Vale do Submédio São Francisco. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. |
Páginas: |
p. 131-132. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Resumo. |
Conteúdo: |
A variedade Syrah é a principal utilizada para a elaboração de vinhos tintos no Vale do Submédio São Francisco. Sua origem real ainda é incerta, mas alguns autores citam que poderia se da Pérsia ou da Sicília. Nas condições do Vale, a Syrah apresenta-se como uma cultivar precoce, que adaptou-se bem ao clima semiárido, dando origem a vinhos de qualidade, com aroma característico, dando origem a produtos com tipicidade regional. |
Palavras-Chave: |
Índice de cor; Polifenóis; Região do Submédio São Francisco; Syrah; Vale do Submédio São Francisco; Variedade Syrah; Videira; Vinhos tropicais; Vitis vinífera L. |
Thesagro: |
Análise química; Composição química; Enologia; Maceração; Uva; Vinho. |
Thesaurus Nal: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
-- A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203984/1/12901-2010-P.131.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/24525/1/Giuliano1.pdf
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Marc: |
LEADER 01664nam a2200373 a 4500 001 1875566 005 2019-10-31 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDINIZ, B. C. R. 245 $aCaracterísticas físico-químicas de vinhos Syrah em diferentes tempos de maceração no Vale do Submédio São Francisco.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA$c2010 300 $ap. 131-132.$c1 CD-ROM. 500 $aResumo. 520 $aA variedade Syrah é a principal utilizada para a elaboração de vinhos tintos no Vale do Submédio São Francisco. Sua origem real ainda é incerta, mas alguns autores citam que poderia se da Pérsia ou da Sicília. Nas condições do Vale, a Syrah apresenta-se como uma cultivar precoce, que adaptou-se bem ao clima semiárido, dando origem a vinhos de qualidade, com aroma característico, dando origem a produtos com tipicidade regional. 650 $aGrapes 650 $aAnálise química 650 $aComposição química 650 $aEnologia 650 $aMaceração 650 $aUva 650 $aVinho 653 $aÍndice de cor 653 $aPolifenóis 653 $aRegião do Submédio São Francisco 653 $aSyrah 653 $aVale do Submédio São Francisco 653 $aVariedade Syrah 653 $aVideira 653 $aVinhos tropicais 653 $aVitis vinífera L 700 1 $aPEREIRA, G. E. 700 1 $aOLIVEIRA, V. de S. 700 1 $aARAÚJO, A. J. de B. 700 1 $aCOSTA, T. R.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
13/11/2019 |
Data da última atualização: |
28/05/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LOUREÇON, T. V.; SANTILLI, B. V.; MAGALHAES, W. L. E.; BOLZON DE MUNIZ, G. I. |
Afiliação: |
Tainise V. Lourençon, Aalto University; Beatriz V. Santilli, Universidade Federal do A,azonhas; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; Graciela I. Bolzon de Muniz, UFPR. |
Título: |
Thermal stabilization of wood/polypropylene composites through addition of unmodified, low-cost Kraft lignin. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Waste and Biomass Valorization, v. 11, n. 4, p. 1555-1563, Apr. 2020. |
DOI: |
10.1007/s12649-018-0484-6 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Wood/polymer composites are elegant strategies to produce materials with good performance and reduced cost. However, the addition of a lignocellulosic fiber is often responsible for the decreased thermal stability, decreasing their appeal as building materials. Here, we aimed to improve the thermal stability of wood/polypropylene composites through addition of unmodified, low-cost, abundant, ready-to-use kraft lignin. Besides thermal behavior, the composites were analyzed concerning to water relationships, colorimetric parameters, mechanical properties, and morphological features. The wood/propylene composites with and without lignin showed a very similar morphology with good interaction between matrix and biomasses. Thickness swelling decreased as function of lignin increment. The composites with 4, 12 and 20 wt% of lignin content had temperatures at 10% mass loss shifted toward higher temperatures (332, 350 and 362 °C, respectively) compared to wood/ polypropylene (326 °C). Flexural strength of wood/propylene composite was preserved (42 MPa) at 4 wt% of lignin addition and tensile strength was kept unaltered in all ratios of lignin/wood (14?19 MPa). |
Palavras-Chave: |
Bio-based polymer; Compósito; Kraft lignin; Lignocellulosic; Polímero de base biológica; Propriedade térmica; Water absorption. |
Thesagro: |
Absorção de Água; Lignina. |
Thesaurus NAL: |
Thermal properties. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02085naa a2200289 a 4500 001 2114259 005 2020-05-28 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s12649-018-0484-6$2DOI 100 1 $aLOUREÇON, T. V. 245 $aThermal stabilization of wood/polypropylene composites through addition of unmodified, low-cost Kraft lignin.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aWood/polymer composites are elegant strategies to produce materials with good performance and reduced cost. However, the addition of a lignocellulosic fiber is often responsible for the decreased thermal stability, decreasing their appeal as building materials. Here, we aimed to improve the thermal stability of wood/polypropylene composites through addition of unmodified, low-cost, abundant, ready-to-use kraft lignin. Besides thermal behavior, the composites were analyzed concerning to water relationships, colorimetric parameters, mechanical properties, and morphological features. The wood/propylene composites with and without lignin showed a very similar morphology with good interaction between matrix and biomasses. Thickness swelling decreased as function of lignin increment. The composites with 4, 12 and 20 wt% of lignin content had temperatures at 10% mass loss shifted toward higher temperatures (332, 350 and 362 °C, respectively) compared to wood/ polypropylene (326 °C). Flexural strength of wood/propylene composite was preserved (42 MPa) at 4 wt% of lignin addition and tensile strength was kept unaltered in all ratios of lignin/wood (14?19 MPa). 650 $aThermal properties 650 $aAbsorção de Água 650 $aLignina 653 $aBio-based polymer 653 $aCompósito 653 $aKraft lignin 653 $aLignocellulosic 653 $aPolímero de base biológica 653 $aPropriedade térmica 653 $aWater absorption 700 1 $aSANTILLI, B. V. 700 1 $aMAGALHAES, W. L. E. 700 1 $aBOLZON DE MUNIZ, G. I. 773 $tWaste and Biomass Valorization$gv. 11, n. 4, p. 1555-1563, Apr. 2020.
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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