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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
14/12/2023 |
Data da última atualização: |
14/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA, T. S. DE; COSTA, A. M. M.; CABRAL, L. M. C.; FREITAS-SILVA, O.; ROSENTHAL, A.; TONON, R. V. |
Afiliação: |
TAMIRES SOUZA DE OLIVEIRA, UFRJ; ANDRE MESQUITA MAGALHAES COSTA, UFRJ; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA. |
Título: |
Anthracnose Controlled by Essential Oils: Are Nanoemulsion-Based Films and Coatings a Viable and Efficient Technology for Tropical Fruit Preservation? |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Foods, 2023, v. 2, n. 279, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/foods12020279 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Post-harvest diseases can be a huge problem for the tropical fruit sector. These fruits are generally consumed in natura; thus, their integrity and appearance directly affect commercialization and consumer desire. Anthracnose is caused by fungi of the genus Colletotrichum and affects tropical fruits, resulting in lesions that impair their appearance and consumption. Antifungals generally used to treat anthracnose can be harmful to human health, as well as to the environment. Therefore, essential oils (EO) have been investigated as natural biofungicides, successfully controlling anthracnose symptoms. The hydrophobicity, high volatility, and oxidative instability of essential oils limit their direct application; hence, these oils must be stabilized before food application. Distinct delivery systems have already been proposed to protect/stabilize EOs, and nanotechnology has recently reshaped the food application limits of EOs. This review presents robust data regarding nanotechnology application and EO antifungal properties, providing new perspectives to further improve the results already achieved in the treatment of anthracnose. Additionally, it evaluates the current scenario involving the application of EO directly or incorporated in films and coatings for anthracnose treatment in tropical fruits, which is of great importance, especially for those fruits intended for exportation that may have a prolonged shelf life. |
Palavras-Chave: |
Anthracnose Colletotrichum essential oils nanoemulsions film coatings. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/259713/1/foods-12-00279-v2.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
26/02/2009 |
Data da última atualização: |
13/07/2011 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
ABREU, U. G. P. de; CARVALHO, T. B. de; MORAES, A. S. |
Afiliação: |
URBANO GOMES PINTO DE ABREU, CPAP; THIAGO BERNADINO DE CARVALHO, CEPEA; ANDRE STEFFENS MORAES, CPAP. |
Título: |
Análise do preço do bezerro pago no Pantanal da Nhecolândia, no período de 2001 a 2008. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Corumbá: Embrapa Pantanal, 2008. |
Páginas: |
7 p. |
Série: |
(Embrapa Pantanal. Comunicado Técnico, 70). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Formato eletrônico. |
Conteúdo: |
O planejamento da fazenda de gado de corte é determinado não só por índices zootécnicos e por condições edafoclimáticas, mas também por um conjunto de variáveis econômicas. Estas podem atuar sobre o mercado de bovinos, induzindo transformações e mudanças no sistema de produção e na caracterização dos ciclos pecuários, incentivando, sustando e até desencorajando o produtor (Cadavid Garcia, 1984). A análise de preços é ferramenta importante para o produtor no processo de tomada de decisão. Além de auxiliar na indicação de prioridades de pesquisa e no processo de difusão de tecnologias, de acordo com as relações de preços de produtos e dos fatores de produção (Cadavid Garcia, 1982). |
Palavras-Chave: |
análises de preços. |
Thesagro: |
Bezerro; Planejamento. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAP-2009-09/56777/1/COT70.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
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