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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  02/12/2015
Data da última atualização:  27/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROWLAND, L.; COSTA, A. C. L. da; GALBRAITH, D. R.; OLIVEIRA, R. S.; BINKS, O. J.; OLIVEIRA, A. A. R.; PULLEN, A. M.; DOUGHTY, C. E.; METCALFE, D. B.; VASCONCELOS, S. S.; FERREIRA, L. V.; MALHI, Y.; GRACE, J.; MENCUCCINI, M.; MEIR, P.
Afiliação:  L. Rowland, University of Edinburgh; A. C. L. da Costa, UFPA; D. R. Galbraith, University of Leeds; R. S. Oliveira, UNICAMP; O. J. Binks, University of Edinburgh; A. A. R. Oliveira, UFPA; A. M. Pullen, University of Cambridge; C. E. Doughty, University of Oxford; D. B. Metcalfe, Lund University; STEEL SILVA VASCONCELOS, CPATU; L. V. Ferreira, MPEG; Y. Malhi, University of Oxford; J. Grace, University of Edinburgh; M. Mencuccini, University of Edinburgh / ICREA at CREAF; P. Meir, University of Edinburgh / Australian National University.
Título:  Death from drought in tropical forests is triggered by hydraulics not carbon starvation.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Nature, v. 528, N. 7580, p. 119-122, 3 Dec. 2015.
DOI:  10.1038/nature15539
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Drought threatens tropical rainforests over seasonal to decadal timescales1, 2, 3, 4, but the drivers of tree mortality following drought remain poorly understood5, 6. It has been suggested that reduced availability of non-structural carbohydrates (NSC) critically increases mortality risk through insufficient carbon supply to metabolism (?carbon starvation?)7, 8. However, little is known about how NSC stores are affected by drought, especially over the long term, and whether they are more important than hydraulic processes in determining drought-induced mortality. Using data from the world?s longest-running experimental drought study in tropical rainforest (in the Brazilian Amazon), we test whether carbon starvation or deterioration of the water-conducting pathways from soil to leaf trigger tree mortality. Biomass loss from mortality in the experimentally droughted forest increased substantially after >10 years of reduced soil moisture availability. The mortality signal was dominated by the death of large trees, which were at a much greater risk of hydraulic deterioration than smaller trees. However, we find no evidence that the droughted trees suffered carbon starvation, as their NSC concentrations were similar to those of non-droughted trees, and growth rates did not decline in either living or dying trees. Our results indicate that hydraulics, rather than carbon starvation, triggers tree death from drought in tropical rainforest.
Palavras-Chave:  Ecossistema ecológico; Morte.
Thesagro:  Árvore; Floresta Tropical; Mudança Climática; Seca.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU51816 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  03/09/2021
Data da última atualização:  06/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.; CARVALHO, R. N.; SOUZA NETO, M. A. de; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S.
Afiliação:  JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; ROSANGELA NUNES CARVALHO, CNPAF; MENANDES ALVES DE SOUZA NETO, UFG; MÁRCIO CALIARI, UFG; MANOEL SOARES SOARES JÚNIOR, UFG.
Título:  Functional and pasting properties of colorful bean (Phaseolus vulgaris L) flours: Influence of the cooking method.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Processing and Preservation, v. 45, n. 11, e15899, Nov. 2021.
ISSN:  1745-4549
DOI:  https://doi.org/10.1111/jfpp.15899
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This research aimed to verify how the preparation method affects the functional and technological properties of colorful bean flours to expand their potential for application in various food products. The flour of the cultivar BRS Embaixador (dark red kidney bean) presented the highest total starch content (40.5 g.100 g-1), and the lowest content of resistant starch (3.2 g.100 g-1) and protein (20.9 g.100 g-1), while Jalo Precoce (yellow bean) showed the highest amount of resistant starch (24.3 g.100-1) and protein (25.8 g.100-1). The cooked flours compared with the raw ones presented a reduction in water solubility index, peak viscosity, final viscosity, breakdown, seatback, hardness, adhesiveness, resilience, and emulsification capacity. These results were more evident in flours from presoaked and cooked beans once they had presented a significantly higher intensity of the starch pre-gelatinization. Finally, both preparation processes (presoaked cooked beans or unsoaked cooked beans) improved the technological characteristics of colorful bean flours.
Thesagro:  Cocção; Cor; Farinha; Feijão; Phaseolus Vulgaris; Propriedade Organoléptica; Proteína.
Thesaurus NAL:  Bean flour; Beans; Color; Cooked foods; Cooking; Food preparation; Functional properties; Gelatinization; Pasting properties.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228576/1/jfpp-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36132 - 1UPCAP - DD20212021
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