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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
22/03/2010 |
Data da última atualização: |
23/01/2024 |
Autoria: |
OLIVEIRA, R. P. de; PEREZ, J. R. O.; MUNIZ, J. A.; EVANGELISTA, A. R.; SOUZA, J. C. de; BARCELOS, A. F. |
Título: |
Effect of concentrate: voluminous ratio on the performance of Santa Inês lambs. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Agrotecnologia, v. 33, n. 6, p. 1637-1642, dez. 2009. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The experiment was carried out in the sheep division of Universidade Federal de Lavras, aiming to evaluate the effect of different concentrate : voluminous ratio on the performance of Santa Ins lamb after wean. 40 lambs, male uncastrated, were used and fed with four different diets: diet A (100% concentrate), diet B (75:25 concentrate : voluminous) , diet C (50:50 concentrate : voluminous) , diet D (25:75 concentrate : voluminous). The experimental diets were isoproteic, differing only on its levels of concentrate : voluminous and balanced to meet the nutritional demands according to the recommendation of the Agricultural Research Council (1980). The experimental period was not pre-established, because it corresponded to the necessary period for the last lamb to reach the live weight of 35kg. The dry matter consumption (DMC), crude protein consumption (CPC), fiber in neutral detergent consumption (FNDC) and fiber in acid detergent consumption (FADC), were affected by the different concentrate : voluminous ratio, in which, the animals that received diets with higher concentrate inclusion presenting better results for the variables related to the development. The lambs fed with the diet containing higher inclusion of voluminous did not present weight gain, on the contrary, presented weight loss, since none of the animals reached slaughter weight and the mortality rate was extremely high (80%). [Efeitos da relação concentrado: volumoso sobre o desempenho de cordeiros Santa Inês]. Resumo: O experimento foi conduzido no Setor de Ovinocultura da Universidade Federal de Lavras, com o objetivo de avaliar os efeitos das diferentes relações concentrado:volumoso sobre o desempenho de cordeiros Santa Inês após o desmame. Foram utilizados 40 cordeiros, machos não castrados, que foram alimentados com quatro dietas: dieta A (100% concentrado), dieta B (75:25 concentrado:volumoso), dieta C (50:50 concentrado:volumoso) e dieta D (25:75 concentrado:volumoso). As dietas experimentais foram iso-protéicas, diferenciando apenas em seus níveis de concentrado:volumoso e foram balanceadas para atender às exigências nutricionais segundo as recomendações do Agricultural Research Council (1980). O período experimental não teve duração pré-fixada, pois correspondeu ao período necessário para que o último cordeiro atingisse o peso vivo de 35 Kg. Os consumos de matéria seca (CMS), consumos de proteína bruta (CPB), consumos de fibra em detergente neutro (CFDN) e consumos de fibra em detergente ácido (CFDA), foram afetados pelas diferentes relações de concentrado:volumoso, sendo que, os animais alimentados com dietas com maior inclusão de concentrado apresentaram os melhores resultados para as variáveis relativas ao desenvolvimento. Os cordeiros alimentados com a dieta com maior inclusão de volumoso não apresentaram ganho de peso, pelo contrário, apresentaram perda de peso, sendo que nenhum animal chegou ao peso de abate e a mortalidade foi extremamente alta (80%). MenosAbstract: The experiment was carried out in the sheep division of Universidade Federal de Lavras, aiming to evaluate the effect of different concentrate : voluminous ratio on the performance of Santa Ins lamb after wean. 40 lambs, male uncastrated, were used and fed with four different diets: diet A (100% concentrate), diet B (75:25 concentrate : voluminous) , diet C (50:50 concentrate : voluminous) , diet D (25:75 concentrate : voluminous). The experimental diets were isoproteic, differing only on its levels of concentrate : voluminous and balanced to meet the nutritional demands according to the recommendation of the Agricultural Research Council (1980). The experimental period was not pre-established, because it corresponded to the necessary period for the last lamb to reach the live weight of 35kg. The dry matter consumption (DMC), crude protein consumption (CPC), fiber in neutral detergent consumption (FNDC) and fiber in acid detergent consumption (FADC), were affected by the different concentrate : voluminous ratio, in which, the animals that received diets with higher concentrate inclusion presenting better results for the variables related to the development. The lambs fed with the diet containing higher inclusion of voluminous did not present weight gain, on the contrary, presented weight loss, since none of the animals reached slaughter weight and the mortality rate was extremely high (80%). [Efeitos da relação concentrado: volumoso sobre o desempenho de cordeiros... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brasil; Cana-de-açúcar; Minas Gerais; Raça Santa Inês. |
Thesagro: |
Alimentação; Alimento para animal; Consumo; Nutrição animal; Ovino. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03852naa a2200289 a 4500 001 1661965 005 2024-01-23 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, R. P. de 245 $aEffect of concentrate$bvoluminous ratio on the performance of Santa Inês lambs.$h[electronic resource] 260 $c2009 520 $aAbstract: The experiment was carried out in the sheep division of Universidade Federal de Lavras, aiming to evaluate the effect of different concentrate : voluminous ratio on the performance of Santa Ins lamb after wean. 40 lambs, male uncastrated, were used and fed with four different diets: diet A (100% concentrate), diet B (75:25 concentrate : voluminous) , diet C (50:50 concentrate : voluminous) , diet D (25:75 concentrate : voluminous). The experimental diets were isoproteic, differing only on its levels of concentrate : voluminous and balanced to meet the nutritional demands according to the recommendation of the Agricultural Research Council (1980). The experimental period was not pre-established, because it corresponded to the necessary period for the last lamb to reach the live weight of 35kg. The dry matter consumption (DMC), crude protein consumption (CPC), fiber in neutral detergent consumption (FNDC) and fiber in acid detergent consumption (FADC), were affected by the different concentrate : voluminous ratio, in which, the animals that received diets with higher concentrate inclusion presenting better results for the variables related to the development. The lambs fed with the diet containing higher inclusion of voluminous did not present weight gain, on the contrary, presented weight loss, since none of the animals reached slaughter weight and the mortality rate was extremely high (80%). [Efeitos da relação concentrado: volumoso sobre o desempenho de cordeiros Santa Inês]. Resumo: O experimento foi conduzido no Setor de Ovinocultura da Universidade Federal de Lavras, com o objetivo de avaliar os efeitos das diferentes relações concentrado:volumoso sobre o desempenho de cordeiros Santa Inês após o desmame. Foram utilizados 40 cordeiros, machos não castrados, que foram alimentados com quatro dietas: dieta A (100% concentrado), dieta B (75:25 concentrado:volumoso), dieta C (50:50 concentrado:volumoso) e dieta D (25:75 concentrado:volumoso). As dietas experimentais foram iso-protéicas, diferenciando apenas em seus níveis de concentrado:volumoso e foram balanceadas para atender às exigências nutricionais segundo as recomendações do Agricultural Research Council (1980). O período experimental não teve duração pré-fixada, pois correspondeu ao período necessário para que o último cordeiro atingisse o peso vivo de 35 Kg. Os consumos de matéria seca (CMS), consumos de proteína bruta (CPB), consumos de fibra em detergente neutro (CFDN) e consumos de fibra em detergente ácido (CFDA), foram afetados pelas diferentes relações de concentrado:volumoso, sendo que, os animais alimentados com dietas com maior inclusão de concentrado apresentaram os melhores resultados para as variáveis relativas ao desenvolvimento. Os cordeiros alimentados com a dieta com maior inclusão de volumoso não apresentaram ganho de peso, pelo contrário, apresentaram perda de peso, sendo que nenhum animal chegou ao peso de abate e a mortalidade foi extremamente alta (80%). 650 $aAlimentação 650 $aAlimento para animal 650 $aConsumo 650 $aNutrição animal 650 $aOvino 653 $aBrasil 653 $aCana-de-açúcar 653 $aMinas Gerais 653 $aRaça Santa Inês 700 1 $aPEREZ, J. R. O. 700 1 $aMUNIZ, J. A. 700 1 $aEVANGELISTA, A. R. 700 1 $aSOUZA, J. C. de 700 1 $aBARCELOS, A. F. 773 $tCiência e Agrotecnologia$gv. 33, n. 6, p. 1637-1642, dez. 2009.
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Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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