|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
15/08/2018 |
Data da última atualização: |
25/02/2019 |
Autoria: |
VERISSIMO, M. A. A.; OLIVEIRA, R. A. de; SILVA, S. D. dos A. e; DAROS, E.; HARTER, A. |
Afiliação: |
Mario Alvaro Aloisio Verissimo, Universidade Federal do Paraná - UFPR; Ricardo Augusto de Oliveira, Universidade Federal do Paraná - UFPR; SERGIO DELMAR DOS ANJOS E SILVA, CPACT; Edelclaiton Daros, Universidade Federal do Paraná - UFPR; Adílson Härter, CPACT. |
Título: |
Genetic parameters and performance of sugarcane families under cold stress in the South of Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 5, p. 583-592, maio, 2018. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em português: Parâmetros genéticos e desempenho de famílias de cana-de-açúcar sob estresse por frio no Sul do Brasil. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to estimate the genetic parameters for the performance prediction of sugarcane (Saccharum spp.) families under natural cold stress, in Southern Brazil, and to identify the best combinations of parents aiming at the selection for tolerance to cold. Fifty-three full-sib families were evaluated in an incomplete block design, with five replicates per family, in the municipality of Pelotas, in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. Harvest occurred in August 2013, nine months after planting and after cold spells with negative temperatures down to -2.2ºC. Statistical analyses, performed with the mixed model methodology, detected significant differences among families. Heritability estimates among progeny means were higher than those of individual heritability. Estimates of genetic progress for the traits megagrams of stalks per hectare, megagrams of brix per hectare, and number of stalks indicated gains of 93.8, 91.0, and 53.3%, respectively. A set of eight promising families that combine high estimates for yield and cold stress tolerance was obtained. |
Palavras-Chave: |
Selection; Tolerância ao frio. |
Thesagro: |
Melhoramento Vegetal; Seleção. |
Thesaurus Nal: |
Cold tolerance; Plant breeding; Saccharum. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/181475/1/Genetic-parameters-and-performance-of-sugarcane.pdf
|
Marc: |
LEADER 02019naa a2200265 a 4500 001 2094146 005 2019-02-25 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aVERISSIMO, M. A. A. 245 $aGenetic parameters and performance of sugarcane families under cold stress in the South of Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2018 500 $aTítulo em português: Parâmetros genéticos e desempenho de famílias de cana-de-açúcar sob estresse por frio no Sul do Brasil. 520 $aThe objective of this work was to estimate the genetic parameters for the performance prediction of sugarcane (Saccharum spp.) families under natural cold stress, in Southern Brazil, and to identify the best combinations of parents aiming at the selection for tolerance to cold. Fifty-three full-sib families were evaluated in an incomplete block design, with five replicates per family, in the municipality of Pelotas, in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. Harvest occurred in August 2013, nine months after planting and after cold spells with negative temperatures down to -2.2ºC. Statistical analyses, performed with the mixed model methodology, detected significant differences among families. Heritability estimates among progeny means were higher than those of individual heritability. Estimates of genetic progress for the traits megagrams of stalks per hectare, megagrams of brix per hectare, and number of stalks indicated gains of 93.8, 91.0, and 53.3%, respectively. A set of eight promising families that combine high estimates for yield and cold stress tolerance was obtained. 650 $aCold tolerance 650 $aPlant breeding 650 $aSaccharum 650 $aMelhoramento Vegetal 650 $aSeleção 653 $aSelection 653 $aTolerância ao frio 700 1 $aOLIVEIRA, R. A. de 700 1 $aSILVA, S. D. dos A. e 700 1 $aDAROS, E. 700 1 $aHARTER, A. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 53, n. 5, p. 583-592, maio, 2018.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 46 | |
7. | | OLIVEIRA, L. F. de; GODOY, R. L. de; BIZZO, H. R.; BORGES, S. V. Análises de compostos voláteis em jaca (Artocarpus heterophyllus, Lam.) in natura e desidratada. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 21.; SEMINÁRIO LATINO AMERICANO E DO CARIBE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 2008, Belo Horizonte. Ciência e inovação para o desenvolvimento sustentável: programa, apresentação oral e exposição de pôsteres. Belo Horizonte: SBCTA, 2008.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
10. | | BORGES, S. V.; JORGE, E. C.; CASTRO, F. T.; AMORIM, E.; CAVALCANTI, N. de B. Caracterización física, fisico-quimica y microbiologica de pulpas de umbu (Spondias tuberosa Arr. Cam.) obtenidas por métodos combinados. Alimentaria, Madrid, n. 355, p. 51-55, jul./ago. 2004.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - B |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
13. | | AQUINO, L. P.; BORGES, S. V.; QUEIROZ, F.; ANTONIASSI, R.; CIRILLO, M. A. Extraction of oil from pequi fruit (Caryocar Brasiliense, Camb.) using several solvents and their mixtures. Grasas y Aceites, Madrid, v. 62, n. 3, p. 245-252, Jul./Sept. 2011.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
15. | | FIGUEIREDO, V. O.; GASPAR, A.; BORGES, S. V.; DELLA MODESTA, R. C. Efeito da substituicao parcial e total da gordura animal sobre a composicao quimica da salsicha tipo viena. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 17., 2000, Fortaleza, CE. Livro de resumos... Fortaleza: SBCTA, 2000. v.3 , p.11.113, 2000.Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
16. | | FIGUEIREDO, V. O.; GASPAR, A.; BORGES, S. V.; DELLA MODESTA, R. C. Efeito da substituicao parcial e total da gordura animal sobre as propriedades fisicas e aceitacao de salsicha tipo viena. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 17., 2000, Fortaleza, CE. Livro de resumos... Fortaleza: SBCTA, 2000. v.3 , p.11.26, 2000.Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
18. | | OLIVEIRA, L. F. de; GODOY, R. L. de O.; BORGES, S. V. Desenvolvimento tecnológico de jaca (Artocarpus heterophyllus, Lam.) desidratada. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ECONOMIA DOMÉSTICA, 20.; ENCONTRO LATINO-AMERICANO DE ECONOMIA DOMÉSTICA, 8.; ENCONTRO INTERCONTINENTAL DE ECONOMIA DOMÉSTICA, 1., 2009, Fortaleza. Família e economia doméstica: reflexões, perspectivas e desafios. Fortaleza: UFC, 2009.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
Registros recuperados : 46 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|