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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Uva e Vinho. Para informações adicionais entre em contato com cnpuv.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
16/12/2008 |
Data da última atualização: |
16/09/2009 |
Autoria: |
OLIVEIRA, R. P.; SCIVITTARO, W. B. |
Afiliação: |
Roberto Pedroso de oliveira, Walkyria Bueno Scivittaro, Embrapa Clima Temperado. |
Título: |
PRODUÇÃO de morangueiro cv. "Cegnidarem" sob túnel plástico. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Ciência Rural, Santa Maria, v. 38, n. 9, p. 2613-2617, dez. 2008. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a produção de morangueiro ?Cegnidarem?, de dia neutro, comparandoa com a produção das cultivares ?Aromas? e ?Diamante? nas condições climáticas da região Sul do Rio Grande do Sul. O experimento foi realizado em Pelotas, utilizando sistema de produção sob túnel baixo e irrigação por gotejamento. O transplantio das mudas foi realizado em julho de 2007. O delineamento experimental foi de blocos casualizados com parcelas subdivididas no tempo, com quatro repetições. As unidades experimentais foram constituídas por 30 plantas, que foram avaliadas quanto ao número, à produção e à matéria fresca dos frutos, semanalmente, no período de outubro de 2007 a janeiro de 2008. A produção acumulada de frutos por planta da cv. ?Cegnidarem? (613,9g) é maior que a da ?Aromas? (536,1g) e ?Diamante? (431,5g). Além disso, o número de frutos produzidos por planta da ?Cegnidarem? (39,2) é maior que o da ?Aromas? (32,2) e o da ?Diamante? (22,6). No entanto, a matéria fresca média dos frutos da ?Cegnidarem? (15,3g) é menor que a da ?Diamante? (18,5g). Em função do desempenho produtivo obtido, a cv. ?Cegnidarem? consiste em mais uma alternativa para os produtores de morango da região Sul do Rio Grande do Sul. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Cultivar Anomas; Cultivar Cenidarem; Cultivar Diamante; Rio Grande do Sul; Túnel plástico. |
Thesagro: |
Competição de Variedade; Fruticultura; Irrigação por Gotejamento; Morango; Plasticultura; Produção; Produtividade. |
Thesaurus Nal: |
Fragaria ananassa. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02123naa a2200301 a 4500 001 1781135 005 2009-09-16 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, R. P. 245 $aPRODUÇÃO de morangueiro cv. "Cegnidarem" sob túnel plástico. 260 $c2008 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar a produção de morangueiro ?Cegnidarem?, de dia neutro, comparandoa com a produção das cultivares ?Aromas? e ?Diamante? nas condições climáticas da região Sul do Rio Grande do Sul. O experimento foi realizado em Pelotas, utilizando sistema de produção sob túnel baixo e irrigação por gotejamento. O transplantio das mudas foi realizado em julho de 2007. O delineamento experimental foi de blocos casualizados com parcelas subdivididas no tempo, com quatro repetições. As unidades experimentais foram constituídas por 30 plantas, que foram avaliadas quanto ao número, à produção e à matéria fresca dos frutos, semanalmente, no período de outubro de 2007 a janeiro de 2008. A produção acumulada de frutos por planta da cv. ?Cegnidarem? (613,9g) é maior que a da ?Aromas? (536,1g) e ?Diamante? (431,5g). Além disso, o número de frutos produzidos por planta da ?Cegnidarem? (39,2) é maior que o da ?Aromas? (32,2) e o da ?Diamante? (22,6). No entanto, a matéria fresca média dos frutos da ?Cegnidarem? (15,3g) é menor que a da ?Diamante? (18,5g). Em função do desempenho produtivo obtido, a cv. ?Cegnidarem? consiste em mais uma alternativa para os produtores de morango da região Sul do Rio Grande do Sul. 650 $aFragaria ananassa 650 $aCompetição de Variedade 650 $aFruticultura 650 $aIrrigação por Gotejamento 650 $aMorango 650 $aPlasticultura 650 $aProdução 650 $aProdutividade 653 $aBrasil 653 $aCultivar Anomas 653 $aCultivar Cenidarem 653 $aCultivar Diamante 653 $aRio Grande do Sul 653 $aTúnel plástico 700 1 $aSCIVITTARO, W. B. 773 $tRevista Ciência Rural, Santa Maria$gv. 38, n. 9, p. 2613-2617, dez. 2008.
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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Biblioteca |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
14/03/2019 |
Data da última atualização: |
14/03/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BARBOSA, M. Q.; QUEIROGA, R. de C. R. E.; BERTOZZO, C. C. de M. S.; ARAÚJO, D. F. de S.; OLIVEIRA, L. I. G.; SILVA, J. Y. P.; BOMFIM, M. A. D.; GUERRA, G. C. B.; COSTA, S.; BESSA, R.; ALVES, S.; SOARES, J. K. B. |
Afiliação: |
MAYARA QUEIROGA BARBOSA, Federal University of Campina Grande (UFCG) - Campina Grande, PB, Brazil; RITA DE CÁSSIA RAMOS EGYPTO QUEIROGA, Federal University of Paraíba (UFPB) - Campina Grande, PB, Brazil; CAMILA CAROLINA DE MENEZES SANTOS BERTOZZO, Federal University of Campina Grande (UFCG) - Campina Grande, PB, Brazil; DALINE FERNANDES DE SOUZA ARAÚJO, Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN) - Natal, RN, Brazil.; LOUISE IARA GOMES OLIVEIRA, Federal University of Campina Grande (UFCG) - Campina Grande, PB, Brazil; JAIELISON YANDRO PEREIRA SILVA, Federal University of Campina Grande (UFCG) - Campina Grande, PB, Brazil; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; GERLANE COELHO BERNARDO GUERRA, Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN) - Natal, RN, Brazil.; SUEDNA COSTA; RUI BESSA, University of Lisbon, Lisboa, Portugal; SUSANA ALVES, University of Lisbon, Lisboa, Portugal; JULIANA KESSIA BARBOSA SOARES, Federal University of Campina Grande (UFCG) - Campina Grande, PB, Brazil. |
Título: |
Effect of diets with goat milk fat supplemented with exercise on anxiety and oxidative stress in the brains of adult rats. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Food Function, v. 9, p. 9, 2891-2901, 2018. |
DOI: |
DOI: 10.1039/c7fo01764b |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The objective of this study is to evaluate the effects of a diet with goat milk fat supplemented with physical training on markers of oxidative stress in the brain and anxiety behavior in rats. Adult male rats were randomly divided into six groups (n = 10 per group): control sedentary (CON) and exercised (CON-EX) groups, goat milk fat sedentary (GM) and exercised (GM-EX) groups, goat milk fat enriched with CLA sedentary (GM-CLA) and exercised (GM-CLA-EX) groups. The exercised groups were submitted to treadmill running during four weeks. Anxiety parameters were evaluated with the open field (OF) and elevated plus maze (EPM) tests. Malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels were measured in the brain. Compared to the CON and GM groups, the GM-CLA group (p < 0.05), in which the animals were treated with goat milk fat with an increased CLA content, showed higher rearing. All exercised animals presented an increase in grooming when compared to sedentary animals. The number of entries in the open arms and time spent in the open arms was higher in sedentary groups (p < 0.05). MDA levels in the brain were lower in the GM group when compared to those in the CON group (p < 0.05). MDA increased in exercised animals (p < 0.05). GM and GM-CLA groups showed a significant elevation in the GSH levels in the brain. Goat milk fat, however, showed a potential effect on the reduction of oxidative stress, which was associated with a reduction in anxiety behavior. However, this beneficial effect was reversed when exercise was involved. MenosAbstract: The objective of this study is to evaluate the effects of a diet with goat milk fat supplemented with physical training on markers of oxidative stress in the brain and anxiety behavior in rats. Adult male rats were randomly divided into six groups (n = 10 per group): control sedentary (CON) and exercised (CON-EX) groups, goat milk fat sedentary (GM) and exercised (GM-EX) groups, goat milk fat enriched with CLA sedentary (GM-CLA) and exercised (GM-CLA-EX) groups. The exercised groups were submitted to treadmill running during four weeks. Anxiety parameters were evaluated with the open field (OF) and elevated plus maze (EPM) tests. Malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels were measured in the brain. Compared to the CON and GM groups, the GM-CLA group (p < 0.05), in which the animals were treated with goat milk fat with an increased CLA content, showed higher rearing. All exercised animals presented an increase in grooming when compared to sedentary animals. The number of entries in the open arms and time spent in the open arms was higher in sedentary groups (p < 0.05). MDA levels in the brain were lower in the GM group when compared to those in the CON group (p < 0.05). MDA increased in exercised animals (p < 0.05). GM and GM-CLA groups showed a significant elevation in the GSH levels in the brain. Goat milk fat, however, showed a potential effect on the reduction of oxidative stress, which was associated with a reduction in anxiety behavior. However, this ... Mostrar Tudo |
Thesaurus NAL: |
Goat milk; Goats. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02434naa a2200289 a 4500 001 2107048 005 2019-03-14 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $aDOI: 10.1039/c7fo01764b$2DOI 100 1 $aBARBOSA, M. Q. 245 $aEffect of diets with goat milk fat supplemented with exercise on anxiety and oxidative stress in the brains of adult rats.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract: The objective of this study is to evaluate the effects of a diet with goat milk fat supplemented with physical training on markers of oxidative stress in the brain and anxiety behavior in rats. Adult male rats were randomly divided into six groups (n = 10 per group): control sedentary (CON) and exercised (CON-EX) groups, goat milk fat sedentary (GM) and exercised (GM-EX) groups, goat milk fat enriched with CLA sedentary (GM-CLA) and exercised (GM-CLA-EX) groups. The exercised groups were submitted to treadmill running during four weeks. Anxiety parameters were evaluated with the open field (OF) and elevated plus maze (EPM) tests. Malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels were measured in the brain. Compared to the CON and GM groups, the GM-CLA group (p < 0.05), in which the animals were treated with goat milk fat with an increased CLA content, showed higher rearing. All exercised animals presented an increase in grooming when compared to sedentary animals. The number of entries in the open arms and time spent in the open arms was higher in sedentary groups (p < 0.05). MDA levels in the brain were lower in the GM group when compared to those in the CON group (p < 0.05). MDA increased in exercised animals (p < 0.05). GM and GM-CLA groups showed a significant elevation in the GSH levels in the brain. Goat milk fat, however, showed a potential effect on the reduction of oxidative stress, which was associated with a reduction in anxiety behavior. However, this beneficial effect was reversed when exercise was involved. 650 $aGoat milk 650 $aGoats 700 1 $aQUEIROGA, R. de C. R. E. 700 1 $aBERTOZZO, C. C. de M. S. 700 1 $aARAÚJO, D. F. de S. 700 1 $aOLIVEIRA, L. I. G. 700 1 $aSILVA, J. Y. P. 700 1 $aBOMFIM, M. A. D. 700 1 $aGUERRA, G. C. B. 700 1 $aCOSTA, S. 700 1 $aBESSA, R. 700 1 $aALVES, S. 700 1 $aSOARES, J. K. B. 773 $tFood Function$gv. 9, p. 9, 2891-2901, 2018.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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