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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
14/01/2003 |
Data da última atualização: |
14/01/2003 |
Autoria: |
LEAL, I. R.; OLIVEIRA, P. S. |
Título: |
Foraging ecology of attine ants in a neotropical savanna: seasonal use a fungal substrate in the cerrado vegetation of Brazil. |
Ano de publicação: |
2000 |
Fonte/Imprenta: |
Insectes Sociaux, Paris, v. 47, p. 376-382, 2000. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this study we identified the material collected as fungal substrate by attine ants in the cerrado vegetation of Southeast Brazil. A total of 313 colonies of the evolutionary more primitive (genera Cyphomyrmex, Mycetarotes, Mycocepurus, Myrmicocrypta) and transitional attiness (genera Sericomyrmex and Trachymyrmex) were marked in the field and monitored monthly, during one year. Attines collected material from 53 plant species in 28 families. Items included leaves, flowers, fruits, seeds, wood, mosses, lichens, insect feces and corpses. Flowers and fruits were items most frequently collected by all genera, especially during the wet season when these plant parts are more abundant in the cerrado. During the season, the ants diversified the material collected, and the frequency of different items varied across the ant genera. The most primitive genera collected mainly insect feces and corpses, while the intermediate ones relied on vegetative plant parts such as recently fallen leaflets. Seeds and other materials such as mosses, lichens, and wood were also more commonly used dry months. The use of these resources was associated with greater foraging distances by all genera in dry months. The results indicate that lower attines present na oppotunistic foraging behavior, by collecting items in the vicinity of their nests, and in accordance with the phenology of the cerrado vegetation. We briefly discuss some general evolutionary trends within the Attini. |
Thesagro: |
Cerrado; Formiga; Vegetação. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Registros recuperados : 153 | |
9. | | MARINHO-FILHO, J.; REIS, M. L.; OLIVEIRA, P. S. de; VIEIRA, E. M.; PAES, M. N. Diversity standards and small mannual numbers: conservation of the cerrado biodiversity. Anais da Academia Brasileira de Ciencias, v.66, p.149-157, 1994. Suplemento. 4 figuras; 3 tabelas. Apresentado no "Workshop on Ecology and Biodiversity", Rio de Janeiro, 1994.Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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12. | | OLIVEIRA, P. S.; FREIRE JUNIOR, M.; OLIVEIRA, A. H.; CAMPOS, R. da S.; FREITAS-SILVA, O. Efeitos da irradiação por feixe de elétrons sobre a cor da casca e a incidência de fungos em mamão "Golden". In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PROCESSAMENTO MÍNIMO E PÓS COLHEITA DE FRUTAS, FLORES E HORTALIÇAS, 1.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA, FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 5.; ENCONTRO NACIONAL SOBRE PROCESSAMENTO MÍNIMO DE FRUTAS E HORTALIÇAS, 8., 2015, Aracaju. Avanço na conservação e qualidade de frutas, flores e hortaliças. Aracaju, 2015. 8 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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13. | | OLIVEIRA, P. S.; FREIRE JUNIOR, M.; CAMPOS, R. da S.; OLIVEIRA, A. H. Efeitos de tratamentos pós-colheita sobre a firmeza da polpa de mamão "Golden". In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PROCESSAMENTO MÍNIMO E PÓS COLHEITA DE FRUTAS, FLORES E HORTALIÇAS, 1.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA, FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 5.; ENCONTRO NACIONAL SOBRE PROCESSAMENTO MÍNIMO DE FRUTAS E HORTALIÇAS, 8., 2015, Aracaju. Avanço na conservação e qualidade de frutas, flores e hortaliças. Aracaju, 2015. 7 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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16. | | RESENDE, F. V.; SOUZA, L. S. de; OLIVEIRA, P. S. R. de; GUALBERTO, R. Uso de cobertura morta vegetal no controle da umidade e temperatura do solo, na incidência de plantas invasoras e na produção da cenoura em cultivo de verão. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 1, p. 100-105, jan./fev. 2005.Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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20. | | BORGES, A. L.; SILVA, J. T. A. da; OLIVEIRA, A. M. G.; OLIVEIRA, P. S. d'. Nutrição e adubação. In: FERREIRA, C. F.; SILVA, S. de O. e; AMORIM, E. P.; SEREJO, J. A. dos S. (Ed.). O agronegócio da banana. Brasília, DF: Embrapa, 2016. 331-398Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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Registros recuperados : 153 | |
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