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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
06/12/2013 |
Data da última atualização: |
18/02/2014 |
Autoria: |
MENDES, F. da S.; JARDIM, F. C. da S.; CARVALHO, J. A. P. de; SOUZA, D. V.; ARAÚJO, C. B.; OLIVEIRA, M. G. de; LEAL, E. da S. |
Título: |
Dinâmica da estrutura da vegetação do sub-bosque sob influência da exploração em uma floresta de terra firme no município de Moju-PA. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Florestal, Santa Maria, RS, v. 23, n. 2, p. 377-389, abr./jun. 2013. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Amazônia Oriental; Clareiras; Eastern Amazon forest; Exploração de impacto reduzido; Reduced impact logging. |
Thesaurus Nal: |
canopy gaps. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
30/07/2013 |
Data da última atualização: |
30/07/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
WELKE, J. E.; MANFROI, V.; ZANUS, M.; LAZZAROTTO, M.; ZINI, C. A. |
Afiliação: |
JULIANE ELISA WELKE, UFRGS; VITOR MANFROI, UFRGS; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; CLÁUDIA ALCARAZ ZINI, UFRGS. |
Título: |
Differentiation of wines according to grape variety using multivariate analysis of comprehensive two-dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometric detection data. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, n. 141, p. 3897-3905, 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) combined with comprehensive two-dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometry detection (GCÂGC/TOFMS) was used to analyse the volatiles in five types of wines elaborated with grapes of Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc and Pinot Noir varieties. Fisher ratio, principal component analysis (PCA) and stepwise linear discriminant analysis (SLDA) were used to develop a discriminant model and, as a result, 12 volatile compounds enabled differentiation and classification of wines according to grape cultivars. A detailed examination of GCÂGC/TOFMS data showed that the use of one-dimensional gas chromatography with a mass spectrometric detector (1D-GC/MS) would probably result in misidentification of some of these 12 compounds, as they showed partial coelution with other components in the first chromatographic dimension. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Composto volátil; Espectofotometria; Fisher ratio; PCA; Rio grande do sul; Serra gaúcha; Volatie compound; Wine. |
Thesagro: |
Cromatografia Gasosa; Vinho. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01822naa a2200301 a 4500 001 1963021 005 2013-07-30 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aWELKE, J. E. 245 $aDifferentiation of wines according to grape variety using multivariate analysis of comprehensive two-dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometric detection data.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aHeadspace solid-phase microextraction (HS-SPME) combined with comprehensive two-dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometry detection (GCÂGC/TOFMS) was used to analyse the volatiles in five types of wines elaborated with grapes of Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc and Pinot Noir varieties. Fisher ratio, principal component analysis (PCA) and stepwise linear discriminant analysis (SLDA) were used to develop a discriminant model and, as a result, 12 volatile compounds enabled differentiation and classification of wines according to grape cultivars. A detailed examination of GCÂGC/TOFMS data showed that the use of one-dimensional gas chromatography with a mass spectrometric detector (1D-GC/MS) would probably result in misidentification of some of these 12 compounds, as they showed partial coelution with other components in the first chromatographic dimension. 650 $aCromatografia Gasosa 650 $aVinho 653 $aBrasil 653 $aComposto volátil 653 $aEspectofotometria 653 $aFisher ratio 653 $aPCA 653 $aRio grande do sul 653 $aSerra gaúcha 653 $aVolatie compound 653 $aWine 700 1 $aMANFROI, V. 700 1 $aZANUS, M. 700 1 $aLAZZAROTTO, M. 700 1 $aZINI, C. A. 773 $tFood Chemistry$gn. 141, p. 3897-3905, 2013.
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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