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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Trigo.
Data corrente:  16/12/2021
Data da última atualização:  17/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, M. E. A. S.; ALVES, T. O.; GUTKOSKI, L. C.; MIRANDA, M. Z. de; FERREIRA, M. S. L.; TAKEITI, C. Y.
Afiliação:  MARIA EUGENIA ARAUJO SILVA OLIVEIRA, 1Food and Nutrition Graduate Program, Nutrition School, Federal University of the State of Rio de Janeiro, UNIRIO, Rio de Janeiro, Brazil; THAIS DE OLIVEIRA ALVES, 1Food and Nutrition Graduate Program, Nutrition School, Federal University of the State of Rio de Janeiro, UNIRIO, Rio de Janeiro, Brazil; LUIZ CARLOS GUTKOSKI, 1Food and Nutrition Graduate Program, Nutrition School, Federal University of the State of Rio de Janeiro, UNIRIO, Rio de Janeiro, Brazil; MARTHA ZAVARIZ DE MIRANDA, CNPT; MARIANA SIMÕES LARRAZ FERREIRA, 1Food and Nutrition Graduate Program, Nutrition School, Federal University of the State of Rio de Janeiro, UNIRIO, Rio de Janeiro, Brazil; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, 1Food and Nutrition Graduate Program, Nutrition School, Federal University of the State of Rio de Janeiro, UNIRIO, Rio de Janeiro, Brazil.
Título:  Brazilian Cerrado wheat: Technological quality of genotypes grown in tropical locations.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Processing and Preservation, e16228, p. 1-17, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1111/jfpp.16228
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazilian Cerrado wheat has emerged as an alternative to expand a new agricultural frontier in tropical areas. In this study, technological quality of 34 samples grown in five locations situated in the Cerrado Mineiro was evaluated in terms of their grain, flour, and starch properties. Damaged starch was positively (p < .05) correlated with Single Kernel Characterization System parameters (r = 0.578) and pasting properties (r = 0.761), and negatively (p < .05) correlated with enthalpy (r = −0.400) and relative crystallinity (r = −0.379). The irrigation system strongly influenced the starch characteristics, rheological, and pasting properties. Piumhi location showed the highest mean of resistant starch (0.80 g/100g), bringing an interesting prebiotic appeal to these samples. Gluten index (mean = 90.6) and damaged starch (mean = 5.0%) values showed that genotypes present suitable standards for bakery products. This pioneering study highlights promising agronomic materials for cultivation in the Brazilian Cerrado region, which has great potential to produce tropical wheat. Practical applications Wheat is the second most significant staple grain after maize, constituting a strategic role in food security to the world economy. In Brazil, more than 90% of wheat is grown in traditional areas that include subtropical climates. In this scenario, Brazilian Cerrado has been standing out as a potential region for wheat cultivation to produce improver wheat class that is the ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Grain; Maize; Wheat flour quality.
Thesagro:  Amido; Farinha de Trigo; Grão; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento; Trigo.
Thesaurus Nal:  Flour; Food processing quality; Grain foods; Starch; Vegetable products; Wheat.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229332/1/Food-Processing-Preservation-2021-Oliveira-Brazilian-Cerrado-wheat-Technological-quality-of-genotypes-grown-in.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT45292 - 1UPCAP - DD
CTAA15252 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  28/11/2008
Data da última atualização:  27/09/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  HECKLER, B. M. M.; COMIRAN, F.; BERGONCI, J. I.; BERGAMASCHI, H.; SANTOS, H. P. dos; MANDELLI, F.; ROSA, V.; ALBA, D.; ZANATTA, F.
Afiliação:  BRUNA MARIA MACHADO HECKLER, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; FLÁVIA COMIRAN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; JOÃO ITO BERGONCI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; HOMERO BERGAMASCHI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV; FRANCISCO MANDELLI, CNPUV; VANESSA ROSA, UFRGS; DIANE ALBA, UFRGS; FRANCINE ZANATTA, UERGS.
Título:  Condição hídrica e rendimento de uvas Niágara Rosada sob cobertura plástica e a céu aberto.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 6.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 2., 2008, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008.
Páginas:  p. 18.
Idioma:  Português
Notas:  Resumo.
Conteúdo:  A cobertura plástica altera o microclima das videiras, principalmente com relação à demanda evaporativa da atmosfera e radiação solar incidente. Estas mudanças afetam as trocas gasosas e, consequentemente, alteram a condição hídrica das plantas.
Palavras-Chave:  Anais; CNPUV; Cobertura plástica; IC; Iniciação cientifica; Niága Rosada.
Thesagro:  Água; Cultivo Protegido; Uva; Viticultura.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/543252/1/10338.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV10338 - 1UPCRA - DD630.72E56r
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