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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  17/12/2018
Data da última atualização:  24/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MILHOMENS, G. C.; ALMEIDA, C. G. de; ZANETTE, R. de S. S.; SOUZA, N. L. G. D. de; MUNK, M.; BRANDAO, H. de M.; OLIVEIRA, L. F. C. de.
Afiliação:  Gabriela Costa Milhomens, Universidade Federal de Tocantins; Camila Guimarães de Almeida; Rafaella de Sousa Salomão Zanette, UFJF; Nelson Luis Gonçalves Dias de Souza, Universidade Federal de Tocantins; Michele Munk, UFJF; HUMBERTO DE MELLO BRANDAO, CNPGL; Luiz Fernando Cappa de Oliveira, UFJF.
Título:  Biocompatibility and adsorption properties of hydrogels obtained by graft polymerization of acrylic acid on cellulose from rice hulls.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Iranian Polymer Journal, v. 27, n. 12, p. 1023-1032, 2018.
DOI:  10.1007/s13726-018-0672-z
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract Hydrogels constitute a group of cross-linked polymeric materials with the capability of swelling and retaining large amounts of water without dissolving. In this work, the hydrogels were obtained by grafting the acrylic acid on cellulose from rice hulls and cross-linking it with glycerol, ethylene glycol, and polyethylene glycol (Mw =200 and 10,000 g mol−1). The samples were characterized using IR and Raman spectroscopy, the absence of the bands at 1636 and 1614 cm−1 (in IR) and at 1659 and 1637 cm−1 (in Raman), in the spectra of grafted cellulose and assigned to ν(C=C), indicated the polymerization process and the absence of the monomer residual. The cross-linking process was verified by the appearance of bands at 1090 cm−1 (IR) and 996 cm−1 (Raman), attributed to ν(C?O?C). Thermogravimetric analysis showed that the cross-linked sample with glycerol presented the lowest thermal stability. The molecular mass of CDClCC-g-AA was 55.56±5.21 kDa with an R2 of 0.9741 and the CDClCC average particle size of 694 nm. The topography and the average roughness of the samples were obtained by atomic force microscopy and the samples that were cross-linked with the polyethylene glycol presented greater roughness. The degree of swelling was lower in the sample cross-linked with ethylene glycol, which was related to its higher degree of cross-linking. Finally, the biocompatibility of the samples was studied by analyzing the toxic effect of th... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Graft polymerization; Hydrogel.
Thesaurus Nal:  Acrylic acid; Biocompatibility; Cellulose; Spectroscopy.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL24319 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  26/04/2007
Data da última atualização:  01/10/2010
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  LANNA, A. C.; PINHEIRO, P. V.; BARRIGOSSI, J. A. F.; VILELA, A. F. da C.; BRONDANI, R. P. V.; KOAKUZU, S. N.; FERRARESI, T. M.; SILVA, J. F. A.; PEREIRA, S. H.
Afiliação:  Embrapa Arroz e Feijão.
Título:  Programa de gerenciamento de resíduos de laboratório e campos experimentais na Embrapa Arroz e Feijão.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2005.
Páginas:  36 p.
Série:  (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 186).
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho é apresentar o programa de gerenciamento de resíduos de laboratórios e campos experimentais que está sendo implementado na Embrapa Arroz e Feijão.
Palavras-Chave:  Agrotóxicos; Campos experimentais; Laboratórios; Resíduos.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPAF/25053/1/doc_186.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF25053 - 1UMTFL - DDDOC 186CNPAF2005.do186
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