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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  18/03/2024
Data da última atualização:  18/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  CORRÊA, G. M.; HUTHER, C. M.; MELO, P. S. de; ROCHA, N. P. de S.; NORONHA, A. C. R. de; OLIVEIRA, J. R. de; TAVARES, S. R. de L.
Afiliação:  GABRIELA MARTINS CORRÊA, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; CRISTINA MOLL HUTHER, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; PEDRO SOARES DE MELO, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; NICOLE PEREIRA DE SOUZA ROCHA, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; ANA CAROLINA RIBEIRO DE NORONHA, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; JULIA RAMOS DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; SILVIO ROBERTO DE LUCENA TAVARES, CNPS.
Título:  Cultivation of water lettuce with different doses of salinity.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: WORKSHOP ON BIOSYSTEMS ENGINEERING - WEB 9.0, 9., 2023, Niterói. Proceedings [...]. Niterói: AGRHA Consulting, 2023. p. 232-236.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  With the increase in pollution of water bodies, there is a need to look for decontamination alternatives. Thus, there is a need for more studies aimed at removing these pollutants, with phytoremediation emerging as an alternative, using accumulator plants such as water lettuce (Pistia stratiotes), which is a macrophyte found in fresh surface waters with a high amount of organic matter. This study sought to assess how some growth parameters and the chlorophyll concentration of water lettuce might be affected when grown in different doses of salt. To this end, an experiment was carried out in which the plants were grown for 14 days in pots containing different doses of NaCl: T1: Control (0 g/L); T2: water + 2 g/L of a nutrient solution composed of Nitrogen, Phosphorus and Potassium (15-30-15); T3: 1% of the dose of sea salt diluted in water (0.35 g/L); T4: 5% (1.75 g/L) and T5: 10% (3.5 g/L), each with 5 replicates. Leaf number, plant neck diameter and chlorophyll concentration were analyzed. The number of leaves increased in all treatments, while the diameter decreased in the presence of the nutrient solution, and in the doses of 1.75 and 3.5 g/L. The chlorophyll concentration was higher in the nutrient solution and at the 3.5 g/L dose. This indicates that small doses of salt do not affect plant growth.
Palavras-Chave:  Chlorophyll concentration; Saline stress.
Thesagro:  Pistia Stratiotes.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162926/1/Cultivation-of-water-lettuce-with-different-doses-of-salinity-2023.pdf
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Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS21435 - 1UPCAA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte.
Data corrente:  28/09/2011
Data da última atualização:  22/11/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  BARBOSA, R. A.; NASCIMENTO JÚNIOR, D. do; VILELA, H. H; SILVA, S. C. da; EUCLIDES, V. P. B.; SBRISSIA, A. F.; SOUSA, B. M. de L.
Afiliação:  RODRIGO AMORIM BARBOSA, CNPGC; Domicio do Nascimento Júnior, Universidade Federal de Viçosa, Departamento de Zootecnia, Viçosa/MG.; Hélio Henrique Vilela, Universidade Federal de Viçosa, Departamento de Zootecnia, Viçosa/MG.; Sila Carneiro da Silva, Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Departamento de Zootecnia, Piracicaba/SP.; VALERIA PACHECO BATISTA EUCLIDES, CNPGC; André Fischer Sbrissia, Universidade do Estado de Santa Catarina, Departamento de Produção Animal e Alimentos, Lages/SC; Braulio Maia de Lana Sousa, Universidade Federal de Viçosa, Departamento de Zootecnia, Viçosa/MG.
Título:  Morphogenetic and structural characteristics of guinea grass pastures submitted to three frequencies and two defoliation severities.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Zootecnia,v.40, n.5, p.947-954, 2011.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  It was evaluated the morphogenic and structural characteristics of guinea grass under rotational at three grazing intervals and two defoliation intensities. Grazing intervals corresponded to the time needed by the forage canopy to reach 90, 95 or 100% of incident light interception during regrowth and they were evaluated combined to two defoliation severities (post-grazing conditions, 25 and 50 cm of height), being allocated to experimental units according to a complete randomized design, with three replicates and 3 × 2 factorial arrangement. The experiment was conducted from July 2003 to May 2004. For evaluation of morphogenetic and structural characteristics, ten tillers per experimental unit were selected. Morphogenetic and structural characteristics were strongly influenced by seasons of the year inasmuch as leaf elongation rate increased 3.5 fold from winter to summer. In addition to year season effect, there was also an effect of defoliation frequencies on tiller population density, which was greater in the defoliation period corresponding to 90% of light interception, especially if evaluated in relation to the interval corresponding to 100% of light interception. Defoliation frequency is determinant in expression of phenotypic plasticit, acting on the control of stem elongation.
Palavras-Chave:  Manejo do pastejo.
Thesagro:  Panicum Maximum; Pastagem.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42584/1/valeria2.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGC14203 - 1UPCAP - DD
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