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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
31/01/2002 |
Data da última atualização: |
30/10/2018 |
Autoria: |
OLIVEIRA, J. E. de; TORRES, J. B.; CARRANO-MOREIRA, A.F.; RAMALHO, F. de S. |
Afiliação: |
José Eudes Moraes de Oliveira, Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE/Departamento de Agronomia e Fitossanidade; Jorge Braz Torres, Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE/Departamento de Agronomia e Fitossanidade; Alberto Fábio Carrano-Moreira, Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE/Departamento de Agronomia e Fitossanidade; FRANCISCO DE SOUSA RAMALHO, CNPA. |
Título: |
Biologia de Podisus nigrispinus predando lagartas de Alabama argillacea em campo. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 1, p. 7-14, jan. 2002 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Biology of Podisus nigrispinus preying on Alabama argillacea caterpillars in field. |
Conteúdo: |
Este trabalho estudou o desenvolvimento ninfal, a reprodução e a taxa de predação de Podisus nigrispinus (Dallas) alimentados ou não com lagartas de Alabama argillacea (Huebner) em plantas de algodão no campo. Ninfas e adultos do predador foram confinadas em folhas de algodão sem alimentação ou alimentadas com duas lagartas de 70±10 mg oferecidas em intervalos de 1, 3 e 6 dias. O desenvolvimento ninfal de P. nigrispinus, exceto no terceiro ínstar, aumentou com o intervalo de alimentação. Ninfas sem alimento atingiram o terceiro ínstar com sobrevivência de 16,7% e 100% de mortalidade posteriormente. Com alimentação diária e a cada três dias, a sobrevivência de ninfas de P. nigrispinus foi maior que 60% e superior àquelas com alimentação a cada seis dias. A predação de lagartas por ninfas alimentadas diariamente foi 12,7 e 13,2 lagartas predadas por indivíduos que originaram machos e fêmeas, respectivamente, e de 54,7 lagartas por fêmea na fase adulta. Fêmeas, com alimentação diária, apresentaram maior fecundidade, porém com períodos de pré-oviposição, de reprodução e de longevidade semelhantes entre todos os intervalos de alimentação. O fornecimento diário de duas lagartas excedeu a taxa diária de predação de ninfas e adultos, que foi de 0,7 e 1,1 lagartas por dia, respectivamente. Intervalos de alimentação de três e seis dias afetaram o desenvolvimento e reprodução de P. nigrispinus. |
Palavras-Chave: |
agentes de controle biológico; biological control organisms; ninfas; predator. |
Thesagro: |
Gossypium Hirsutum; Predador. |
Thesaurus Nal: |
nymphs. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/21217/1/pab20_157.pdf
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Marc: |
LEADER 02292naa a2200253 a 4500 001 1106107 005 2018-10-30 008 2002 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, J. E. de 245 $aBiologia de Podisus nigrispinus predando lagartas de Alabama argillacea em campo. 260 $c2002 500 $aTítulo em inglês: Biology of Podisus nigrispinus preying on Alabama argillacea caterpillars in field. 520 $aEste trabalho estudou o desenvolvimento ninfal, a reprodução e a taxa de predação de Podisus nigrispinus (Dallas) alimentados ou não com lagartas de Alabama argillacea (Huebner) em plantas de algodão no campo. Ninfas e adultos do predador foram confinadas em folhas de algodão sem alimentação ou alimentadas com duas lagartas de 70±10 mg oferecidas em intervalos de 1, 3 e 6 dias. O desenvolvimento ninfal de P. nigrispinus, exceto no terceiro ínstar, aumentou com o intervalo de alimentação. Ninfas sem alimento atingiram o terceiro ínstar com sobrevivência de 16,7% e 100% de mortalidade posteriormente. Com alimentação diária e a cada três dias, a sobrevivência de ninfas de P. nigrispinus foi maior que 60% e superior àquelas com alimentação a cada seis dias. A predação de lagartas por ninfas alimentadas diariamente foi 12,7 e 13,2 lagartas predadas por indivíduos que originaram machos e fêmeas, respectivamente, e de 54,7 lagartas por fêmea na fase adulta. Fêmeas, com alimentação diária, apresentaram maior fecundidade, porém com períodos de pré-oviposição, de reprodução e de longevidade semelhantes entre todos os intervalos de alimentação. O fornecimento diário de duas lagartas excedeu a taxa diária de predação de ninfas e adultos, que foi de 0,7 e 1,1 lagartas por dia, respectivamente. Intervalos de alimentação de três e seis dias afetaram o desenvolvimento e reprodução de P. nigrispinus. 650 $anymphs 650 $aGossypium Hirsutum 650 $aPredador 653 $aagentes de controle biológico 653 $abiological control organisms 653 $aninfas 653 $apredator 700 1 $aTORRES, J. B. 700 1 $aCARRANO-MOREIRA, A.F. 700 1 $aRAMALHO, F. de S. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 37, n. 1, p. 7-14, jan. 2002
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
31/08/2021 |
Data da última atualização: |
25/02/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MENEGHETTI, V. L.; BIDUSKI, B.; TIBOLA, C. S.; MARSARO JUNIOR, A. L.; MIRANDA, M. Z. de; LIMA, M. I. P. M.; GUARIENTI, E. M.; GUTKOSKI, L. C. |
Afiliação: |
VOLNEI L. MENEGHETTI, a Federal Institute of Education Science and Technology Farroupilha – Campus Panambi, Panambi, Brazil; BÁRBARA BIDUSKI, Graduate Program in Food Science and Technology, University of Passo Fundo, Passo Fundo, Brazil; CASIANE SALETE TIBOLA, CNPT; ALBERTO LUIZ MARSARO JUNIOR, CNPT; MARTHA ZAVARIZ DE MIRANDA, CNPT; MARIA IMACULADA PONTES M LIMA, CNPT; ELIANA MARIA GUARIENTI, CNPT; LUIZ C. GUTKOSKI, Food and Nutrition Graduate Program (PPGAN), Federal University of the State of Rio de Janeiro (UNIRIO), Rio de Janeiro, Brazil. |
Título: |
Evaluation of losses and quality maintenance of wheat during storage in a commercial unit in Brazil. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Science of Food and Agriculture, aug. 2021. |
DOI: |
10.1002/jsfa.11493 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
BACKGROUND: Specific studies of Brazilian wheat storage on a commercial scale on the maintenance of wheat quality are required since the continental extent of Brazil has regions of different weather and because of the diversity of the storage network. This study aimed to evaluate the technological quality (physicochemical and rheological), sanitary quality (insects, fungi and mycotoxins) and dry matter loss of wheat stored in a metal silo in a commercial storage unit. Two dynamic samples, collected during loading and unloading of wheat in silos, and four static samples, collected using a commercial pneumatic grain sampler, were used in this study. RESULTS: Silo temperature was higher than 20 °C during the summer season. The temperature was approximately 15 °C from June to December and provided excellent conditions for grain aeration, which resulted in the maintenance of wheat quality, with no changes in hectoliter weight and rheological properties of wheat (falling number, wet gluten and stability). The effect of Alternaria spp. (∼220) and Aspergillus flavus (∼7) infection on wheat did not differ statistically during the storage period, although a slight increase in A. flavus infection was noted in February (summer season). The wheat mycotoxins deoxynivalenol,zearalenone, aflatoxins and ochratoxin A were not detected during the studied storage period. Finally, dry matter reduced by approximately 0.4% after the storage period ? approximately 0.013% per month. CONCLUSION: The management practices and climate conditions in southern Brazil provided excellent conditions for grain aeration at ambient air temperature and led to the maintenance of wheat quality during the post-harvest period. © 2021 Society of Chemical Industry. MenosBACKGROUND: Specific studies of Brazilian wheat storage on a commercial scale on the maintenance of wheat quality are required since the continental extent of Brazil has regions of different weather and because of the diversity of the storage network. This study aimed to evaluate the technological quality (physicochemical and rheological), sanitary quality (insects, fungi and mycotoxins) and dry matter loss of wheat stored in a metal silo in a commercial storage unit. Two dynamic samples, collected during loading and unloading of wheat in silos, and four static samples, collected using a commercial pneumatic grain sampler, were used in this study. RESULTS: Silo temperature was higher than 20 °C during the summer season. The temperature was approximately 15 °C from June to December and provided excellent conditions for grain aeration, which resulted in the maintenance of wheat quality, with no changes in hectoliter weight and rheological properties of wheat (falling number, wet gluten and stability). The effect of Alternaria spp. (∼220) and Aspergillus flavus (∼7) infection on wheat did not differ statistically during the storage period, although a slight increase in A. flavus infection was noted in February (summer season). The wheat mycotoxins deoxynivalenol,zearalenone, aflatoxins and ochratoxin A were not detected during the studied storage period. Finally, dry matter reduced by approximately 0.4% after the storage period ? approximately 0.013% per month. CONC... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Dry matter loss; Long-term storage; Metal silos; Wheat quality. |
Thesagro: |
Triticum Aestivum. |
Thesaurus NAL: |
Wheat. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02623naa a2200289 a 4500 001 2133955 005 2022-02-25 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1002/jsfa.11493$2DOI 100 1 $aMENEGHETTI, V. L. 245 $aEvaluation of losses and quality maintenance of wheat during storage in a commercial unit in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aBACKGROUND: Specific studies of Brazilian wheat storage on a commercial scale on the maintenance of wheat quality are required since the continental extent of Brazil has regions of different weather and because of the diversity of the storage network. This study aimed to evaluate the technological quality (physicochemical and rheological), sanitary quality (insects, fungi and mycotoxins) and dry matter loss of wheat stored in a metal silo in a commercial storage unit. Two dynamic samples, collected during loading and unloading of wheat in silos, and four static samples, collected using a commercial pneumatic grain sampler, were used in this study. RESULTS: Silo temperature was higher than 20 °C during the summer season. The temperature was approximately 15 °C from June to December and provided excellent conditions for grain aeration, which resulted in the maintenance of wheat quality, with no changes in hectoliter weight and rheological properties of wheat (falling number, wet gluten and stability). The effect of Alternaria spp. (∼220) and Aspergillus flavus (∼7) infection on wheat did not differ statistically during the storage period, although a slight increase in A. flavus infection was noted in February (summer season). The wheat mycotoxins deoxynivalenol,zearalenone, aflatoxins and ochratoxin A were not detected during the studied storage period. Finally, dry matter reduced by approximately 0.4% after the storage period ? approximately 0.013% per month. CONCLUSION: The management practices and climate conditions in southern Brazil provided excellent conditions for grain aeration at ambient air temperature and led to the maintenance of wheat quality during the post-harvest period. © 2021 Society of Chemical Industry. 650 $aWheat 650 $aTriticum Aestivum 653 $aDry matter loss 653 $aLong-term storage 653 $aMetal silos 653 $aWheat quality 700 1 $aBIDUSKI, B. 700 1 $aTIBOLA, C. S. 700 1 $aMARSARO JUNIOR, A. L. 700 1 $aMIRANDA, M. Z. de 700 1 $aLIMA, M. I. P. M. 700 1 $aGUARIENTI, E. M. 700 1 $aGUTKOSKI, L. C. 773 $tJournal of the Science of Food and Agriculture, aug. 2021.
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