Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  24/06/1993
Data da última atualização:  28/05/2019
Autoria:  ARAUJO FILHO, G. C. de; MACIEL, R. F. P.; ARAGAO, R. G. M.; ALVES, J. F.; OLIVEIRA, H. G. de.
Título:  Influencia da pre-embebicao e do peso das castanhas na germinacao e vigor das mudas de cajueiro, Anacardium occidentale L.
Ano de publicação:  1978
Fonte/Imprenta:  Ciencia Agronomica, v.8, n.1/2, p.41-50, dez, 1978.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Medium and heavy cashew nuts were presoaked in water to study resulting germination and vigort. Pre-imbibiticn up to 24 hours was beneficial. Germination in heavy seed fraction was slower and increased in germination speed was apparent in both fractions as a result of presoaking. Forty eight seeds compared to 24 hours in medium seeds to obtain equivalent seedling height, lea numbers, and fresh and dry weights of aerial seedlings. In about 60 days time, seedlings from heavy seeds would make up for their slow initial start in most treatments.
Palavras-Chave:  Cajueiro Mudas; Cajueiro Mudas Germinacao; Castanhas peso; Castanhas Pre-embebicao.
Thesagro:  Anacardium Occidentale; Caju.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT548 - 1EMBSP - --SP 0001087.00010
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  30/11/2021
Data da última atualização:  04/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  FERNANDES, J. P. T.; NASCENTE, A. S.; FILIPPI, M. C. C. de; SILVA, M. A.
Afiliação:  JOAO PEDRO TAVARES FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ, Curitiba-PR; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; MARIANA AGUIAR SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS.
Título:  Upland rice seedling performance promoted by multifunctional microrganisms.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Semina: Ciências Agrárias, v. 42, n. 1, p. 429-438, jan./fev. 2021.
ISSN:  1679-0359
DOI:  http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n1p429
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Multifunctional microorganisms can contribute to the development of plant root systems and positively affect the grain yield of crops. However, studies of the use of these microorganisms to benefit root development in rice plants are scarce. The objective of this study was to determine the effect of rhizobacterial inoculation of the seeds on the root development of upland rice seedlings. The experiment was carried out in the agricultural microbiology laboratory of Embrapa Rice and Beans, and we adopted a completely randomized design with eight replications. The treatments consisted of the inoculation of rice seeds with the rhizobacteria 1. Pseudomonas fluorescens (BRM 32111), 2. Burkholderia pyrrocinia (BRM 32113), 3. Serratia sp. (BRM 32114), 4. Bacillus sp. (1301), 5. Azospirillum brasilense (Ab-V5), 6. Azospirillum sp. (1381), and a 7. control treatment (without microorganisms). Treatment using the microorganism Azospirillum sp. (1381) provided the longest roots, greatest root volume and highest total dry mass of roots, at 86.34, 111.53 and 29.41%, respectively, significantly superior to the control treatment. In addition, treatments Ab-V5 and Bacillus sp. (1301) resulted in a root diameter of 13.81 and 13.06%, respectively, larger than that of the control treatment. The use of these multifunctional microorganisms was efficient for promoting the root development of rice seedlings.
Palavras-Chave:  Rhizobacteria.
Thesagro:  Arroz; Desenvolvimento Agrícola; Microrganismo; Oryza Sativa; Raiz.
Thesaurus NAL:  Plant growth-promoting rhizobacteria; Rhizobacter; Rice; Roots.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228281/1/sca-2021-2.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36203 - 1UPCAP - DD20212021
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional