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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  18/09/2008
Data da última atualização:  18/09/2008
Autoria:  MONDINO, E. A.; OLIVEIRA, C. P. de; SOUZA, N. B. de; TAVARES, O. C. H.; BERBARA, R. L. L.
Título:  The nematodes communities associated to different vegetable formations in the Restinga of Marambaia RJ, Brazil.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON SOIL ZOOLOGY, 15; INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON APTERYGOTA, 12., 2008, Curitiba. Biodiversity, conservation and sustainabele management of soil animal: abstracts. Colombo: Embrapa Florestas. Editors: George Gardner Brown; Klaus Dieter Sautter; Renato Marques; Amarildo Pasini. 1 CD-ROM.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Restingas are a group of the vegetable communities, with different physiognomies, under sea and fluvio influence. These communities, distributed in mosaic, are found in areas of great ecological diversity being considered edafics communities as they depend more on the nature of the soil than that of the climate. The nematodes community?s structure offers an important and efficient instrument for biological evaluation of the quality and functionality of the soils. Soil nematodes not only reflect the soil processes but also influence it. Nematodes community?s indexes can be used to monitor the ecological conditions of the soil. The Objective of this work was to evaluate the nematode?s community in relation to the different vegetable formations in the Restinga da Marambaia. The nematologic fauna was monitored in the Restinga, coast south of the state of Rio de Janeiro. The samples were taken in July of 2006 (scarce rains in the winter) in three vegetable physiognomies: (A) herbaceous vegetation of sandy string (homogeneous habitat), (B) Shrublayer open non swamp and (C) forest of sandy string (heterogeneous habitats). The composed sample was collected at 20 cm of depth in zig-zag, with six points from representative vegetable areas. For nematodes extraction it was used the flotation-centrifugation. The identification was done under microscope, up to the gender category, being used of the vast literature on the theme. The Abundance was Calculated (number ind. / 100 ml soil), it ... Mostrar Tudo
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF43629 - 1UPEPL - --CD0305
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  11/02/2008
Data da última atualização:  18/02/2008
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - B
Autoria:  Silva, C. R. da; Andrade Júnior, A. S. de; Alves Júnior, J.; Souza, A. B. de; Melo, F. de B.; Coelho Filho, M. A.
Afiliação:  Claudio Ricardo da Silva, UFPI; Anderson Soares de Andrade Junior, EMBRAPA Meio Norte; Jose Alves Junior, EMBRAPA Arroz e Feijão; Antonio Barros de Souza, UFPI/CCA; Francisco de Brito Melo, EMBRAPA Meio Norte; Mauricio Antonio Coelho Filho, CNPMF.
Título:  Calibração de uma sonda de capacitância em um Argissolo.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Scientia Agricola, Piracicaba, v. 64, n. 6, p.636-640, nov/dez, 2007
ISBN:  01039016
Idioma:  Português
Conteúdo:  Sensores de capacitância são alternativas aos métodos comuns de quantificação do teor de água do solo (O, m³ m-³), provendo leituras em profundidade de forma segura e rápida. Neste estudo, uma sonda de capacitância (Diviner 2000) foi calibrada em um Argissolo vermelho-amarelo do Estado do Piauí, Brasil. Seis tubos de acesso foram instalados em uma grade de 5 m × 2 m. Três níveis de umidade (saturado, úmido e seco) foram aplicados em duas repetições. Efetuaram-se leituras do equipamento, para cada 0.1 m de solo, até 1.0 m de profundidade, juntamente com amostras de solo para a determinação de O. Uma equação de potência foi desenvolvida para cada profundidade como também para o todo perfil do solo (RMSE = 0.014, R² = 0.93) em um intervalo de 0.068 a 0.264 m³ m-³ of O. A calibração para cada profundidade melhora o coeficiente de correlação e minimiza o erro das estimativas. Calibrações locais melhoram a acurácia do monitoramento da água no solo.
Palavras-Chave:  Sensor.
Thesagro:  Água; Irrigação; Solo.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF24268 - 1UPCAP - --64
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