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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  28/08/2012
Data da última atualização:  07/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FRANÇA, C. A.; PEIXOTO, R. M.; CAVALCANTE, M. B.; MELO, N. F. de; OLIVEIRA, C. J. B.; VESCHI, J. L. A.; MOTA, R. A.; COSTA, M. M.
Afiliação:  CHIRLES A. FRANÇA; RODOLFO M. PEIXOTO, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano, Campus Floresta; MARIELLY B. CAVALCANTE; NATONIEL FRANKLIN DE MELO, CPATSA; CELSO JOSÉ B. OLIVEIRA, UFPB; JOSIR LAINE APARECIDA VESCHI, CPATSA; RINALDO A. MOTA, UFRPE; MATEUS M. COSTA, UNIVASF.
Título:  Antimicrobial resistance of Staphylococcus spp. from small ruminant mastitis in Brazil.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Veterinária Brasileira, v. 32, n. 8, p. 747-753, ago. 2012.
Idioma:  Inglês
Português
Conteúdo:  Abstract: The study aimed to determine the antimicrobial resistance patterns and to identify molecular resistance markers in Staphylococcus spp. (n=210) isolated from small ruminant mastitis in Brazil. The antimicrobial resistance patterns were evaluated by the disk diffusion test and by detection of the presence of mecA, blaZ, ermA, ermB, ermC and msrA genes by PCR. The efflux pump test was performed using ethidium bromide and biofilm production was determined by Congo red agar test along with PCR for detection of the icaD gene. The isolates were most resistant to amoxicillin (50.0%), streptomycin (42.8%), tetracycline (40.4%), lincomycin (39.0%) and erythromycin (33.8%). Pan-susceptibility to all tested drugs was observed in 71 (33.8%) isolates and 41 Staphylococcus isolates were positive for the efflux pump. Although phenotypic resistance to oxacillin was observed in 12.8% of the isolates, none harbored the mecA gene. However, 45.7% of the isolates harbored blaZ indicating that beta-lactamase production was the main mechanism associated with staphylococci resistance to beta-lactams in the present study. The other determinants of resistance to antimicrobial agents ermA, ermB, ermC, and msrA were observed in 1.4%, 10.4%, 16.2%, and 0.9% of the isolates, respectively. In addition, the icaD gen was detected in 32.9% of the isolates. Seventy three isolates (54 from goats and 19 from sheep) were negative for all resistance genes tested and 69 isolates presented two or more resi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bomba de efluxo; Mastite; Microorganismo; Staphylococcus spp.
Thesagro:  Biofilme; Cabra; Caprino; Leite; Marcador molecular; Ovino; Resistência.
Thesaurus Nal:  Goats; Sheep; Staphylococcus.
Categoria do assunto:  --
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/65150/1/Natoniel.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC27265 - 1ADDAP - DD
CPATSA48327 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  14/12/2004
Data da última atualização:  20/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BASSINELLO, P. Z.; CASTRO, E. da M. de.
Afiliação:  PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; EMILIO DA MAIA DE CASTRO, CNPAF.
Título:  Arroz como alimento.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Informe Agropecuário, v. 25, n. 222, p. 101-108, 2004.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Comparam-se a composição nutricional dos diferentes subgrupos de arroz, sua contribuição na dieta humana e a versatilidade de aplicação e preparo do produto como alimento. São descritas as diferenças dos usos de vários tipos de arroz encontrados hoje no mercado, o potencial de aplicação dos seus subprodutos, assim como as principais características envolvidas na qualidade do produto. Destacam-se, ainda, os principais estados de melhoramento do arroz no âmbito nutricional e tecnológico, bem como algumas linhas de pesquisa de interesse socioeconômico.
Palavras-Chave:  Subprodutos.
Thesagro:  Alimento; Amido; Arroz; Oryza Sativa; Qualidade; Valor Nutritivo.
Thesaurus NAL:  rice.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/60986/1/Bassinello-IA.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF21931 - 1UPCAP - PP20042004
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