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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
08/11/2021 |
Data da última atualização: |
08/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MARCANO DE HIGUERA, J.; SANTOS, H. M.; OLIVEIRA, A. F. DE; NOGUEIRA, A. R. de A. |
Afiliação: |
JULYMAR MARCANO DE HIGUERA, UFSCAR; HERICK M. SANTOS, UFSCAR; ALINE F. DE OLIVEIRA, Institute of Analytical Chemistry of the Czech Academy of Sciences; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE. |
Título: |
Bioaccessibility assessment of Cu, Fe, K, Mg, P, and Zn in thermally treated lamb meat. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Brazilian Chemical Society, v.32, n.11, p.2111-2119, 2021. |
DOI: |
https://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20210103 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A bioaccessibility test with raw and cooked lamb meat samples was performed. The evaluated cooking devices were grill, microwave oven, air fryer, pressure cooker, and electric oven. Physicochemical parameters and the total mass fraction of Cu, Fe, K, Mg, P, and Zn were determined in raw and cooked samples by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES). The trueness was evaluated using certified reference materials, with recoveries from 87 to 101%. The pressure cooking presented the major changes, including the highest values of internal temperature, loss of inorganic elements after cooking, and the lowest values of moisture and analyte mass fractions. An in vitro gastrointestinal simulation was performed, and the method was validated by an addition and recovery test, in which the trueness varied from 87 to 115%. The bioaccessibility ranged between 28-56, 4-19, 68-76, 41-54, 48-57, and 1-21% for Cu, Fe, K, Mg, P, and Zn, respectively. The cooking methods promoted changes in the meat samples, thus affecting the bioaccessibility of the nutrients. Based on the recommended dietary intake (RDI) calculation, lamb meat can be considered a good Fe, P, and Zn source. |
Palavras-Chave: |
Bioaccessibility; ICP OES; RDA; Sample preparation. |
Thesaurus Nal: |
Lamb meat. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227486/1/BioaccessibilityAssessmentCu.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Registros recuperados : 31 | |
3. | | SENESI, G. S.; MARTIN NETO, L.; BOAS, P. R. V.; NICOLODELLI, G.; PEREIRA, D. M. B. Laser-based spectroscopic methods to evaluate the humification degree of soil organic matter in whole soils: a review Journal of Soils and Sediments, [S.l.], v. 18, n. 4, p. 1292-1302, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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4. | | SENESI, G. S.; CARRARA, I.; NICOLODELLI, G.; MILORI, D. M. B. P.; PASCALE O. de. Laser cleaning and laser-induced breakdown spectroscopy applied in removing and characterizing black crusts from limestones of Castello Svevo, Bari, Italy: A case study Microchemical journal, [S. l.], v. 124, p. 296-305, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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5. | | HUAMÁN, J. L. C.; TADINI, A. M.; SENESI, G. S.; MOUNIER, S.; MILORI, D. M. B. P.; NICOLODELLI, G. Characterization of an Amazon Soil Profile by Laser-Induced Breakdown, Raman, and Fluorescence Spectroscopies. Minerals, v. 13, 553, 2023. 9 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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6. | | HUAMÁN, J. L. C.; NICOLODELLI, G.; SENESI, G. S.; MONTES, C. R.; PERRUCI, N. A. F.; BEZZON, V. D. N. Characterization and distribution of mineral phases in an Amazonian humiluvic Spodosol profile by XRPD, HR-TEM, SAED and SEM-EDX. Environmental Earth Sciences, v. 80, 405, 2021. 1 - 11Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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7. | | SENESI, G. S. NICOLODELLI, G. SANTOS, C. H. dos, MONTES, C.; VILLAS-BOAS, P. R.; MILORI, D. M. B. P. Espectroscopia de emissão óptica com plasma induzido por laser: um novo e versátil caminho para análise e monitoramento de solos, plantas e adubos. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 2014, São Carlos, SP Anais do SIAGRO: ciência, inovação e mercado 2014. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2014. p. 325-328. Editores: Carlos Manoel Pedro Vaz, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Silvio Crestana.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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9. | | CLABEL HUAMÁN, J. L.; NICOLODELLI, G.; SENESI, G. S.; MONTES, C. R.; PERUCCI, N. A. F.; BEZZON, V. D. N.; MILORI, D. M. B. P. Characterization and distribution of mineral phases in an Amazonian humiluvic Spodosol profle by XRPD, HR_TEM, SAED and SEM_EDX. Environmental Earth Sciences, v. 80, n. 11, 2021. 1-11Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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10. | | MENEGATTI, C. R.; NICOLODELLI, G.; SENESI, G. S.; SILVA, O. A.; IFILHO, H. J.; VILLAS-BOAS, P. R.; MARANGONI, B. S.; MILORI, D. M. B. P. Evaluation of LIBS under controlled atmosphere to quantify cadmium at low concentration in landfill leachates. Applied Physics B, v. 125, a. 74, 2019. 1-6Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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11. | | NICOLODELLI, G.; SENESI, G. S.; PERAZZOLI, I. L. de O.; MARANGONI, B. S.; BENITES, V. de M.; MILORI, D. M. B. P. Double pulse laser induced breakdown spectroscopy: A potential tool for the analysis of contaminants and macro/micronutrients in organic mineral fertilizers. Science of the Total Environment, [S. l.], v. 565, p. 1116-1123, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação; Embrapa Solos. |
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12. | | NICOLODELLI, G.; VILLAS-BOAS, P. R.; MENEGATTI, C. R.; SENESI, G. S.; MAGALHÃES, D. V.; SOUZA, D. de; MILORI, D. M. B. P.; MARANGONI, B. S. Determination of Pb in soils by double-pulse laser-induced breakdown spectroscopy assisted by continuum wave-diode laser-induced fluorescence. Applied Optics, v. 57, n. 28, p. 8366-8372, out. 2018Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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13. | | NICOLODELLI, G.; SENESI, G. S.; RANULFI, A.; WATANABE, A.; CABRAL, J.; MARANGONI, B. S.; BOAS, P. R. V.; PEREIRA, D. M. B. Development of a Double-Pulse (DP) Laser-Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS) Setup in the Orthogonal Configuration for Enviromental Applications. In: Latin América Optics and Photonics Conference 2016, Medellin, Colombia, Proceedings ... [S.l.:s.n.], 2016, não paginado.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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14. | | FERREIRA, E. C.; FERREIRA, E. J.; VILLAS-BOAS, P. R.; SENESI, G. S.; CARVALHO, C. M.; ROMANO, R. A.; MARTIN-NETO, L.; MILORI, D. M. B. P. Novel estimation of the humidification degree of soil organic matter by laser-induced breakdown spectroscopy. Spectrochimica Acta Part B, [S. l.], v. 99, p. 76-81, 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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15. | | RANULFI, A. C.; SENESI, G. S.; CAETANO, J. B.; MEYER, M. C.; MAGALHÃES, A. B.; BOAS, P. R. V.; MILORI, D. M. B. P. Nutritional characterization of healthy and Aphelenchoides besseyi infected soybean leaves by laser-induced breakdown spectroscopy (LIBS). Microchemical Journal, v. 141, p. 118-126, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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17. | | CLABEL H, J. L.; NICOLODELLI, G.; SENESI, G. S.; MONTES, C. R.; PERRUCI, N. A. F.; BEZZON, V. D. N.; BALOGH, D. T.; MILORI, D. M. B. P. Organo-mineral associations in a Spodosol from northern Brazil. Geoderma Regional, v. 22, e00303, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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18. | | CERVANTES, C.; MARANGONI, B. S.; SENESI, G. S.; NICOLODELLI, G.; BOAS, P. R. V.; PEREIRA, D. M. B.; BENITES, V. de M. Quantificação e correção de matriz física de potássio em fertilizantes utilizando espectroscopia de emissão ótica com plasma induzido por laser (LIBS). In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 8., 2016, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2016. p. 20. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 61).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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19. | | CERVANTES, C.; MARANGONI, B. S.; SENESI, G. S.; NICOLODELLI, G.; BOAS, P. R. V.; PEREIRA, D. M. B.; BENITES, V. de M. Quantificação e correção de matriz física de potássio em fertilizantes utilizando espectroscopia de emissão ótica com plasma induzido por laser (LIBS) In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 8., 2016, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2016. p.20. Editores técnicos: Wilson Tadeu Lopes da Silva, José Manoel Marconcini, Maria Alice Martins, Lucimara Aparecida Forato, Paulino Ribeiro Villas Boas. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 61).Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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20. | | SENESI, G. S.; ROMANO, R. A.; MARANGONI, B. S.; NICOLODELLI, G.; BOAS, P. R. V.; BENITES, V. M.; MILORI, D. M. B. P. Laser-induced breakdown spectroscopy associated with multivariate analysis applied to discriminate fertilizers of different nature. In: Journal of Applied Spectroscopy, v. 84, n. 5, p. 923-928, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
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