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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
08/06/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLDONI, F. C. A.; BERNARDO, M. P.; OLIVEIRA FILHO, J. G.; AGUIAR, A. C. de; MOREIRA, F. K. V.; MATTOSO, L. H. C.; COLNAGO, L. A.; FERREIRA, M. D. |
Afiliação: |
LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA. |
Título: |
Valorization of mangoes with internal breakdown through the production of edible films by continuous solution casting. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
LWT - Food Science and Technology, v. 145, a. 111339, 2021. |
ISSN: |
0023-6438 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111339 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Growth in the international popularity of Brazil nuts oil (Bertholletia excelsa, Bonpl.) has demanded a closer look at quality aspects of the nuts. In this context, time-domain 1 H nuclear magnetic resonance spectroscopy (TD-NMR) can be a useful tool for assessing the lipid portion of such matrices. In this work, a TD-NMR method was developed and validated to assess the oil content directly from Brazil nuts following the ISO 10565:1998 and DOQ-CGCRE-008. Full validation was addressed covering the working range from 0.67 to 25.00 g (coefficient of determination, R2 = 0.9993). Limits of detection (LOD) and quantification (LOQ) were 0.20 and 0.67 g, respectively. The repeatability and intermediate precision assays met the guide requirements. Oil contents obtained in two laboratories (different equipment) were statistically similar (66.93 ± 4.69 and 70.13 ± 4.15%), highlighting the method’s robustness. The developed approach has the potential to be adopted as an industrial reference method for in situ monitoring of Brazil nuts oil contents. |
Palavras-Chave: |
Biodegradable films; Co-products; Pectin; Physiological disorder. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223694/1/P-Valorization-of-mangoes-with-internal-breakdown-through-the-production.pdf
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Marc: |
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Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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1. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BERTAZZO, G. B.; OLDONI, F. C. A.; FLORENCIO, C.; BOGUSZ JUNIOR, S.; FERREIRA, M. D. Avaliação de compostos voláteis em mamão (Carica papaya L). In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 12., 2020, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2020. Editores técnicos: Cristiane Sanchez Farinas, Daniel Souza Corrêa, José Manoel Marconcini, Maria Fernanda Berlingieri Durigan, Paulo Sérgio de Paula Herrmann Junior. Embrapa Instrumentação. Documentos, 71.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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2. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BORBA, K. R.; BONFIM, N.; OLDONI, F. C. A.; COLNAGO, L. A.; FERREIRA, M. D. Determinação de sólidos solúveis em tomates utilizando espectroscopia de infravermelho médio. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 675-679Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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