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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
20/10/2020 |
Data da última atualização: |
20/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANT'ANA, R. da S.; CARVALHO, C. A. L. de; ODA-SOUZA, M.; SOUZA, B. de A.; DIAS, F. de S. |
Afiliação: |
Rosane da S. Sant'ana, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Campus Universitário de Cruz das Almas; Carlos Alfredo L. de Carvalho, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Campus Universitário de Cruz das Almas; Melissa Oda-Souza, Universidade Estadual do Piauí, Campus Poeta Torquato Neto, Teresina; BRUNO DE ALMEIDA SOUZA, CPAMN; Fabio de S. Dias, Universidade Federal da Bahia, Campus Universitário de Camaçari. |
Título: |
Characterization of honey of stingless bees from the Brazilian semi-arid region. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, V. 327, e127041, 2020. |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
10.1016/j.foodchem.2020.127041 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The physicochemical characteristics of honey vary according to bee species, climate, region, period of collection, processing and storage. In this context, this work aimed to perform a comparative study of the physicochemical characteristics of Melipona subnitida and M. fasciculata honey collected at different periods and regions of the State of Piauí, Brazil. Twenty-nine honey samples were collected and evaluated by principal component analysis from physicochemical analysis data. Twenty-two percent of the parameters analyzed differed between species. Evaluating the collection period, the honey of M. subnitida and M. fasciculata presented differences among themselves. The study revealed a similarity between the physicochemical parameters of the honey of the two species of bees, in addition, the time was one of the determining factors in the formation of clusters. |
Palavras-Chave: |
Abelha sem ferrão; Ácido carboxílico; Produto de abelha. |
Thesagro: |
Abelha; Ácido; Produto. |
Thesaurus Nal: |
Animal products; Carboxylic acids; Stingless bees. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216860/1/CharacterizationHoneyStinglessBeesFoodChemistry327.2020.pdf
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Marc: |
LEADER 01726naa a2200301 a 4500 001 2125702 005 2020-10-20 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0308-8146 024 7 $a10.1016/j.foodchem.2020.127041$2DOI 100 1 $aSANT'ANA, R. da S. 245 $aCharacterization of honey of stingless bees from the Brazilian semi-arid region.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe physicochemical characteristics of honey vary according to bee species, climate, region, period of collection, processing and storage. In this context, this work aimed to perform a comparative study of the physicochemical characteristics of Melipona subnitida and M. fasciculata honey collected at different periods and regions of the State of Piauí, Brazil. Twenty-nine honey samples were collected and evaluated by principal component analysis from physicochemical analysis data. Twenty-two percent of the parameters analyzed differed between species. Evaluating the collection period, the honey of M. subnitida and M. fasciculata presented differences among themselves. The study revealed a similarity between the physicochemical parameters of the honey of the two species of bees, in addition, the time was one of the determining factors in the formation of clusters. 650 $aAnimal products 650 $aCarboxylic acids 650 $aStingless bees 650 $aAbelha 650 $aÁcido 650 $aProduto 653 $aAbelha sem ferrão 653 $aÁcido carboxílico 653 $aProduto de abelha 700 1 $aCARVALHO, C. A. L. de 700 1 $aODA-SOUZA, M. 700 1 $aSOUZA, B. de A. 700 1 $aDIAS, F. de S. 773 $tFood Chemistry, V. 327, e127041, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
24/04/2008 |
Data da última atualização: |
23/05/2017 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
LAHMAR, R.; ARRÚE, J. L.; DENARDIN, J. E.; GUPTA, R. K.; RIBEIRO, M. F. S.; TOURDONNET, S. de; ABROL, I. P.; BARZ, P.; BENITO, A. de; BIANCHINI, A.; BOLLIGER, A.; CANTERO-MARTÍNEZ, C.; CARDARELLI, A.; CHENU, C.; DÜRING, R. A.; FERNÁNDEZ, J. E.; FERREIRA, R.; FLORES, C. A.; FRIELINGHAUS, M.; TUAN, HA DINH; HUSSAIN, I.; KAVVADIAS, V.; KLIEMANN, H. J.; KOCHHANN, R. A.; KÖLLI, R.; KUBAT, J.; LAKTIONOVA, T.; LÓPES, M. V.; MAGID, J.; MEDVEDEV, V.; MENDES, I. C.; MICHELS, A.; MIRANDA, G. M.; MONTOYA, L.; MORENO, F.; MRABET, R.; MÜLLER, L.; MURILLO, J. M.; NAZARENO, N.; NETLAND, J.; NIELSEN, N. E.; NIEVES-MORTENSEN, C.; NOVAKOVA, J.; NOZIÈRES, A.; ONORATI, A.; PASCHALIDIS, C.; PAZ, C.; PEIRETTI, R.; PÉREZ DE CIRIZA, J. J.; PICARD, D.; PILLON, C. N.; POCHEPTSOVA, L.; QUILLET, J. C.; SANGAR, S.; SAULAS, P.; SCOPEL, E.; SKORA NETO, F.; SIMON, T.; SOMBRERO, A.; TENORIO, J. L.; TESSIER, D.; THINGGAARD, K.; TRIPATHI, S. C.; VANDEPUTTE, E.; WERRITY, J.; WILLMS, M.; ZAMBRANA, E.; ZERVAKIS, G. |
Afiliação: |
JOSÉ ELOIR DENARDIN, CNPT. |
Título: |
Knowledge assessment and sharing on sustainable agriculture. Synthesis report. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: LAHMAR, R.; ARRÚE, J. L.; DENARDIN, J. E.; GUPTA, R. K.; RIBEIRO, M. F. S.; TOURDONNET, S. de. (Ed.). KASSA - Knowledge Assessment and Sharing on Sustainable Agriculture. Montpellier: CIRAD, 2007. |
Páginas: |
132 p. |
ISBN: |
978-2-87614-646 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
1 CD-ROM. Projeto DG-Research - Contract nº GOCE-CT-2004-505582. |
Thesagro: |
Agricultura Sustentável. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://publ.ext.zalf.de/publications/Synthesis.pdf
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Marc: |
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